Legea pensiilor, modificată din nou

23 mai 2019 | 0 comentarii |

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că specialiștii din cadrul Ministerul Muncii și Casei Naționale de Pensii Publice au refăcut cele 3 aliniate despre care Curtea Constituțională a decis că nu sunt clare.

 

Ministrul Muncii, Marius Budai, a declarat într-o conferință de presă, că s-au elaborat clarificările solicitate de Curtea Constituțională, dar spune că din această cauză „am pierdut 6 luni din implementarea noii Legi, pentru un atac care s-a dovedit nefondat, la Curtea Constituțională. Dintr-o lege de peste 180 de aticole, CCR  a cerut, practic, la trei alineate, o clarificare, nici măcar cele trei nu au fost declarate neconstituționale. Noi le-am elaborat, le-am înaintat Guvernului și apoi le înaintăm Parlamentului”, a precizat ministrul, menționând că s-a clarificat definiția contribuabilului și aspectul referitor la contribuția de asigurări sociale datorate de angajat, dar calculate și plătite de angajator.

Pe 13 mai, Budăi preciza că ministerul respectă deciziile CCR referitoare la Legea pensiilor şi le va pune în aplicare în termenul cel mai scurt.

Curtea Constituţională a României (CCR) arată, în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţionale două articole din Legea pensiilor, că legiuitorul trebuia să fie mai riguros atunci când a stabilit cine sunt contribuabilii la sistemul public de pensii şi cine plăteşte contribuţia de asigurări sociale.

 

Ministrul muncii a mai spus că s-a lămurit și întrebarea referitoare la pensia de invaliditate, care poate fi obținută indiferent de vechimea de muncă și s-a luat în discuție și situația persoanelor aflate în stare de deprivare materială. „Guvernul PSD a scos din această stare peste 1,6 milioan de români. Astfel, dacă în 2016 aproape 24% dintre români, mai exact 4,7 milioane, trăiau în deprivare materială severă, azi s-a redus la 15%. Comaprativ cu 2010, cifrele sunt și mai grăitoare: 6,1 milioane de români trăiau în stare de deprivare, fața de 3 milioane azi”, a precizat ministrul Muncii.

Deprivarea severă descrie imposibilitatea involuntară de a plăti cel putin 4 din următorele elemente. Plata la timp a chiriei, facturilor, încălzirea locuinței, acoperirea cheltuielilor neprevăzute, o masă cu carne, odată la două zile, o vacanță de o săptămână departe de casă, deținerea unui autoturism, telefon, televizor.

 

Marius Budăi nu a pierdut prilejul de a ataca Opoziția, subliniind că procesul de recalculare a pensiilor a fost întârziat de contestația depusă de aceasta la CCR, iar despre amânarea indexării, pentru septembrie, a spus că nu poate fi imputată Executivului, întrucât nu scrie nicăieri în lege că indexarea ar fi trebuit să se facă la 1 ianuarie 2019, așa cum susțin cei care critică Guvernul.

Avem de recalculat circa 5 milioane de pensii. Opoziția nu vrea altceva decât să amâne, ba chiar să anuleze noua lege a pensiilor. Vă spun că, până în prezent, pe legea 221 /2018, am emis 47.000 de decizii și am pus în plată 39.000”, a mai spus Budăi.

Întrebat dacă există suficient personal în vederea recalculării pensiilor, Budăi a precizat că ministerul vizează o reorganizare a personalului în acest scop, dar şi reîncadrarea unor foşti angajaţi ai caselor de pensii.

 

Referitor la riscul ca Statul să nu mai aibă bani pentru plata pensiilor, ministrul a dat asigurări că „atâta timp cât PSD se afla la guvernare”, nu va exista acest risc.

Potrivit Eurostat, în prezent există aproape 3 angajaţi la un pensionar, iar până în anul 2050 vom avea, conform prognozelor, un raport de unu la unu. Asta, spun economiştii, va duce la un dezechilibru.

7,2 milioane de români contribuie la Pilonul II de pensii. Cei care au cotizat cel puţin 5 ani pot solicita, dacă îşi doresc, încetarea plăţilor la pensia privată şi transferul banilor către sistemul public de pensii.

De la 1 iulie 2019, administratorii de fonduri de pensii private obligatorii vor raporta către Autoritatea de Supraveghere Financiară numărul românilor care renunţă la pilonul II de pensii.

 


Adaugati un comentariu


 

*