Rețeta succesului lui Eduard Ionescu, sportivul „de aur” al Europei

20 august 2022 | 0 comentarii |

Buzoianul Eduard Ionescu a devenit în această vară cel mai bun jucător de tenis de masă al Europei la categoria sub 19 ani. De la europenele de la Belgrad s-a întors cu 3 medalii de aur la simplu, la dublu și cu echipa României și cu titlul de „campion european la U19 simplu masculin”.

 

Eduard Ionescu

Cel mai tânăr sportiv „de aur” al Buzăului are doar 17 ani și o carieră de invidat, făurită în 11 ani de când joacă tenis de masă. Eduard Ionescu este unul dintre băieții de aur ai echipei naționale de juniori la tenis de masă a României și are mari șanse să devină, așa cum își dorește, numărul 1 mondial, așa cum cred și cei care i-au urmărit evoluția.

Este legitimat la CSA Steaua București și urmează cursurile liceale la Liceul Sportiv „Mircea Eliade” din București și se gândește să urmeze, după absolvire, Facultatea de Educație Fizică și Sport. Este ambițios, are o voință de fier și crede că pentru a-și realiza visul de a deveni „numărul 1 în lume” niciun efort nu este prea mare și niciun obstacol de neînvins. De-a lungul carierei a avut și câteva accidentări care l-au ținut o vreme „pe tușă”, dar și-a învins durerile și temerile, iar rezultatele au fost pe măsură.

De-a lungul celor 11 ani de când practică tenisul de masă, Edi Ionescu a obținut numeroase medalii strălucitoare și titluri de campion. Cele mai importante rezultate de până acum spune că sunt trei medalii de aur – la simplu, la dublu și cu echipa României, care s-a clasat pe locul I în această vară, la Belgrad, când el a devenit cel mai bun jucător de tenis de masă din Europa la categoria sub 19 ani.

 

Pentru Edi Ionescu (cum îi spun prietenii), secretul succesului constă în antrenament, voință, ambiție, fair-play, alimentație sănătoasă, odihnă de calitate și gândire pozitivă. Buzoianul a început să joace tenis de masă la 6 ani, inspirat de fratele său mai mare, Bogdan. Și el a practicat acest sport timp de 16 ani, la nivel de performanță, iar în prezent este profesor și antrenor la această disciplină, la Liceul Sportiv „Iolanda Balaș Soter” din Buzău.

Mă încânta faptul că fratele meu juca tenis de masă și, copil fiind, am început să mă joc și eu prin casă, spre disperarea mamei care nu reușea nicicum să mă determine să renunț. Îi furam paletele și mingile fratelui meu și jucam iar și iar, dorindu-mi să ajung ca el. Mergeam cu el și la sală, iar părinții, văzând că am atât de multă dorință să joc tenis, la 6 ani m-au înscris la club. Atât de mult îmi plăcea, că încă de mic m-am antrenat câte 4 – 5 ore pe zi. Am avut mare noroc cu fratele meu, care m-a învățat cum să joc tenis și cum să-mi valorific energia, cum să-mi stăpânesc emoțiile și mai ales cum să mă bucur de joc. Acum am ajuns și la 7-8 ore de antrenamente, zilnic, iar când mă relaxez, de multe ori o fac tot la masa de tenis– a declarat Eduard Ionescu pentru www.sanatateabuzoiana.ro.

 

Eduard Ionescu (sursa: sport.ro)

Steliștii sunt foarte mândri cu el și îl alintă „Bijutierul”. După succesul de la Belgrad, și-au pus mari speranțe în el și sunt convinși că Eduard că o să schimbe multora optica despre tenisul de masă și despre tinerii din ziua de azi. Pe lângă tenis îi place să citească și îi plac foarte mult lecturile psihologice și cele despre dezvoltarea personală, care spune că îl ajută să-și dezvolte personalitatea și să-și controleze foarte bine emoțiile. Mai mult, ei cred că la fel cum David Popovici a făcut ca înotul să devină vedeta sporturilor românești din acest an, Edi va deveni model în tenisul de masă, pentru că este sigur pe sine, controlat și ambițios. 

Edi subliniază însă că succesul nu i se datorează în exclusivitate, o contribuție însemnată având fratele său care l-a învățat să joace, familia care îl susține, clubul și Federația. „Le sunt recunoscător pentru că au grijă de mine, de noi, ca sportivi. E foarte greu de unul singur să razbești într-un sport cum este tenisul de masă. Fără ajutor nu aș fi avut cum să obțin rezultatele pe care le-am obținut!”, punctează sportivul buzoian, care mai spune că la fel de îndatorat se simte și față de colegii cu care, deși de multe ori este rival la masa de tenis, în restul timpului este prieten bun și se susțin reciproc.

 

Vorbind despre alimentație, Edi spune că nu este foarte pretențios, că cea mai bună mâncare este cea făcută de mama lui, dar și că are tot timpul cântarul după el și are grijăla macronutrienți. Consum foarte multe proteine pentru a-mi menține mușchii, dar și carbohidrați, pentru a nu obosi la antrenament. Dimineața este cea mai importantă masă, pentru că o masă echilibrată de dimineață îmi asigură energia necesară pentru toată ziua. Mai nou am descoperit un aliment aproape minune, care mă ajută foarte mult să-mi păstrez energia, mă ajută și la digestie și m-a ajutat să scap și de problemele tenului, specifice vârstei. Se numește Melinis Hebe și este un produs alimentar bio obținut din cătină și miere, printr-o tehnologice unică în lume, din câte am înțeles. Deși am mare grijă la alimentație, până acum patru luni aveam probleme cu digestia. Un coleg de la tenis mi-a spus despre Meinis Hebe, care este 100% natural și se produce chiar în Buzău și care m-ar putea ajuta. Am decis să-i testez efectele, iar surpriza a fost extrem de plăcută. După 3-4 săptămâni am constatat că mă simt mult mai energic, nu mai obosesc la fel de ușor ca înainte, nu mai am probleme cu digestia și nu mă mai balonez. Am continuat să consum acest produs, iar în ultimul timp am constatat și că nu mai am probleme cu acneea și că Hebe a rezolvat o problemă pe care n-am reșit s-o rezolv cu produsele farmaceutice folosite anterior. Sunt extrem de încântat de efectele obținute, spune tânărul.

 

Constantin Pascu

Despre Melinis Hebe, un aliment funcțional cu acțiune nutrițională de excepție, obținut din cătină și miere bio-activate fermentativ, printr-o abordare biotehhnologică unică în lume, povestesc mai multe cercetătorii Atelierelor Melinis. Sub coordonarea chimstului Constantin Pascu, echipa din care mai fac parte fizician Daciana Tarasi și inginer Marieta Iorga a dezvoltat tehnologii noi pentru conservarea, la temperaturi mici, a amestecurilor de fructe crude cu miere, pentru care au și primit un prim brevet european, EP3669659A1, iar dosarul pentru un al doilea brevet este în analiză.

Tehnologia brevetată de Constantin Pascu permite conservarea amestecurilor de fructe crude cu miere fără fierbere, prin scădera conținutului de apă în curent de aer uscat, la temperaturi de sub 40 C. „Se păstrează astfel compușii biologic valoroși din fructe și miere. De altfel, prin această tehnologie se obțin, de mai mulți ani, sub marca MELINIS, produse de înaltă calitate, gust și aspect, utilizând fructe diverse și fructe de pădure și în mod deosebit fructele de cătină, în combinație cu mierea de albine obținută din flori de salcâm”, explică chimistul Constantin Pascu.

 

Fermentația este recunoscută ca o metodă de mare eficiență în a elibera compușii valoroși și a-i face biodisponibili, dar majoritatea unor astfel de produse sunt obținute prin fermentație lactică: lactate, murături, unele băuturi.

O dezvoltare naturală a tehnologiei noastre, cu implicații deosebit de importante în utilizarea unor etape noi de procesare, în principal prin fermentație alcoolică, aduce o nouă viziune asupra amestecurilor de fructe de cătină și miere. Noua abordare biotehnologică dezvoltată de noi are ca rezultat un produs alimentar funcțional complet nou,  ușor de păstrat și de consumat, cu un gust bine primit de consumatori și face obiectul unui nou dosar de brevet internațional. Prin utilizarea acestor noi etape de procesare, în mod deosebit a fermentației, se obțin alimente funcționale conservate integral, cu textură cremoasă, nealcoolice, ușor de păstrat și de consumat, bogate în compuși biologic valoroși existenți în fructele și mierea utilizată, bioactivați sau formați în procesul de preparare”, descrie, pe scurt, procedeul, chimistul Constantin Pascu.

 

Produsul astfel obținut de echipa Atelierelor Melinis, denumit „Melinis Hebe”, și-a dovedit deja efectele deosebit de favorabile asupra digestiei, oferă un suport energetic consistent organismului, ajută la refacerea rapidă după efort fizic, iar pe termen mai lung se arată deosebit de util în sănătatea pielii.

O zonă de utilizare cu rezultate promițătoare se dovedește a fi cea a sportivilor, cum este cazul lui Eduard Ionescu, cu rezultate foarte bune în creșterea rezistenței la efort fizic și refacerea rapidă după efort. Efecte foarte bune au obținut și persoanele care în urma unor tratamente medicale aveau probleme digestive, ceea ce duce la concluzia că acest produs poate reprezenta un sprijin în reducerea efectelor secundare ale tratamentelor respective.

Efectele semnalate de consumatori sunt în concordanță cu observațiile din numeroase studii medicale legate de utilizarea uleiului de cătină sau a diverșilor componenți ai cătinei, însă mult amplificate. Considerăm că aceasta se datorează acțiunii etapei de fermentație, valorificată prin procedeul de conservare integrală fără fierbere. Cercetările existente arată valoarea deosebită a produselor conservate integral datorită acțiunii în sinergie a compușilor biologici extrem de valoroși”, subliniază Daciana Tarasi.

Noua biotehnologie „deschide o zonă de valorificare la un înalt nivel tehnologic a unor produse naturale disponibile în cantități mari în România – cătina și mierea-, dar și o zonă complet nouă de obținere a unor alimente funcționale de înaltă valoare, prin utilizarea fermentației alcoolice în biodisponibilizarea compușilor dintr-o gamă largă de fructe și legume”, concluzionează ing. Marieta Iorga.

 


Adaugati un comentariu


 

*