Consiliul Județean repară nedreptățile generate de Legea salarizării în SJU Buzău

Totodată, administrația județeană extinde acordarea stimulentelor financiare pentru întregul corp medical și de alte specialități, aceste beneficii fiind acordate până acum doar medicilor nou angajați.

 

Angajații Spitalului Județean de Urgență Buzău care au primit salarii diminuate în luna aprilie, ca urmare a degringoladei create de punerea în aplicare a noilor prevederi ale Legii salarizării unitare, au motive de bucurie. Consiliul Județean a decis, printr-o hotărâre aprobată în sedința ordinară din această dimineață, că angajații unității medicale care au pierdut la salarii – mare parte din ei facând parte din persoanlul auxiliar – își vor primi luna viitoare diferențele, până la nivelul salariului primit în luna februarie. În acest mod a fost reglementată o situație care a generat nemulțumiri în rândul angajaților din toate unitățile medicale din țară, deși reprezentanții autorităților dăduseră asigurări ca nimeni nu va pierde la salarii după intrare în vigoare a noii legi a salarizării. Nemulțumirile au dus la ample proteste și chiar puțin a lipsit ca sistemului public de Sănătate să fie blocat prin declanșarea grevei generale.

 

Într-un final, în urma negocierilor purtate cu sindicatele, Executivul a emis o ordonanță care să reglementeze situația, dar documentul are aplicabilitate doar începând cu luna mai, așa că angajații SJU care au primit salarii diminuate în luna aprilie riscau să rămână cu pierderile, care au variat între 70 și 300 de lei, după cum a precizat președintele Consiliului Județean Buzău,  Petre Emanoil Neagu.

Pentru a repara această nedreptate, produsă din vina guvernanților, consilierii județeni au aprobat, azi, hotărârea prin care instituția în subordinea căreia funcționează cea mai mare unitate sanitară cu paturi din județ, să poată aloca, din bugetul local, sumele necesare pentru plata diferențelor salariale în cazul acestor angajați care au primit venituri diminuate în aprilie. Astfel, lucrurile vor intra pe fagașul normal, pentru lunile viitoare aceștia urmând să beneficieze de prevederile ordonanței guvernamentale care reglementează problema salariilor în Sănătate.

În total, va fi alocată în acest sens suma de 125.000 de lei, bani care vor ajunge la angajații SJU Buzău în cursul lunii viitoare.

 

Aceeași hotărâre prevede și o modificare importantă în ceea ce privește modul de acordare a stimulentelor financiare pentru personalul medical de la SJU Buzău. Astfel, conform noii hotărâri adoptate astăzi, stimulentele se vor acorda personalului medical și personalului de specialitate, în mod diferențial, iar sarcina nominalizării și aprobării celor care vor primi aceste stimulente revine Consiliului de Administrație al unității medicale. Până acum, aceste stimulente erau acordate doar medicilor nou angajați, timp de șase luni, având ca principal scop atragerea de noi specialiști la SJU Buzău.

Așadar, Consiliul Județean va aloca o anumită sumă din bugetul local, strict pentru acordarea acestor stimulente, iar conducerea unității medicale va trebui să se încadreze în limita acestui buget.

Tot astăzi a fost adoptată și hotărârea care reglementează acordarea ajutoarelor pentru plata chiriei și a utilităților medicilor nou angajați la SJU Buzău. Suma acordată lunar în acest sens este de 1.000 de lei de persoană,  beneficiarii urmând a primi acest ajutor pe o perioadă de maxim 3 ani. În cazul medicilor soț și soție, nou angajați la SJU Buzău, ajutorul financiar va fi acordat doar unuia dintre ei.

 


Adaugati un comentariu


 

*