România va avea primul corp de asistente specializate în stomaterapie

8 februarie 2019 | 0 comentarii |

Un program de pregătire va fi lansat pe 22 februarie, iar principalii beneficiari vor fi pacienții care au suferit rezecții de intestin în urma unui cancer colorectal sau a unor boli inflamatorii intestinale.

 

Numărul românilor diagnosticați cu cancer de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani, iar numărul pacienților operați depășește, anual, 10.000. Cu toate acestea, în țara noastră nu există încă personal medical mediu și auxiliar special pregătit să acorde asistență pacienților care au suferit rezecții de intestin în urma acestor intervenții și trăiesc cu stoma (tehnică chirurgicală ce constă în punerea cap la cap a două organe cavitare sau a unui organ cavitar cu pielea).

În cazul pacienților cu cancer de colon sau cu boli inflamatorii intestinale, porțiunea de intestin afectat se rezectează în timpul operației, iar de cele mai multe ori se efectuează stome ale intestinului la nivelul pielii. Pacienții rămân cu aceste stome pentru tot restul vieții și au nevoie de îngrijire specializată, însă în România nu există deocamdată specializarea de stomatoterapeut, deși sunt înregistrați peste 20.000 de pacienți cu stome după operații de cancer colorectal sau boală inflamatorie intestinală.

Cu totul alta este situația la nivelul Uniunii Europene, unde 20 de țări au specialiști în stomatoterapie, cea mai bună situație fiind în Germania, unde există 700 de asistenți medicali specializați în acest domeniu.

 

România vrea să se alăture celor 20 de țări care au specialiști stomatoterapeuți, un prim corp de asistente urmând a fi format în urma primului curs de stomatoterapie care va fi organizat în țara noastră.

Cursul va avea loc în perioada 22-23 februarie, fiind destinat asistentelor care lucrează cel mai des cu pacienți operați cu stomă. Este vorba de peste 60 de asistente medicale din circa 30 de unități sanitare, care vor beneficia de pregătire în cadrul acestui curs și vor constitui baza unui viitor corp al asistentelor profesioniste cu competenţe în stomaterapie.

În cadrul aceluiași program, 5.000 de pacienți vor fi incluși într-un studiu ce va viza calitatea vieții și care se va derula pa parcursul unui an, la finalul căruia se vor identifica noi măsuri ce pot fi luate pentru a îmbunătăți calitatea vieții acestora.

 

Programul  de formare „Stomacare” este creditat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), iar coordonatorul său, Andra Stoian, spune că viitorul corp de asistente specializate în stomaterapie va constitui nucleul îngrijirii pacienților care au suferit rezecții de intestin și trăiesc cu stome.

În România, şase din zece pacienţi cu colostomie ajung ca, la două – trei săptămâni de la spitalizare, să aibă iritaţii şi inflamaţii asupra stomei, ceea ce duce la scăderea calităţii vieţii, izolare socială şi dificultăţi foarte mari în readaptarea la viaţa de zi cu zi. Aceeaşi problemă este întâlnită şi la nouă din zece pacienţi cu ileostomie. În acest context, programul Stomacare este primul proiect de educare şi informare în vederea îngrijirii stomelor şi a creşterii calităţii vieţii pacientului stomizat şi are ca scop pregătirea asistentelor, pentru a oferi o îngrijire specializată şi corectă pacienţilor cu stoma”, a declarat managerul de proiect.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*