Dr. Alexandru Rafila, în comitetul de coordonare a Adunării Mondiale a Sănătăţii

Evenimentul are loc zilele acestea la Geneva, cu participarea celor 194 de state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății.

 

Teodor Blidaru

În perioada 20-28 mai are loc, la Geneva, cea de-a 72-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății (WHA), eveniment la care iau parte delegații din cele 194 de țări care au statutul de membru al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sub egida căruia se desfășoară evenimentul, precum și o  serie de ONG-uri cu activitate în domeniul sănătății.

România se numără printre statele participante, fiind reprezentată de o delegație formată din secretarul de stat dr. Cristian Grasu, consilierul onorific al ministrului Sănătății, dr. Alexandru Rafila – care are și calitatea de membru în consiliul Executiv al OMS, preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Laszlo Atila şi ambasadorul Adrian Vieriţa, şeful reprezentanţei României la Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva.

Pentru prima dată, din delegația României face parte și un reprezentant al studenților mediciniști. Ecesta este Teodor Blidaru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România, student la UMF Carol Davila din București.

 

Pe lângă statutul de reprezentant al României, în calitate de specialist consilier al ministrului Sănătății, medicul Alexandru Rafila este implicat și în buna desfășurare a evenimentului, făcând parte din comitetul care răspunde anul acesta de organizare.

Dr. Rafila reprezintă România la OMS încă din anul 2014, țara noastră având din nou, la acel moment, un reprezentant în Comitetului Regional pentru Europa al organizației, după o pauză de mai bine de 10 ani. După trei ani de când a devenit reprezentant al României în acest for, dr. Alexandru Rafila a fost desemnat să facă parte din Comitetul Executiv al OMS, reprezentând din 2018 întreaga regiune europeană, alături de reprezentanți ai Germaniei, Finlandei și Israelului. Este pentru prima dată când României îi este atribuit un rol atât de important în cadrul organizației.

 

Comitetul Executiv al OMS stabilește temele și liniile directoare din domeniul sănătății la nivel mondial și ia deciziile privind modul de implementare a acestora, având sediul la Geneva și fiind alcătuit din 32 de experți aleși din rândul celor 194 de state membre.

În cadrul sesiunii Adunării Mondiale a Sănătății, care se desfășoară zilele acestea la Geneva, membrii delegației României vor prezenta în plen și în comisiile de specialitate poziţiile comune negociate în cadrul grupului ţărilor UE, asupra principalelor teme care fac subiectul acestei adunări.

Acestea se referă la accesul universal la servicii de sănătate, accesul la medicamente şi vaccinuri, rezistenţa la antimicrobiene, controlul tuberculozei, reducerea impactului bolilor netransmisibile (cardiovasculare, pulmonare, cancer şi diabet), sănătatea, mediul şi schimbările climatice.

 


Adaugati un comentariu


 

*