Acțiuni umanitare în Buzău, dedicate sănătății femeilor din medii defavorizate

26 februarie 2019 | 0 comentarii |

Ideea organizării unor astfel de acțiuni aparține Grupului de inițiativă „Fundația Comunitară Buzău”, care invită buzoienii să contribuie la campaniile de strângere de fonduri demarate în acest sens.

 

Datele prezentate la începutul aceste luni de managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian, referitoare la numărul mare de copii abandonați la maternitatea din Buzău și de procentul ridicat de mame minore care vin să nască aici, nu au rămas fără ecou în comunitatea locală.

O primă reacție din rândul societății civile a venit recent din partea grupului de inițiativă Fundația Comunitară Buzău care a anunțat că, începând cu acest an, printre prioritățile sale se va afla și finanțarea de inițiative și proiecte locale care să vină în sprijinul femeilor din medii defavorizate, din care provin multe dintre mamele minore și cele care își abandonează copiii la naștere.

Pentru anul în curs, organizația buzoiană și-a propus să se concentreze pe acțiuni de analiză și de prevenție a cancerului de col uterin și a cancerului de sân, precum și pe activități de consiliere în puericultură și alăptare, toate adresate femeilor buzoiene din medii defavorizate.

Grupul de inițiativă a anunțat că va investi în astfel de activități, desfășurate de persoane fizice, organizații sau grupuri de inițiativă cu activitate în domeniu, însă pentru aceasta are nevoie și de sprijinul comunității locale, care trebuie să se implice în campaniile de strângere a fondurilor necesare îndeplinirii acestui demers.

 

Un prim pas important este însă înființarea Fundației Comunitare Buzău, ideea demarării acestor acțiuni aparținând grupului de initițiativă care face demersuri în acest sens. Astfel, eforturile se vor concentra, până în vară, către înființarea acestei fundații, astfel încât să existe și cadrul legal ca activitățile programate să poată fi desfășurate.

În paralel cu demersurile pentru înființarea fundației, care necesită și ele un efort financiar, grupul de inițiativă a demarat deja și doua campanii de strângere de fonduri pentru activitățile în sprijinul femeilor din zonele defavorizate, astfel încât acestea să poată fi demarate în cel mai scurt timp după ce va exista cadrul legal.

Prima acțiune va avea loc pe 9 martie, la Conacul Trandafirilor, din Parcul Crâng, și va consta în susținerea unui curs despre alăptare, creșterea și îngrijirea sugarului, adresat proaspeților părinți sau celor care urmează să devină părinți în scurt timp. Cursul va fi susținut de Claudia Ștefan – consultant în alăptare certificat IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) și reprezentant al DSP Buzău, Claudia Ichim – psiholog clinician, mamă și Irina Geabot – psihoterapeut, mamă.

 

Evenimentul va avea loc între orele 11.00 și 15.00, iar participarea se va face în baza unei donații de minim 50 de lei. Suma strânsă va contribui la înființarea Fundației Comunitare Buzău și la formarea fondului în sprijinul femeilor buzoiene din medii defavorizate. Trebuie știut că profesia de IBCLC a apărut ca urmare a unei necesități crescânde de a aborda lactația și alăptarea la modul profesionist, în baza unor practici bazate pe dovezi științifice și competențe clinice. Certificarea poate fi obținută doar de persoane care au o profesie medicală de bază sau urmează cursuri de științe medicale și se obține în urma unui examen internațional ce evaluează cunoștințe și competențe din domenii precum Dezvoltare și Nutriție, Fiziologie și Endocrinologie, Patologie, Farmacologie și Toxicologie, Psihologie, Sociologie și Antropologie, Tehnici de alăptare, Competențe Clinice vizând aspecte începând cu perioada prenatală și până după vârsta de 12 luni ale copilului.

O altă campanie destinată sănătății femeilor din medii defavorizate este „Lada cu Zestre”, în cadrul căreia se poate licita on-line pentru diferite produse -creații ale unor femei ce activează în design, arte, producție și antreprenoriat.

O primă acțiune pe care grupul de inițiativă o are în plan după finalizarea demersurilor privind înființarea fundației este o caravană medicală centrată pe sănătatea femeii, constând  în proceduri screening și consiliere privind cancerul de col uterin și la sân.

Evenimentul ar urma să aibă loc la centrul maternal al DGASPC Buzău, inițiatorii beneficiind de colaborarea voluntarilor asociației Caravana cu Medici, care va pune la dispoziție personalul medical necesar.

 

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*