E Ziua Mondială a Donatorului de sânge. Donând sânge, salvăm vieți!

14 iunie 2021 | 0 comentarii |

În lumea întreagă este celebrată astăzi Ziua Donatoului de Sânge, pentru a mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți și pentru a crește gradul de conștientizare asupra donării în condiții de siguranță și pentru a sărbători numărului de vieți salvate zilnic de donatorii de sânge. Tema campaniei din acest an este „Give blood and keep the world beating”, iar prin acest mesaj se dorește să se sublinieze contribuţia esențială a donatorilor de sânge pentru a menține ritmul vieții și a îmbunătăți sănătatea oamenilor, întărind astfel apelul global ca mai mulți oameni să doneze sânge în mod regulat și să contribuie la o sănătate mai bună.

Decizia marcării Zilei mondiale a donatorului de sânge a fost adoptată la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății OMS), la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară. Data a fost aleasă în semn de omagiu adus imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930, născut la 14 iunie, pentru descoperirea grupelor de sânge AB0. În urma descoperirilor sale, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală. Ziua Donatorului de Sânge s-a sărbătorit pentru prima dată la Johannesburg, Africa de Sud, la 14 iunie 2004.

 

Un accent deosebit al campaniei Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge de anul acesta va fi pus pe rolul tinerilor în asigurarea unui aport sigur de sânge, aceștia fiind, în multe țări, în fruntea activităților și inițiativelor care vizează obținerea unui aport de sânge sigur prin donări de sânge voluntare. Tinerii formează un sector larg al populației în multe societăți și sunt, în general, plini de idealism, entuziasm și creativitate.

În România, studenții mediciniști s-au remarcat prin organizarea a numeroase campanii de donare și de informare a populației cu privire la importanța donării de sânge și de celule stem, precum și încurajarea potențialilor donatori să meargă la centrele de transfuzii pentru a dona și a contribui astfel la salvarea unei vieți. Campania „Donează sânge! Fii erou!” a fost demarată de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB), în 2008, iar ulterior s-a extins la nivel național, desfășurându-se de două ori în fiecare an, primăvara și toamna.

 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge din acest an, sub deviza „Donatori de sânge, dați vieții o șansă!”, Ministerul Apărării (MApN) anunță că Centrul de Transfuzie Sanguină „Colonel profesor doctor Nicolae Nestorescu”, din incinta Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din Capitală, organizează luni, 14 iunie, începând cu ora 10.30, o activitate de donare de sânge, în colaborare cu Patriarhia Română – prin voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii NeamuluiInstitutul Național de Hematologie Transfuzională „Prof. Dr. C.T. Nicolau” și Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului București.

Vor participa la acțiune și vor dona sânge studenți ai Institutului Medico-Militar, ai Academiei Tehnice Militare «Ferdinand I» și ai Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza», militari de la Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul, reprezentanți ai Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră”, anunță MApN, subliniind că Centrul de Transfuzie Sanguină furnizează sânge atât spitalelor militare, cât şi celor civile, iar donatori pot fi, deopotrivă, militari și civili.

 

La Buzău, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este marcată, ca în fiecare an, printr-o mobilizare exemplară… Militarii sunt primii care se implică în campania de donare, iar Caravana mobilă a Centrului de Transfuzie Sanguină se va afla astăzi la Unitatea Militară de la Boboc „unde am fost invitaţi şi suntem deja parteneri tradiţionali, să facem o colectă mobilă, o activitate de promovare şi de donare de sânge. Începând de luni, 14 iunie și până vineri, 18 iunie desfășurăm campania de donare de sânge destinată sărbătoririi Zilei Mondiale a Donatorui de Sânge, unde așteptăm alături de noi cât mai mulți buzoieni, la sediul Centrului, din Str. Gen. Grigore Baștan, Nr. 1, între orele 7.30-13.30, pentru a salva vieți! Vom avea activităţi comune și cu cei de la Poliţie și Jandarmi care, de asemenea, au răspuns apelului nostru de fiecare dată. Am trimis invitație și altor unităţi, istituții și agenți economici și sperăm să avem cât mai mulţi donatori aproape de noi, pentru ca împreună să putem salva vieţi, nu numai în această săptămână, ci în toate perioadele din an, în fiecare zi, pentru că în fiecare clipă există oameni a căror supraviețuire depinde de o transfuzie”, spune Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Sanguină Buzău, care menționează că, în ultimul an, criza de sânge s-a acutizat, pe fondul pandemiei, iar numărul donatorilor care au mers la centru a scăzut considerabil.

 

Echipa mobilă, la Catedrala Nehoiu

Acum, că s-a reluat activitatea caravanei mobile de colectare, conducerea Centrului de Transfuzii speră într-o revigorare a donării, având posibilitatea să se deplaseze la cei dispuși să doneze sânge.

Odată cu pandemia am pierdut foarte mulți donatori, pentru că majoritatea proveneau din aceste campanii, iar dacă nu am mai putut ajunge la ei, rezerva de sânge a scăzut foarte mult. Reluarea colectării de sânge în teren, cu ajutorul caravanei mobile, s-a dovedit vitală pentru a asigura stocul de sânge necesar pentru a onora solicitările spitalelor din Buzău, dar şi din Bucureşti, unde trimitem săptămânal sânge, atât pentru a-i ajuta pe buzoienii internați acolo, cât și pe alți oameni. Avem deja 7 colecte după reluarea activității cu caravana mobilă, iar la Nehoiu, în locul unde Dumnezeu și-a făcut casă și a dăruit localnicilor locuri frumoase și suflete calde, am avut una dintre cele mai frumoase și rodnice colecte mobile! 160 de donatori, 160 de inimi care au dăruit semenilor o picătură de viață! Mulțumim preotului Furtună și minunatei sale doamne, mulțumim IPS Ciprian pentru binecuvântarea acțiunii noastre, mulțumim din suflet donatorilor, mulțumim inimosului și discretului nostru voluntar! În felul acesta avem, în sfârșit, o cantitare de sânge care să ne asigure confortul asigurării urgenţelor care apar în perioada următoare”, a mai spus Adriana Crăciun.

 

Directoarea Centrului de Transfuzie Buzău, împreună cu întreaga echipă, mulţumeşte Consiliului Județean pentru implicare și sprijin, precum și primarilor care au înţeles cât de importantă este donarea de sânge şi au organizat astfel de acţiuni din localităţile lor. „Tuturor donatorilor de sânge din județ și din țară, oameni cu suflet mare care au înțeles să dăruiască viață și speranță!” le mulțumește și le urează „La mulți ani! Să fiti sănătoși și să aveți grijă și de sănătatea celor mai puțin norocoși!

Obiectivele campaniei Zilei mondiale a donatorului de sânge 2021 sunt: să mulţumească persoanelor care donează şi să evidenţieze necesitatea unei donări de sânge în mod constant, pe tot parcursul anului;  să promoveze valorile comunitare ale donării de sânge în consolidarea comunității și a coeziunii sociale; să încurajeze tinerii să răspundă apelului umanitar de a dona sânge și să-i inspire pe alții să facă același lucru; să celebreze potențialul tinerilor ca parteneri în promovarea sănătății.

 

Transfuzia de sânge şi produsele din sânge ajută la salvarea a milioane de vieţi în fiecare an, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Acestea ajută pacienţii care suferă de probleme de sănătate ce le pun viaţa pericol, asigurând o existenţă mai îndelungată şi o calitate superioară a vieţii. Totodată, transfuzia de sânge are un rol esenţial de salvare a vieţii, în îngrijirea mamei şi a copilului şi în timpul intervenţiei de urgenţă în caz de catastrofe naturale. Numărul de donări de sânge integral permise într-un an nu poate depăși 5 pentru bărbați și 3/4 pentru femei. Intervalul dintre două donări de sânge integral este de cel puțin 8 săptămâni.

Un serviciu care oferă pacienţilor acces la sânge şi produse sanguine în cantităţi suficiente este o componentă cheie a unui sistem eficient de sănătate. O aprovizionare adecvată poate fi asigurată numai prin donări regulate de către donatori de sânge voluntari. Cu toate acestea, în multe ţări, băncile de sânge se confruntă cu provocări diverse, nu au disponibil suficient sânge sau nu pot asigura în acelaşi timp calitatea şi siguranţa acestuia.

 

Pentru a putea dona sânge în România, donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-60 ani; să fie cetățean român sau rezident în România; să aibă greutatea >/= 50 kg; să aibă tensiunea arterială între 10 și 18 mmHg; să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni; să nu fie în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii, afecțiuni autoimune etc.); să nu aibă predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni. Femeile care donează nu trebuie să fie însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală.

Este recomandat ca înainte de donare să nu se consume băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea recoltării și să nu se fumeze înainte și după donare timp de o oră. Înainte de recoltare, se recomandă să se mănânce un mic dejun adecvat și să se bea 1-2 căni de apă sau ceai, evotându-se alimentele grase și excesul de proteine animale. e poate bea o cafea, dar trebuie evitate băuturile energizante și carbogazoase. Este indicat să nu se consume aspirină sau alte medicamente care nu sunt absolut necesare sau recomandate de medicul curant, cu cel puțin 24 ore înaintea donării, iar efortul fizic excesiv și băile fierbinți este bine să fie evitate. După donare se recomandă să se consume alimente naturale, diversificate, bogate în fier, vitamina C, calciu și vitaminele B.

 

Înainte de fiecare donare de sânge, potențialul donator completează un chestionar, asistat de un cadru medical instruit, care la final e semnat de donator și contrasemnat de medic. Criteriile de eligibilitate și excludere pentru donatorii de sânge total sunt stabilite prin norme speciale.

Nu pot dona sânge persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angină pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; hiperlipidemie; astm bronşic; alergia severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Temporar sunt excluse de la donare persoanele cu boli infecţioase (osteomielită, toxoplasmoză, gripă, malarie); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale (în ultimele 6 luni), tatuaje (în ultimele 6 luni), contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare (în ultimele 6 luni); consum de alcool în ultimele 48 de ore; consum de medicamente.

 

Sănătatea donatorului este protejată, în primul rând, la evaluarea de care donatorul beneficiază înainte de donare: autoevaluare (completarea chestionarului, evaluarea medicală și biologică), etapa în care persoanele bolnave sunt îndepărtate de la donare pentru siguranță atât a donatorului cât și a primitorului. Aceasta este protejată, în al doilea rând, prin condițiile asigurate la recoltare: trusa de recoltare sterilă de unică folosință desigilată la vedere, în prezența donatorului, care garantează că nu există risc de contaminare cu boli transmisibile prin sânge în cadrul actului de recoltare.

Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor efectuate cu ocazia donării: grupa sanguină, RH, teste hepatita B și C; HIV, HTLV (ptr. leucemie), VDRL (sifilis), probe hepatice cu asigurarea confidențialității conținutului.

În cazul depistării unor rezultate patologice, în urma efectuării controlului biologic al sângelui donat, donatorul respectiv are dreptul să fie informat și să primească consiliere din partea unei persoane responsabile, desemnate în acest scop din cadrul instituțiilor de profil.

Sângele recoltat, care în urma testelor se constată a fi necorespunzător pentru utilizare, cu risc potențial de îmbolnăvire a primitorului, este îndepărtat.

 

Personalul Centrului de Transfuzii Buzau

Beneficii pentru sănătatea donatorului de sânge:

1. înainte de donare beneficiezi întotdeauna de un control medical și câteva analize de sânge. Hemoglobina se verifica la fiecare donare, glicemia si hemoleucograma se fac la indicația medicului, iar grupa sanguină se verifică doar la prima donare.

2. după donare, din sângele donat, se fac alte analize, al căror rezultat poate fi ridicat personal de donator (după 3 zile lucrătoare).

3. donarea regulată produce împrospătarea sângelui și întărirea sistemului imunitar, diminuarea riscului de boli cardiovasculare și chiar de cancer, conform unor studii medicale de specialitate.

4. donând regulat se realizează reglarea nivelului mărit al trigliceridelor și al colesterolului, ceea ce influențează benefic ficatul.

5. cu ocazia unei donări de sânge total se produce arderea a 650 calorii.

6. donatorii recurenți înregistrează o creștere a rezistenței organismului la eventuale șocuri hemoragice.

7. la bărbați și la femeile post-menopauză, ca de altfel la toate persoanele cu exces de fier, prin donarea regulată se produce o reglare a nivelului fierului din sânge. Este cunoscut faptul că excesul de fier este un factor de risc cardiovascular.

Cantitatea de sânge total recoltată este de 450-500 ml. care se reface cantitativ (ca volum) în cateva ore, iar calitativ (componente sanguine) în 2 săptămâni.

 

Pentru detalii, puteți consulta legislația națională care reglementează donarea si transfuzia de sânge în România:

* Legea 282/2005 privind donarea de sânge;

* O.M.S.P. 441/2007 norme de aplicare a art. 16 din legea 282 din 2005;

* O.M.S.P. 1193/2007 privind eligibilitatea donatorilor de sânge;

* H.G. 1364/2006 privind drepturile și obligațiile donatorilor de sânge;

* O.M.S.P. 1226/2006 privind normele de colectare, de transport și control al sângelui.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*