Raportorii UNESCO vin să evalueze Geoparcul „Ținutul Buzăului”

Aceștia sunt așteptați la Buzău la jumătatea lunii viitoare, iar președintele Consiliului Județean este convins că raportul final va fi unul favorabil.

 

La finalul ședinței ordinare pe luna august a Consiliului Județean Buzău, care a avut loc în această dimineață, Petre Emanoil Neagu, președintele instituției, a făcut câteva anunțuri importante pentru buzoieni și nu numai.

Unul dintre ele se referă la însănătoșirea turismului buzoian, prin procesul de atestare a Geoparcului Tinutul Buzăului, ca Geoparc Global UNESCO, proces demarat anul trecut, odată cu trimiterea solicitării și a dosarului aferent la UNESCO, în vederea evaluării.

După o perioadă de așteptare de câteva luni, Petre Emanoil Neagu a anunțat astăzi că s-a primit un răspuns concret din partea reprezentanților UNESCO, iar un grup de raportori ai instituției internaționale va sosi la Buzău în cursul lunii viitoare, pentru face o evaluare la fața locului și a stabili dacă Ținutul Buzăului întrunește toate condițiile necesare pentru a fi recunoscut ca Geoparc Global UNESCO.

Raportorii UNESCO sunt așteptați la Buzău pe data de 16 septembrie și vor rămâne aici timp de câteva zile, perioadă în care vor evalua geoparcul pentru a stabili importanța sa globală

 

Petre Emanoil Neagu este convins că raportul va fi unul favorabil, iar Ținutul Buzăului va fi declarat Geoparc Global UNESCO. „Am toată convingerea că raportul evaluatorilor va fi unul favorabil, iar toată munca de mai bine de 10 ani a celor de la asociația Ținutul Buzăului, pe care și noi, Consiliul Județean, i-am sprijinit în acest demers, va fi încununată de succes. Odată cu această recunoaștere, geoparcul Ținutul Buzăului va deveni un teritoriu ale cărui valori naturale și culturale vor fi cunoscute la nivel mondial, iar asta nu poate decât să ne aducă multe beneficii pe plan local”, a declarat președintele Consiliului Județean.

Sosirea experților UNESCO la Buzău va coincide cu debutul manifestării culturale Zilele Chișinăului, care va fi organizată în perioada 16-18 septembrie, în parteneriat cu primăria din Chișinău și Pretura Sectorului Botanica, cu care Consiliul Județean are încheiat un parteneriat.

 

Un alt anunț important făcut azi de Petre Emanoil Neagu se referă la intenția administrației județene de a înființa primul parc industria viabil din județ. Acesta ar urma să fie construit pe un teren de 400 de hectare aflat în prezent în administrarea primăriei din Movila Banului. Consiliul Județean și primăria de aici au încheiat un contract de colaborare în baza căruia va fi pus în practică acest proiect, care a pornit de la ideea că prin zonă va trece autostrada spre Moldova, iar aceasta va deveni un important nod rutier. Astfel, în următoarea ședință a Consiliului Local din Movila Banului va fi supus la vot un proiect privind trecerea suprafeței de 400 de hectare în administrarea Consiliului Județean.

Președintele Neagu spune că este necesar acest demers, întrucât în acest mod, administrația județeană va putea atrage fonduri europene pentru a pune în practică proiectul. „Dorim să înființăm primul parc industrial viabil din Buzău, iar acesta este un proiect de durată, pe care vrem să începem să îl implementăm cât mai curând. Deocamdată, purtăm discuții pe această temă cu cei de la Ministerul Fondurilor Europene, cu Agenția de Dezvoltare Regională și cu diverși investitori, pentru a vedea ce fonduri putem atrage. Sperăm că vom obține finanțări europene, așa cum s-a întâmplat și în cazul altor proiecte pe care le avem deja în derulare, pentru că e păcat să nu profităm de această oportunitate pe care ne-o va oferi autostrada ce va tranzita județul”, a mai declarat președintele Consiliului Județean.

 


Adaugati un comentariu


 

*