Pandemia de Covid -19 a afectat campaniile de imunizare

27 mai 2020 | 0 comentarii |

În aceste condiții, peste 80 de milioane de copii sunt expuși riscului de a contracta boli prevenibile prin vaccinare, precum difteria, rujeola și poliomielita.

 

Ca un preambul a Summit-ului mondial privind vaccinarea, care va avea loc pe 4 iunie în Marea Britanie,  Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și GAVI – Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare au lansat un avertisment cu privire la efectele pe care pandemia de COVID-19 le-a avut asupra furnizării serviciilor de imunizare din întreaga lume, a căror activitate a fost grav perturbată în această perioadă.

Datele centralizate de cel trei organizați indică faptul că activitatea de vaccinare a fost îngreunată semnificativ în 68 de țări din întreaga lume fiind vorba, în egală măsură, atât de state bine dezvoltate, cât și de țări sărace. În aceste condiții, peste 80 de milioane de copii sub un an din cele 68 de state nu au putut fi vaccinați și sunt expuși riscului de a contracta boli grave precum poliomielita, rujeola sau difteria, toate prevenibile prin vaccin.

Situația a început să se agraveze începând cu luna martie, perturbările în activitatea serviciilor de imunizare fiind una fără precedent de la momentul începerii programelor extinse de vaccinare, în 1970. Perturbările au variat de la nivelul moderat la cel sever, iar motivele care au dus la aceste situații diferă de la țară la țară.

Astfel, unii părinţi au fost și încă mai suint reticenţi în a-şi părăsi domiciliul din cauza restricţiilor de circulaţie, a lipsei de informare sau din cauza temerii de infectare cu noul coronavirus. În același timp, multe cadre medicale nu sunt disponibile din cauza restricţiilor de călătorie sau a detașării pe alte posturi, destinate luptei împotriva Covid-19, precum şi din cauza lipsei echipamentului de protecţie.

 

La aceste cauze se adaugă și întârzierea transporturilor de vaccinuri, din cauza măsurilor de izolare şi a scăderii numărului de zboruri comerciale şi disponibilităţii limitate a aparatelor de zbor.

În aceste condiții, multe state au suspendat temporar campaniile de vaccinare preventivă în masă împotriva unor boli precum holera, rujeola, meningita, poliomielita, tetanosul, febra tifoidă şi febra galbenă, din cauza riscului transmiterii coronavirusului şi a nevoii de a menţine distanţa fizică în etapele incipiente ale pandemiei.

Raportul celor trei organizații indică faptul că cele mai drastic perturbate au fost campaniile de vaccinare împotriva rujeolei și a poliomielitei. Astfel, imunizarea împotriva rujeolei a fost suspendată în 27 de țări, în timp ce campaniile de vaccinare împotriva poliomielitei au fot sistate  în 38 de state.

Totodată, cel puţin 24 de milioane de persoane din 21 de state cu venituri reduse susţinute riscă să nu efectueze vaccinările împotriva poliomielitei, a rujeolei, febrei tifoide şi febrei galbene, holerei, rotavirusului, HPV, meningitei A şi rubeolei, din cauza amânării campaniilor şi introducerii unor noi vaccinuri.

 

Măsura suspendării campaniilor de vaccinarea a fost luată și pe baza recomandărilor OMS, de la sfârșitul lunii martie, în perioada în care evaluările de risc şi măsurile eficiente de reducere a transmiterii Covid-19 urmau a fi stabilite. Odată ce lucrurile s-au mia liniștit, OMS publicat recent recomandări pentru a ajuta statele afectate să decidă cum şi când pot relua campaniile de vaccinare în masă.

Autoritățile sanitare din fiecare țară trebuie să facă evaluări specifice de risc pe baza dinamicii locale a transmiterii coronavirusului, în funcţie de capacitatea sistemului sanitar şi în funcţie de beneficiile aduse sănătăţii publice în urma desfăşurării campaniilor de vaccinare de prevenire şi de control al epidemiilor.

Obiectivul principal al Summit-ului mondial privind vaccinarea, din 4 iunie este strângerea de fonduri în valoare de cel puţin 7,4 miliarde de dolari pentru Gavi, Alianţa pentru Vaccinuri şi Imunizare, în scopul protejării a 300 de milioane de copii din 68 de state cu venituri reduse, împotriva bolilor mortale. în perioada 2021-2025. Aceste fonduri vor contribui la campaniile de vaccinare în masă şi la reconstrucţia sistemelor sanitare de care va fi nevoie în următorii ani, pentru a rezolva problemele provocate de pandemia de Covid-19.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*