Peste 2000 de români, consultați gratuit în cadrul campaniei organizată de UMF „Carol Davila” pe litoral

22 august 2021 | 0 comentarii |

Timp de cinci zile, în cinci stațiuni de pe litoralul românesc, 24 de medici dermatologi și endocrinologi au oferit turiștilor consultații și sfaturi gratuit, în cadrul unei campanii de screening pentru osteoporoză şi sindrom metabolic.

 

Sursă foto: UMFCD

Cei 24 de medici dermatologi și endocrinologi care au oferit, voluntar, 300 de ore de consultații gratuite pe litoral, în cadrul primei ediții a campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!” – Litoral 2021, organizată Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București, în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD) şi Societatea Română de Endocrinologie (SRE), cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Constanţa.

Românii aflați în vacanță, dar și localnicii care au dorit să beneficieze de evaluare/reevaluare gratuită a stării de sănătate i-au putut întâlni pe medicii voluntari aflaţi în puncte special amenajate pe plajă (corturi puse la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale) în staţiunile Costineşti, Neptun, Saturn, Mangalia şi Vama Veche.

La încheierea campaniei, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, a declarat că rezultatele acestei prime etape a campaniei „de prevenţie derulată în premieră pe litoralul românesc reliefează, înainte de toate, dorinţa foarte mare şi justificată a oamenilor de a preîntâmpina apariţia unor posibile afecţiuni, ceea ce ne încurajează şi responsabilizează în a da continuitate proiectului «Asumă-ţi să fii sănătos!» şi cred că este imperios necesar ca, împreună cu partenerii noştri extraordinari, să reedităm şi anul viitor această campanie la malul Mării Negre”.

 

Numărul celor care au trecut pragul campaniei de prevenție Asumă-ți să fii sănătos!” -Litoral 2021– a fost unul semnificativ, cei care și-au dat consimțământul pentru screening dermatologic sau endocrinologic contabilizând, la finalul evenimentului, peste 2000 de consultații. Au fost oferite, astfel, 913 consultaţii de dermatologie pentru screening de melanom, 709 consultaţii pentru screening sindrom metabolic şi 444 de consultații pentru screening osteoporoză, se precizează în comunicatul remis presei.

Prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, a ținut să sublinieze că aceste rezultate ale primei campanii de screening pe litoralul românesc nu puteau fi realizate fără sprijinul medicilor dermatologi și endocrinologi, al coordonatorilor lor, al Ministerului Apărării Naționale, al Direcției de Sănătate Publică din Constanța, precum și al Societăților Române de Endocrinologie și Dermatologie cărora „în numele întregii comunități academice a UMF Carol Davila din București le adresez sincere mulțumiri”.

 

Sursă foto: radioconstanta.ro

Cei 15 medici specialiști și rezidenți endocrinologi care au participat la campania de screening pentru osteoporoză și sinfrom de risc metabolic au urmărit stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică și a fracturii de șold, calculat cu ajutorul FRAX (instrument de calculare al riscului) și pe baza chestionarului IOF (International Osteoporosis Foundation) pentru stabilirea riscului de osteoporoză și al fracturilor de fragilitate, respectiv, au măsurat înălțimea, greutatea, indicele de masă corporală, circumferința abdominală, tensiunea arterială și glicemia.

În cadrul screening-ului cutanat s-a evaluat riscul de melanom, în contextul în care medicii dermatologi estimează că, din cauza pandemiei de COVID-19, aproximativ o cincime (21%) din melanoame nu au fost diagnosticate și o treime (33,6%) dintre programările pentru examinarea cutanată au fost ratate și s-a oferit consiliere pentru pacienții cu leziunile aflate la risc.

Campania a fost realizată de UMF „Carol Davila” în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD) și Societatea Română de Endocrinologie (SRE) cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al Direcției de Sănătate Publică din Constanța și s-a derulat în perioada 16-20 august, beneficiind de voluntariatul medicilor rezidenți și specialiști, precum și de suportul coordonatorilor principali ai evenimentului, prof. univ. dr. Viorel Jinga – rector al UMFCD, prof. univ. dr. Cătălina Poiană – prorector UMFCD și președinte al SRE, dr. Alin Nicolescu – secretar general SRD, conf. univ. dr. Magda Constantinprecum și ec. Cristina Ecaterina Schipor – director executiv al DSP Constanța.

 


Adaugati un comentariu


 

*