Medicul Alexandru Rafila, in Comitetul Executiv al OMS

14 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Acesta va reprezenta regiunea in cadrul Comitetului Permanent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, alaturi de reprezentanti ai Germaniei, Finalandei, Israelului, incepand din 2018.

 

Zilele acestea au loc, la Budapesta, lucrarile celei de-a  67-a sesiuni a Comitetului Regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS)  pentru Europa, comitet care include 53 de state, printre care si Romania.

Incepand de ieri, rolul Romaniei in acest grup a capatat o mai mare insemnatate, tara noastra fiind desemnata sa faca parte din cele patru state care vor reprezenta regiunea la nivelul Comitetului Executiv al organizatiei. Rolul de reprezentant al Romaniei si al intregului grup de 53 de state de regiune i-a fost atribuit medicului Alexandru Rafila, care va face parte din Comitetul Executiv al OMS, alaturi de reprezentanti ai Germaniei, Finlandei si Israelului, precum si de reprezentanti ai celorlalte regiuni de pe glob. Desemnarea prof. dr. Alexandru Rafila si, implicit, a Romaniei, ca reprezentant regional, se datoreaza in primul rand experientei pe care medicul a acumulat-o la nivel national si international, in domeniul sanatatii publice.

 

Dr. Alexandru Rafila (arhiva personala)

Decizia constituie totodata o premiera pentru Romania, care vine la doar trei ani dupa ce tara noastra a fost, pentru prima data, reprezentata in Comitetul Regional al OMS pentru Europa. In 2014, dr. Alexandru Rafila, care la acea vreme era consilier al ministrului Sanatatii, a fost ales ca reprezentant in acest for, cu ocazia unei reuniuni care a avut loc la Copenhaga.

Faptul ca reprezentantul Romaniei nu a facut simplu act de prezenta in cadrul grupului este confirmat de decizia luata ieri, privind desemnarea acestuia in grupul restrans care va reprezenta Comitetul Regional la forul superior al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Comitetul Executiv al OMS stabileste temele si liniile directoare din domeniul sanatatii la nivel mondial si ia deciziile privind modul de implementare a acestora, avand sediul la Geneva si fiind alcatuit din 32 de experti alesi din randul celor 193 de state membre.

 

Alexandru Rafila a fost timp de trei ani membru al Comitetului Permanent al Biroului OMS pentru Europa, a ocupat numeroase functii publice in Ministerul Sanatatii si este profesor la UMF Carol Davila. Specializat in microbiologie si sanatate publica, este autor principal si coautor al 14 carti si tratate publicate la editturi din Romania si din strainatate, semantura sa aparand si pe 100 de lucrari in extenso si rezumat, publicate in reviste de specialitate.

Organizatia Mondiala a Sanatatii este o organizatie internationala care are rolul de a mentine si a coordona situatia sanatatii populatiei de pe glob. Expertii OMS elaboreaza recomandari si standarde in domeniul ocrotirii sanatatii si acorda asistenta tarilor in solutionarea problemelor de sanatate publica. Organizatia acorda, de asemenea, suport si promoveaza activitatea de cercetare in domeniul sanatatii publice.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*