OMS recomandă vaccinarea anti-Covid a femeilor care alăptează

6 august 2021 | 0 comentarii |

Cu prilejul Săptămânii Mondiale a Alăptării,  OMS îndeamnă femeile care alăptează să se vaccineze, asigurându-le că nu există niciun risc pentru ele sau pentru bebeluși.

 

În întreaga lume se celebrează Săptămâna Mondială a Alăptării, 1-7 august, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a profitat de prilej pentru a încuraja mamele să-și alăpteze copiii la sân cel puțin 6 luni după naștere și să le îndemne să se vaccineze anti-COVID, pentru a se proteja pe ele însele și pe bebeluși.

Pe de altă parte, OMS subliniază că alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de asigurare a sănătăţii, furnizării anticorpilor şi protecţiei copilului mic împotriva COVID-19, iar vaccinarea mamei care alăptează nu prezintă niciun risc pentru mamă şi sugarul ei. „Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de asigurare a sănătății, furnizării anticorpilor și protecției împotriva COVID-19 a copilului, iar vaccinarea mamei care alăptează nu prezintă niciun risc pentru mamă și sugarul ei”, se arată într-un comunicat remis presei de CNCAV.

Potrivit UNICEF, întreruperea alăptării poate duce la o scădere a aportului de lapte, la refuzul sugarului de a fi hrănit la sân și la scăderea factorilor imuni din laptele matern.

 

În plus, studiile realizate până în prezent arată că alăptarea la sân a copilului este sigură, cu respectarea măsurilor de precauţie recomandate, chiar dacă mama se îmbolnăveşte de COVID-19. În acest context, OMS recomandă vacinarea și continuarea alăptării și după vaccinare, alăptarea având multe avantaje pentru mamă și copil. „Conform studiilor realizate până în prezent, continuarea alăptării este sigură, cu respectarea măsurilor de precauție recomandate, chiar dacă mama se îmbolnăvește de COVID-19. Mamele care alăptează și care au primit vaccinul au în lapte anticorpi, care ar putea ajuta la protejarea copiilor lor de infecția cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în comunicatul amintit.

Procentele privind alăptarea nou-născuților în primele șase luni, în regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății  (53 de țări), sunt cele mai scăzute din toate regiunile, doar 13% din sugari fiind alăptați, arată datele OMS.

 

alaptare bebe - masca

OMS recomandă și o serie de măsuri de precauție pe care mamele care au contractat virusul trebuie să le aibă în vedere, pe lângă măsurile generale de igienă și protecție pe care ar trebui să le respecte toată lumea:

* Chiar dacă virusul nu se transmite prin laptele matern, el poate fi transmis prin particule din salivă sau din mucoasa nazală, ori prin contactul fizic după ce mama și-a atins fața. De aceea, respectarea igienei respiratorii în timpul hrănirii copilului, inclusiv purtarea unei măști de protecție sau acoperirea gurii și a nasului în timp ce-l alăptează, îl schimbă sau vorbește cu el îi asigură micuțului o protecție în plus;

* Spălarea pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, înaintea contactului cu bebelușul era o practică respectată și înainte de pandemie. Acum, este cu atât mai important ca mama să se spele frecvent pe mâini, mai ales înainte și după ce îl ia în brațe pe copil sau atinge biberoanele și alte articole ale acestuia.

* Curățarea și dezinfectarea suprafețelor din locuință și a tuturor toate obiectele atinse în mod regulat, în special cele cu care copilul intră în contact, este foarte importantă pentru a asigura protecția bebelușului (și nu numai a lui).

Întrucât doar o treime din populația adultă din regiunea europeană are schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, în timp ce varianta Delta a devenit dominantă, iar numărul cazurilor de îmbolnăvire a depășit 60 de milioane, respectarea acestor reguli este cu atât mai necesară.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*