Medicul Ioana Mihăilă preia conducerea Ministerului Sănătății

UPDATE, 18.00: Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numire a Ioanei Mihăilă în funcţia de ministru al Sănătăţii, iar aceasta a depus jurământul, la Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis, a premierului Florin Cîțu și a șefilor partidelor aflate la guvernare.

Șeful statului i-a urat succes și și-a exprimat speranța că „lucrurile, de acum înainte, vor merge și mai bine”, cerând în același timp Guvernului să o sprijine, pentru că „va avea enorm de multe probleme de rezolvat”, în timp ce guvernaților le-a transmis că vrea să vadă „mai puține dispute și mai mult dialog”.

Totodată, președintele Iohannis a declarat că speră „foarte mult ca printr-o campanie de vaccinare de succes să reușim ca până în vară să reușim să ieșim din pandemie”.

 

***

Propunerea acesteia a fost înaintată astăzi premierului de USR PLUS, în urma unui acord semnat aseară cu reprezentanții celorlalte formațiuni alături de care participă la guvernare, iar Florin Cîțu a transmis-o, deja, președintelui Klaus Iohannis, urmând ca tot astăzi să aibă loc învestirea ofcială, la Cotroceni.

 

Ioana Mihaila

În această după-amiază a fost anunțat, oficial, numele noului ministru al Sănătății, care va prelua postul rămas vacant după demiterea cu scandal a lui Vlad Voiculescu. Demiterea acestuia a tulburat apele în coaliția de la guvernare timp de aproape o săptămână, iar lucrurile s-au liniști aseară, când reprezentanții partidelor din coaliție s-au întâlnit și au semnat un nou acord de cooperare, pentru a se evita pe viitor crize precum cea provocată de demiterea fostului ministru al Sănătății. În cadrul întâlnirii s-a discutat și despre cine va prelua acest portofoliu atât de important la momentul actual, căzându-se de acord ca propunerea pentru noul ministru să vină tot din partea USR-PLUS, formațiune din care face parte și Vlad Voiculescu.

Deși numele noului ministru fusese deja convenit, reprezentanții coaliției de la guvernare au preferat să mai păstreze suspansul până azi, precizând la finalul ședinței de aseară că numele noului ministrul va fi anunțat azi, zi în care va avea loc și investirea în funcție.

 

Alexandra Moldovan și Ioana Mihaila

Propunerea USR-PLUS a fost anunțată oficial în urmă cu puțin timp și, așa cum se vehiculează de câteva zile, este nimeni altcineva decât actualul secretar Ioana Mihăilă, care a fost adusă în minister de Vlad Voiculescu. Fostul ministru a cooptat-o în echipa sa la începutul lunii februarie, la vremea respectivă fiind cel de-al treilea secretar de stat numit la Ministerul Sănătății, după medicul Andreea Moldovan, care a fost demisă odată cu Vlad Voiculescu, și navigatorul de pacienți Monica Althamer.

Nu există nicio îndoială că propunerea va fi agreată de șeful Guvernului, care anunța aseară că de astăzi vom avea ministru la Sănătate, în timp ce președintele Iohannis a afirmat astăzi că deseară va avea loc ceremonia de învestire a noului ministru.

Dr. Ioana Mihăilă este medic primar endocrinolog, absolventă a UMF Cluj. Anterior numirii în funcția de secretar de stat a profesat la Oradea, în propria clinică, pe care a înființat-o împreună cu soțul său, în 2014.

 

Ioana Mihaila

S-a remarcat și în plan politic la nivel local, ca membru și ulterior președinte al filialei Bihor a PLUS. La ultimele alegeri locale a candidat la Primăria Oradea din partea alianței USR-PLUS, dar nu a strâns suficiente voturi pentru a deveni primar, clasându-se abia pe locul al cincilea în topul candidaților. În calitatea sa de secretar de stat, a coordonat activităţile de gestionare a investiţiilor în sistemul medical românesc din fonduri externe şi elaborarea componentei de sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Prioritatea mea va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor. Sunt medic şi cunosc îndeaproape care este situaţia din spitale şi cu ce se confruntă colegii mei de mai bine de un an. Au nevoie de soluţii ferme şi clare şi asta îmi propun să fac, alături de colegii mei din minister – să venim în ajutorul lor, iar tot ce a fost făcut bun până acum va fi continuat. Rămân consecventă angajamentelor pe care mi le-am asumat ca secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: refacerea infrastructurii de sănătate, sprijinirea segmentului ambulatoriu şi a medicinei de familie, precum şi alocarea finanţărilor pe criterii obiective. Depolitizarea sistemului de sănătate va fi un punct esenţial al mandatului meu”, a declarat aceasta, cu ocazia nominalizări pentru funcția de ministru al Sănătății.

În această seară, noul ministru al Sănătății va susține prima conferință de presă în calitate de ministru al Sănătății, în cadrul căreia își va anunța prioritățile pe care și le-a propus, ca ministru, precum și strategia pe care o va aborda pentru a reforma sistemul și a-l face să devină funcțional.

 


Adaugati un comentariu


 

*