Buzăul își ia adio de la una dintre cele mai iubite moașe. DANA BACIU a plecat „într-o lume mai bună” la doar 48 de ani

31 mai 2018 | 5 comentarii |

O boală cumplită i-a frânt dorința de viață și veselia cu care timp de aproape 30 de ani a făcut parte din colectivul Maternității Buzău, a ajutat zeci de femei să-și păstreze sănătatea și a contribuit la venirea pe lume a mii de copii.

 

Lumea medicală buzoiană este din nou în doliu. Neputința de a-și ajuta una dintre cele mai iubite colege face ca lacrimile și suferință să să stăpânească, din nou, medicii și asistenții medicali ai celei mai mari unități medicale din județ. DANA BACIU, asistenta medicală/moașă de la Maternitatea Buzău al cărei chip era mereu zâmbitor și a cărei atitudine a fost permanent marcată de solicitudine și bunăvoință și-a luat adio de la această lume, după o cumplită suferință care i-a scurtat drumul prin această viață la numai 48 de ani.

În doar câteva luni, această fată veselă și plină de viață s-a stins discret, ca o lumânare, deși ăși dorea enorm să trăiască și spera într-o minune. Nici colegii ei, nici medicii din spitalele mari din Capitală nu au putut s-o ajute, deși au făcut toate eforturile pentru a o salva. Au fost nevoiți, în final, să accepte că în fața sorții sunt neputincioși.

 

Astăzi, pentru ultima dată, DANA BACIU face un popas în Spitalul Județean de Urgență, după care, cei care au cunoscut-o și care vor să-i aducă un ultim omagiu, să-i aprindă o candelă și să-i lase o floare o vor putea face la capela Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Buzău, de unde duminică va pleca să se odihnească pentru totdeauna, alături de părinții ei, în comuna natală, Vintil-Vodă.

DANA s-a stins azi-noapte, înconjurată de colegele ei alături de care și-a petrecut aproape 30 de ani din viață, ajutând zeci de femei să-și recapete sănătatea și să aducă pe lume mii de copii.

Acum, doar candelele pâlpâie stinghere printre flori, amintind de viața care s-a stins, de unul dintre cei mai optimiști oameni din jurul lor, care pleacă atât de nedrept de devreme, pentru totdeauna. Tragic destin…

 

VĂ IUBESC DIN TOT SUFLETUL MEU! – au fost ultimele cuvinte pe care DANA le-a spus înainte ca sufletul ei să se înalțe la Cer. Așa era ea, iubitoare. Iubea viața, își iubea colegii, iubea pacientele, iubea pe toată lumea și era plină de optimism, încuraja pe oricine, convinsă că că speranța este cel mai putenic medicament. Pe ea n-a ajutat-o, însă… Iar durerea și regretele pe care le-a lăsat în urmă sunt enorme. Colegele ei, care știu că n-o vor mai vedea, spun că „nimic nu se compara cu EA. Era o fire veselă și plină de viață, o profesionistă desăvârșită, o colegă cum rar întâlnești. Era sufletul Maternității, mii de copii au venit pe lume trecând prin mâinile ei. Ei sunt cei care vor duce mai departe amintirea DANEI, iar noi, colegii ei, o vom purta mereu în suflet. Rămas bun, suflet de înger… Drum bun în veșnicie…”, spun asistentele medicale, moașele și medicii Maternității Buzău. Iar lacrimile iau repede locul cuvintelor.

 

Despre DANA BACIU, această fată veselă și săritoare, niciodată prea obosită sau prea ocupată pentru a răspunde oricărei solicitări, vorbește, printre lacrimi, și președinta OAMGMAMR, Elena Comănescu, care  spune că „viața este nedreaptă, uneori. Ia dintre suflete atât de frumoase și atât de tinere, oameni care mai aveau multe de spus și de făcut. DANA BACIU a fost un om pe care te puteai baza la orice nevoie. Nu spunea niciodată NU POT. Pentru ea exista întotdeauna o soluție, chiar și la cele mai complicate probleme. A fost printre primele asistente medicale din Buzău care a absolvit și facultatea, era unul dintre oamenii de bază atât pentru Maternitate cât și în cadrul OAMGMAMR, unde a fost membră a Consiliului de conducere. Era o perfecționistă. Nu-mi vine să cred că n-o voi mai vedea. Dumnezeu să-i dea odihnă veșnică, în loc luminat”…

 

Așa era DANA BACIU, această munteancă din Vintil-Vodă, cum îi plăcea să spună atunci când vorbea despre ea însăși. Așa cum spun și colegele ei, era o fire veselă și optimistă, o fire sportivă, era fair-paly în orice situație și niciodată nu refuza să dea o mână de ajutor atunci când era nevoie de ea.

Profesional, spunea că este tristă că „în momentul de față, la dispensarele medicale și în teritoriu nu mai există moașe, așa cum nu mai exista nici asistente medicale specializate în pediatrie, deși rolul acestora a fost întotdeauna unul extrem de important. O gravidă are nevoie să fie consultată periodic, evaluată și consiliată, pregatită să devină mamă, iar după naștere, consilierea trebuie continuată împreună cu asistenta pediatră” declara acum câtva timp, pentru Sanatateabuzoiana.roDANA BACIU.

 

Și mai spunea că în cei aproape 30 de ani de când profesa în Maternitatea Buzau, primul an de experiență profesională a fost marcat de cele mai triste amintiri. „Erau interzise întreruperile de sarcină. Aveam 18 ani. Atunci am trăit coșmarul perpetuu că un ofițer de miliție se află permanent printre noi. Ne gândeam că suntem ascultate în permanență de undeva, de prin copacii din curte. Veneau aici femei care își provocau singure avort. Noi speram ca îngrijindu-le o zi, două sau o saptamană-două-trei aveau să trăiască, dar le vedeam cum mor, cum se sting”, povestea DANA BACIU, despre perioada de tristă amintire.

Au urmat anii de democrație, în care româncele au început să învețe că graviditatea poate fi apreciată altfel. Dana spunea că nimic nu se compară cu bucuria pe care o simte mama la auzul primului scâncet, iar bucuria aceasteia se transmite la fel de puternic moașei care asistă la naștere, medicilor și asistentelor medicale care au grijă, ulterior, de lehuză și de bebeluș.

Acum, o liniște mormântală se face simțită în Maternitatea Buzău. E liniște, prea multă liniște…

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (5)

 1. Crina si Cristian Stefanescu spune:

  Dumnezeu sa o odihneasca!!Condoleante familiei indoliate!!

 2. Doina Sacui spune:

  Nu pot sa cred!!!!! Nu e adevarat! Dana,de ce????? Dumnezeu sa te odihneasca, suflet drag!!!

 3. Iancu Jenica spune:

  Danuta sa il cauti si pe Vasile ca si el a plecat prea devreme dintre noi .
  Pacat ca oamenii buni nu au noroc .
  Sa va dea Domnul liniste sufleteasca acolo sus .
  Ingerii sint printre noi .
  Tu erai unul …
  Condoleante familiei !

 4. Maghi Burlacu spune:

  Odihneşte-te-n pace, Dana!
  Condoleanțe familiei şi putere pentru a trece peste-aşa amar!

 5. Viorica Serbanoiu spune:

  Am cunoscut-o cand era in liceu… a fost colega si prietena verisoarei mele, Lili, care a plecat din acelasi motiv in urma cu 13 ani… f trist ! Azi le-am plans pe amandoua… poate se vor intalni, cine stie…
  Ma bucur ca ne-am cunoscut, Dana!

Adaugati un comentariu


 

*