A început cel mai important eveniment științific din diabetologia românească

23 mai 2019 | 0 comentarii |

Peste o mie de specialiști din țară și din străinătate dezbat, la Sibiu, provocările și perspectivele actuale în domeniul diabetului, în perioada 22-25 mai.

 

În această perioadă are loc, la Sibiu, cel mai important eveniment științific al anului din diabetologia românească, al 45-lea Congres Național al Societăţii Române de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM). Pentru această ediție, organizatorii au propus o nouă abordare a problematicii diabetului, dorind să inițieze un dialog între specialiști de renume – români și străini – și medicii tineri, aflați la începutul carierei.

La congres au confirmat prezența, pe parcursul celor 4 zile, peste 1.000 de participanți, care vor lua parte la 63 de ore de prezentări și postere, cursuri pre-congres, sesiuni în premieră, dezbateri interactive.

Evenimentul a debutat cu o conferință de presă susținută de dr. Romulus Timar, președintele Societăţii Române de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice, împreună cu dr. Cornelia Bala, președintele Asociației Române de Educație în Diabet și medicii Bogdan Mihai și Alexandra Sima. Cu această ocazie, dr. Romulus Timar a reamintit faptul că la ora actuală, atât în România cât și în întreaga lume, se poate vorbi de o adevărată „epidemie” de boli cronice netransmisibile, printre care diabetul deține o pondere importantă.

 

Peste 450 de milioane de persoane suferă la acest moment de diabet zaharat la nivel global, iar în România se estimează că numărul celor cu această afecțiune este de 1,5 milioane, însă doar 900.000 sunt diagnosticați și urmează un tratament. În restul cazurilor, fie pacienții nu urmează tratament, fie suferă de această boală fără ca măcar să știe. Totodată, este foarte mare și numărul românilor aflați în faza de pre-diabet, circa două milioane de persoane aflându-se în această situație.

În România una din zece persoane adulte are diabet zaharat, iar una chiar şi două persoane adulte au pre-diabet. Cifra reală a persoanelor cu diabet zaharat este undeva la un milion şi jumătate. În evidenţa noastră, cei care sunt activi pacienţi şi au medicaţie sunt în jurul valorii de 900.000, ceea ce înseamnă că există multe persoane care au diabet zaharat şi nu ştiu că îl au sau îl au şi nu urmează tratament pentru el” a explicat dr. Romulus Timar în cadrul conferinței ce a precedat începerea congresului.

Acesta a mai adăugat că, deși riscul de a face diabet crește odată cu înaintarea în vârstă, se constată de la an la an că scade constant vârsta pacienților diagnosticați cu diabet zaharat de tip II.

 

Lipsa unui stil de viață sănătos constituie principala cauză a apariției acestei afecțiuni, iar lipsa de preocupare pentru propria sănătate, de care dau dovadă cei mai muli dintre români, face ca boala să fie subdiagnosticată la acest moment. Cea mai eficientă și la îndemână metodă pentru depistarea precoce a diabetului zaharat o constituie testarea cel puțin o dată pe an a glicemiei, o valoare peste limitele normale fiind un indiciu relevant cu privire la prezența bolii.

În general, riscul pentru diabetul zaharat tip II creşte odată cu înaintarea în vârstă. Persoanele peste 65 de ani sunt afectate într-o proporţie de 20 sau chiar peste 20 %. Apariţia mai devreme în cursul vieţii a supraponderii şi obezităţii face ca această vârstă de risc să scadă de la un an la altul. Dacă vorbim de un milion de persoane cu diabet, persoanele cu pre-diabet probabil că sunt peste două milioane în România, de fapt aceasta arată cifrele. La noi ar fi o creştere explozivă dacă s-ar face o depistare activă a diabetului”, a punctat dr. Cornelia Bala.

 

Medicul Alexandra Sima a vorbit despre cât important este să ne învățăm copiii să mânânce sănătos și să-i obișnuim să facă mișcare, să le oferim jocuri în aer liber, activități recreative și să-i îndemnăm să facă sport oferindu-le chiar exemplul personal, astfel încât să-i putem scoate din ghearele tehnologiei și sedentarismului. De asemenea, medicul a subliniat că este foarte important să se evite cât mai mult posibil alimentele procesate, sucurile carbogazoase și zahărul și să ne încredem în cântar care este „singurul care ne spune dacă ne alimentăm sănătos”. Fructele și legumele rămân o sursă importantă de vitamine, minerale și fibre, o hrană sănătoasă.

Dr. Romulus Timar a subliniat importanța orelor de educație sanitară în școli, în cadrul cărora copiii vor învăța să trăiască sănătos și chiar își vor putea „influența părinții. De regulă, dacă familia mânăncă, „bine”, aceeași mâncare o dă și copilului și aceleași obiceiuri greșite le învață și cei mici. De aceea este vital ca încă din clasele primare să se învețe cât de important este să mănânci legume, fructe, bineînțeles, spălate, proaspete, ce important este să nu bei orice suc, să nu mânânci prea multe dulciuri și fast-food”, a subliniat medicul.

 

La fiecare 6 secunde, o persoană moare în lume din cauza diabetului zaharat. La fiecare 12 secunde, bolile cardiovasculare, principalele complicații ale diabetului determină un deces. Diabetul zaharat este o boală aparent cunoscută de toată lumea, însă studiile demonstrează că jumătate dintre pacienți (ca să nu mai vorbim despre ceilalți) nu percep adevăratul impact al bolii asupra sănătății și chiar a vieții. Un studiu realizat de IMAS, în colaborare cu Centrul pentru Inovație în Medicină, arată că în România, diabetul este în general perceput ca fiind un diagnostic la fel de grav sau mai grav decât bolile de inimă sau obezitatea, iar 10% dintre persoanele chestionate au considerat că diabetul este o boală contagioasă. Astfel de răspunsuri nu fac decât să confirme că este necesară o mai bună informare, iar modul de abordare a medicinei, în general, ar trebui să se schimbe, să se pună un accent mai mare pe comunicare și relația medic-pacient.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților, iar medicul Diana Păun, a transmis susținerea Administrației Prezidențiale pentru reformarea reală a sistemului medical, în beneficiul pacienților și al cadrelor medicale, deopotrivă.

La nivelul județului Buzău sunt circa 30.000 de pacienți cu diabet în evidențele medicilor, iar 15.587 dintre ei urmează un tratament specific, în cadrul programului național. Ceilalți, fie au nevoie doar de o dietă strictă și monitorizare, fie preferă tratamente alternative și de aceea nu sunt incluși în program, fie nu sunt diagnosticați.

(Sursă foto: SRDBM – Facebook)

 


Adaugati un comentariu


 

*