Centrele mobile ale Armatei au început vaccinarea în zonele greu accesibile sau izolate. La Buzău operează o echipă de la Centrul Medical „Ștefan Milcu” din București

21 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Președintele Klaus Iohannis a participat la inaugurarea primului astfel de centru, la Afumați. Echipele mobile își desfășoară activitatea în spații puse la dispoziție de autoritățile locale și asigură, la nevoie, vaccinarea persoanelor nedeplasabile la domiciliu.

 

Cele 20 de centre mobile de vaccinare aflate în coordonarea Direcției medicale a MApN, acționează începând de astăzi, în spijinul autorităților locale din toată țara, în localități izolate sau greu accesibile, la propunerea și solicitarea Direcțiilor de sănătate publică județene, conform instrucțiunilor Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), transmite MApN.

Echipele vaccinatoare sunt formate din personal medico-sanitar din cadrul MApN (medici și asistenți medicali) și paramedici din cadrul DSU, în funcție de numărul de beneficiari și capacitatea spațiului de vaccinare amenajat în localitate”, se preizează în comunicatul Ministerului Apărării. 

Președintele Klaus Iohannis a participat la inaugurarea primului centru mobil de vaccinare al Armatei, în comuna Afumați-Ilfov, alături de ministrul Aparării Nicolae Ciucă, șeful CNCAV Valeriu Gheorghiță și consileirul său pe sănătate dr. Diana Păun. Cu această ocazie, șeful statului a declarat că „este o nouă etapă a campaniei de vaccinare în care am ajuns” și „suntem foarte aproape de capacitatea pe care ne-am dorit-o, de 100.000 de persoane vaccinate pe zi”. Totodată a îndemnat românii să se vaccineze, subliniind că doar astfel putem „să ne gândim la renunțarea graduală la unele restricții”.

 

Centrele mobile de vaccinare sunt organizate în containere asigurate de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, iar echipele mobile își desfășoară activitatea în spații puse la dispoziție de autoritățile locale și asigură, la nevoie, vaccinarea persoanelor nedeplasabile la domiciliu.

Președintele Iohannis s-a declarat „bucurossă vadă că „deja multă lume vine efectiv la vaccinare. Când am ajuns la intrare deja au fost câteva zeci de persoane care abia aşteaptă să intre la vaccinare”. Subliniind că astfel de containere vor fi folosite în toate locațiile unde este nevoie, iar vaccinarea se face „pur și simplu, fără programare. Oamenii pot veni direct în comuna lor la vaccinare”, șeful statului a atras atenția că în continuare trebuie să se respecte regulile sanitare și să se intensifice procesul de vaccinare. „Suntem în plină pandemie. Să nu avem impresia că dacă a venit primăvara s-a terminat pandemia. Restricțiile impuse nu înlătură pandemia. Aceste restricții doar scad impactul, încetinesc răspândirea pandemiei. Dăm o șansă medicilor să îi trateze pe cei care fac forme grave” a declarat președintele, reamintind că România a ajuns la peste două milioane de persoane vaccinate.

 

Șeful statului a subliniat însă că „există o singură cale de ieșire din pandemie și asta este vaccinarea. Avem tot mai multe tipuri de vaccin și chiar dacă există multe dezbateri și discuții, EMA a aprobat toate tipurile de vaccin. Ele pot fi folosite, sunt verificate, sunt sigure. De aceea mă voi implica în continuare în campania de vaccinare. Nu restricțiile înlătură pandemia, doar vaccinarea ne permite ca la vară să facem concedii, să plecăm unde dorim, să mergem la concerte, să mergem la teatru. E extrem de important și contez pe toți să participați la această campanie”,

Președintele a apreciat că faptul că suntem pe locul 4 în Europa la două doze administrate este „o reușită certă” și „nu e puțin lucru pentru o țară cu un sistem de sănătate cu probleme. (…) Guvernul a avut grijă să primim doze suplimentare de vaccin. Am comandat aceste doze ca să facem față cererii. Însă, este clar că această campanie trebuie să accelereze. De aceea am venit aici, ca să dau semnalul. Vom găsi noi și noi căi de a veni în întâmpinarea cetățenilor”, a mai spus Iohanis.

Vaccinarea anti-COVID prin centrele mobile a început astăzi, simultan, în 7 județe: Arad, Bacău, Constanța, Ilfov, Maramureș, Mehedinți și Sibiu.

 

Până la sfârșitul săptămânii, echipele mobile ale armatei ajung și în județul Buzău. Sâmbătă, în Valea Salciei, toţi cei care vor dori să se vaccineze anti COVID, vor merge la dispensarul din localitate. „Vaccinarea va fi la liber. Trebuie doar să anunţaţi asistentul comunitar până vineri, la nr telefon +40 760 369 912”, este anunţul postat pe contul de facebook al Primăriei Valea Salciei. Caravana mobilă va ajunge în toate colţurile judeţului, în cătune aflate la mare distanţă de centrele de vaccinare și în care nu există medic de familie. Echipele de vaccinatori sunt formate din medici și asistenți din cadrul MApN și paramedici DSU, în funcție de numărul de beneficiari și capacitatea spațiului de vaccinare amenajat în localitatea în care sunt solicitați. MApN asigură, totodată, transportul echipamentelor și materialelor necesare procesului de vaccinare, precum și transportul vaccinurilor pentru fiecare echipă de vaccinare.

Cordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiţă a anunțat că pentru centrele mobile vor fi distribuite, pentru moment, vaccinuri de la compania Moderna, care permit din punct de vedere logistic organizarea activităţilor, având în vedere stabilitatea la temperaturi obişnuite, de plus 2 – 8 grade Celsius, pentru 30 de zile.

Comitetul naţional pentru imunizarea anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 91.778 de doze de vaccin, dintre care 70.580 -Pfizer, 10.119 -AstraZeneca şi 11.079 -Moderna. 63.546 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 28.232 de persoane şi cu cea de-a doua. De la începutul campaniei de vaccinare au fost administrate 4.487.643 de doze unui număr de 2.801.060 de persoane, dintre care 1.114.477 au primit o doză şi 1.686.583 şi pe cea de-a doua.

 

Centru mobil vaccinare – sursă foto MApN

Echipele și centrele mobile arondate spitalelor militare acționează astfel:

  • Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” – pentru județele Ilfov, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu și Prahova;
  • Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu „Academician Ștefan Milcu”, București – pentru județele Buzău, Călărași și Ialomița;
  • Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu”, Pitești – pentru județele Vâlcea și Argeș;
  • Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu”, Constanța – pentru județele Constanța și Tulcea;
  • Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac”, Iași – pentru județele Iași, Neamț, Suceava și Botoșani;
  • Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu”, Focșani – pentru județele Vrancea, Bacău și Vaslui;
  • Spitalul Militar de Urgență „Dr. Aristide Serfioti”, Galați – pentru județele Galați și Brăila;
  • Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu”, Timișoara – pentru județele Timiș, Arad, Caraș Severin și Bihor;
  • Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin”, Sibiu – pentru județele Sibiu, Alba, Hunedoara și Mureș;
  • Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilan”, Cluj-Napoca – pentru județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj și Bistrița Năsăud;
  • Spitalul Clinic Militar de Urgență „Regina Maria”, Brașov – pentru județele Brașov, Covasna și Harghita;
  • Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Ștefan Odobleja”, Craiova – pentru județele Mehedinți, Dolj, Gorj și Olt.

 


Adaugati un comentariu


 

*