Osteoporoză, cancer de piele, hipertensiune și obezitate – bolile descoperite de medicii care au oferit consultați gratuite pe Litoral

22 august 2022 | 0 comentarii |

Peste 4.300 de turiști au trecut în ultimele zile șase pe la corturile instalate în stațiunile Costinești, Neptun, Olimp, Saturn și Mangalia, unde 26 de medici dermatologi și endocrinologi au acordat consultații gratuite în cadrul campaniei „Asumă-ți să fii sănătos”.

 

Într-o săptămână în care pe litoral, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) București, în parteneriat cu Societatea Română de Endocrinologie (SRE) şi Societatea Română de Dermatologie (SRD), cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa și al Ministerului Apărări Naționale, 26 de medici specialiști și rezidenți au desfășurat o campanie de screening în cadrul căreia, în peste 330 de ore au consultat 4.374 de turiști aflați pe litoral, dublul numărului înregistrat în prima ediţie a campaniei când au fost consultate 2.066 de persoane, a transmis UMFCD printr-un comunicat.

Rezultatele record înregistrate anul acesta în cadrul celei de-a doua ediții a campaniei noastre de prevenție Asumă-ți să fii sănătos! – Litoral 2022 ne demonstrează încă odată că interesul oamenilor de a preîntâmpina apariția unor posibile afecțiuni este unul foarte mare, putem spune dublu față de cel înregistrat anul trecut când totuși, acțiunile de screening s-au derulat sub condițiile restrictive impuse de pandemia COVID-19, și în acest context nu putem decât să le mulțumim tuturor turiștilor care au trecut pragul campaniei și să le promitem că vom reveni și în 2023 la Malul Mării pentru a le oferi noi consultații în cele două importante specialități medicale, dermatologie și endocrinologie”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, Rectorul UMFCD, citat în comunicat.

 

În urma evaluării a 2.014 turiști pentru melanom, medicii au descoperit un pacient cu melanom, 3 suspecți cu aceeași afecțiune, 35 de cazuri de carcinom bazocelular – o altă formă de cancer de piele – și 60 de persoane cu leziuni precanceroase. Toți aceștia au fost îndrumați către specialiști, pentru investigații suplimentare și tratament adecvat. Melanomul malign este forma cea mai severă de cancer de piele, însă dacă este descoperit la timp, se poate trata. În 86% din cazuri apare ca urmare a expunerii la radiațiile UV, iar cele mai multe se dezvoltă ca o pată nouă la nivelul pielii ori al unei aluniţe mai vechi, care „își schimbă forma și culoarea, prezintă margini neregulate, este mai mare decât celelalte și crește rapid. Este un cancer agresiv, dar în România există tratamente foarte bune, iar dacă boala este descoperită și tratată la timp, poate fi vindecată, a explicat dr. Alin Nicolescu – secretarul general al SRD.

Statisticile arată că una din 50 de persoane se va confrunta cu această problemă în timpul vieții, iar persoanele care cu un risc mai mare sunt cele cu pielea foarte albă. Arsurile solare, numărul mare de alunițe, cazurile din familie ori sistemul imunitar slăbit sunt alți factorii care pot favoriza apariția acestei boli. Medicii dermatologi recomandă un control dermatologic în fiecare an, explicând că depistate din timp, bolile de piele pot fi tratate.

 

În cadrul aceleiași campanii, medicii au consultat și 1.525 de persoane pentru sindrom metabolic şi 835 pentru osteoporoză și au constatat că numeroși români au glicemia foarte mare ori cu valori crescute ale tensiunii arteriale, mulți pentru că nu își iau la timp tratamentul prescris de medicul curant, iar foarte multe persoane cu vârsta de peste 50 de ani suferă de osteoporoză (boala oaselor fragile). În plus, o treime din cei consultați erau supraponerali sau obezi, un motiv un plus pentru ca aceste campanii sa fie extinse. Potrivit statisticilor, peste un milion de români cu vârste de peste 50 de ani suferă de osteoporoză, iar 1 din 2 femei și 1 din 5 bărbați de peste 50 de ani vor suferi o fractură de fragilitate în cursul vieții lor, ceea ce duce adesea la o pierdere a mobilității și independenței.

Un management adecvat al osteoporozei și sindromului metabolic, printr-un diagnostic precoce și soluții terapeutice inovative personalizate, poate crește calitatea vieții pacienților, iar în același timp se reduc și costurile asociate acestor boli”, a arătat prof. dr. Cătălina Poiană, medic endocrinolog și președinte SRE.

 

Prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” consideră că aceste campanii constintuie „un semnal de început”, pentru ca ulterior să se facă astfel de campanii de screening și unde nu sunt universități de medicină. Vom face în localitățile care sunt spre Tulcea caravane medicale pe diferite patologii în funcție de specificul zonei. Cel mai bine este să faci prevenție, dar dacă descoperi într-o fază de început, vindecarea este sigură”, a subliniat recorul UMFCD.

Campania „Asumă-ți să fii sănătos” a fost organizată de UMCFD în parteneriat cu SRE și SRD, în perioada 15-20 august, în stațiunile Costinești, Neptun, Olimp, Saturn, Mangalia, beneficiind de voluntariatul medicilor rezidenți și specialiști, precum și de suportul coordonatorilor principali ai proiectului – prof. univ. dr. Viorel Jinga, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorector al UMFCD şi preşedinte al SRE, dr. Alin Nicolescu, secretar general al SRD, conf. univ. dr. Magda Constantin şi economist  Cristina Ecaterina Schipor, director executiv al DSP Constanța.

 

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*