Fostul ministru al sănătății, Florian Bodog, pus la dispoziția DNA de colegii din Senat

Aceștia au votat pentru suspendarea imunității fostului ministru, în prezent parlamentar, în vederea începeri urmăririi penale pentru fapte pe care le-ar fi comis în timpul perioadei în care a condus ministerul.

 

Florian Bodog

După un an și jumătate de când senatorii au respins începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Sănătății, Florian Bodog, o nouă solicitate adresată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) a fost aprobată astăzi, în cadrul aceluiași for. Astfel, fostul ministru, în prezent senator PSD, a rămas fără imunitate parlamentară, iar DNA poate începe urmărirea penală împotriva sa, pentru fapte de corupție pe care le-ar fi comis pe vremea în care conducea Ministerul Sănătății. Acesta este învinuit de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Cercetările în cazul său au fost începute încă din 2019, însă nu a putut fi declanșată urmărirea penală întrucât Senatul a respins cererea în acest sens adresată de DNA, Florian Bodog fiind astfel protejat de imunitatea pe care i-o oferea calitatea de parlamentar.

Și această nouă cerere adresată de către DNA a fost inițial respinsă de Comisia Juridică, în urma audierii fostului ministru, dar votul din plenul Senatului a fost în favoarea ridicări imunității și începerii urmăririi penale.

 

Florian Bodog a declarat în cadrul ședinței că nu le cere colegilor să voteze „împotrivă”, pentru că nu are nimic de ascuns și se știe nevinovat, având totodată încredere în Justiție. „Din start, vă spun că nu vă voi cere să votaţi împotriva solicitării de cercetare a mea, că n-am nimic de ascuns, întotdeauna am răspuns invitaţiilor şi nu este prima dată când am fost invitat la DNA sau la Parchet. Nu-mi este frică de Justiţie şi am încredere în Justiţia din România”, a declarat fostul ministru, în cadrul dezbaterilor care au precedat votul de astăzi din Senat.

Din cei 123 de senatori prezenți, 98 au votat pentru începerea urmăririi penale, 24 au votat împotrivă, iar unul singur s-a abținut de la vot, astfel să solicitarea DNA a fost aprobată.

Florian Dorel Bodog este cercetat de procurorii anticorupție pentru că ar fi angajat o persoană pe postul de consilier personal la minister, iar aceasta și-a încasat salariul, timp de un an, fără să se prezinte la serviciu și fără a-și îndeplini atribuțiile care îi reveneau în această funcție.

 

Mai mult, pentru că persoana respectivă nu se prezenta la birou, Florian Bodog ar fi semnat în locul ei o serie de documente.

În perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, demnitarul – care în prezent nu mai ocupă funcția de ministru – deși cunoștea că persoana angajată în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului, ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu a luat măsuri pentru sancționarea disciplinară. În același context, în perioada februarie – octombrie 2017, în vederea producerii de consecințe juridice, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă și pe o declarație pe proprie răspundere” se arată în solicitarea adresată de DNA.

În acest mod, așa-zisa consilieră ar fi încasat salarii în valoare totală de 75.656 de lei, sumă care este considerată prejudiciu la bugetul ministerului.

 


Adaugati un comentariu


 

*