„Asumă-ți să fii sănătos!” – Campanie de consultații gratuite organizată de UMF „Carol Davila” pe litoral

13 august 2021 | 0 comentarii |

Timp de cinci zile, în cinci stațiuni de pe litoral, 24 de medici dermatologi și endocrinologi vor oferi turiștilor consultații și sfaturi gratuit, în cadrul unei campanii de screening pentru osteoporoză şi sindrom metabolic.

 

Mii de turişti aflați în această perioadă pe Litoral sunt așteptați, în perioada 16 – 20 august, la screening-ul gratuit oferit de 24 de medici dermatologi şi endocrinologi, în cinci stațiuni de la malul Mării Negre, în cadrul campaniei de prevenţie „Asumă-ţi să fii sănătos!”, derulată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) Bucureşti, în parteneriat cu Societatea Română de Endocrinologie (SRE) şi Societatea Română de Dermatologie (SRD) și cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa şi al Ministerului Apărării Naţionale.

Pe parcursul celor cinci zile, toţi cei care doresc să beneficieze gratuit de consultaţii dermatologice şi endocrinologice vor putea profita gratuit de profesionalismul celor 24 de medici rezidenţi şi specialişti, precum și de suportul coordonatorilor principali ai evenimentului, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rector al UMFCD, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorector al UMFCD și președinte SRE, dr. Alin Nicolescu, secretar general SRD, conf .univ. dr. Magda Constantin și ec. Cristina Ecaterina Schipor, director executiv al DSP Constanța. Medicii voluntari vor fi prezenţi în punctele de lucru special amenajate la Costineşti, Neptun, Saturn, Mangalia şi Vama Veche, iar consultaţiile vor avea loc între orele 9.00 – 12.00, respectiv, 15.00 – 18.00.

 

Dr Viorel Jinga

Corturile în care vor avea loc consultațiile vor fi amplasate pe plajele din Neptun, Mangalia, Vama Veche lângă bazele de salvare acvatică – salvamar şi punctul de prim ajutor şi lângă containerele SMURD – ISU pe plajele din Costineşti şi Saturn.

„La nivelul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București ne-am propus să ducem medicina de prevenție în cât mai multe programe și campanii sustenabile menite să-i protejeze pe cei din jurul nostru și în acest context ne-am îndreptat anul acesta, în premieră, Campania – Asumă-ți să fii sănătos! – către litoralul românesc, unde toți cei aflați în vacanță vor putea beneficia de consultații gratuite integrate în două importante specialități medicale. Pentru realizarea acestui important proiect nu pot decât să le mulțumesc tuturor partenerilor noștri și am convingerea că foarte mulți dintre cei aflați în vacanță în această perioadă pe litoralul românesc se vor responsabiliza și vor trece pragul campaniei noastre de prevenție” a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al  Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, citat într-un comunicat remis presei de UMFCD.

 

Peste un milion de femei și bărbați din România cu vârsta de peste 50 de ani suferă de osteoporoză, având un risc major de fracturi osoase de fragilitate. 4 din 10 femei cu vârsta 40-70 de ani sunt diagnosticate cu „boala oaselor fragile”. 1 din 2 femei și 1 din 5 bărbați de peste 50 de ani vor suferi o fractură de fragilitate în cursul vieții lor, ceea ce duce adesea la o pierdere a mobilității și independenței. Prevalența globală a sindromului metabolic în populația adultă din România este de 38,50% , fiind mai mare la bărbați (43,20%) decât la femei (34,20%). În Europa, aproximativ 1/4 din populația adultă are sindrom metabolic, iar în SUA prevalența sindromului metabolic este de 38,5%. Pandemia de COVID-19 a îngreunat accesul pacienților la diagnostic timpuriu și tratament, afectând în general persoanele cu vârsta peste 55 de ani. Acestea  pot prezenta un risc ridicat pentru osteoporoză, ajungând  la medic în stadii avansate ale bolii, cu risc crescut de a face fracturi.

Iată doar câteva dintre motivele pentru care UMFCD și-a asumat campania de prevenție „Asumă-ți să fii sănătos!”, care are ca scop să atragă atenţia asupra factorilor de risc privind osteoporoza şi sindromul metabolic, precum şi să realizeze o evaluare a persoanelor la risc care se vor afla în această perioadă pe litoralul românesc.

În acest context „Societatea Română de Endocrinologie se alătură proiectului Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti printr-o campanie de screening pentru osteoporoză şi sindrom metabolic”, se menționează în comunicat.

 

Dr Catalina Poiana

Cincisprezece medici endocrinologi şi rezidenţi vor urmări stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică şi a fracturii de şold, iar pentru sindromul metabolic se vor măsura înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală, circumferinţa abdominală, tensiunea arterială și glicemia.

Osteoporoza este o boală gravă, aparent silenţioasă în primele faze, care atrage după sine complicaţii majore în lipsa unui diagnostic precoce şi a unui management adecvat. Pandemia COVID-19 a obligat sistemul de sănătate şi spitalele să-şi regândească circuitele, accesul la diagnostic şi tratament fiind mult îngreunat pentru pacienţii cronici. Dacă ne referim la cazurile de boli endocrinologice, vedem că numărul de cazuri în spitalizare continuă a scăzut cu aproximativ 70% în 2020 faţă de 2019 (5), ceea ce a dus la agravarea bolilor în unele cazuri. Campania de screening pe care o derulăm este esenţială pentru a aduce din nou pacientul la medic şi pentru a ajuta un număr de persoane interesate de starea de sănătate să îşi poată evalua riscul de osteoporoză şi sindrom metabolic”, precizează la rândul său, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedintele SRE, citată în comunicat.

 

Numită și „boala oaselor fragile”, osteoporoza este caracterizată prin scăderea densității osoase, determinată de un proces de demineralizare (pierderea calciului și fosforului din os). Prin alterarea microarhitecturii țesutului osos, crește fragilitatea osoaselor și, în consecință, crește și riscul de fractură. Fracturile legate de osteoporoză pot apărea în orice os al scheletului cu un grad de invaliditate mai mare sau mai mic, cu posibilitatea de intervenție chirurgicală sau nu.

În România, la nivelul anului 2013, peste 1 milion de persoane sufereau de osteoporoză. Povara economică estimată îngrijirii facturilor de fragilitate a fost în 2010 de 129 de milioane de euro, aceste costuri urmând să ajungă la 151 de milioane de euro în 2025.

Impactul acestei boli este major, dizabilitățile provocate de osteoporoză generând costuri extrem de mari pentru sistemele de sănătate și pentru bugetele familiilor celor care suferă de această boală. Un management adecvat al acestei boli pe tot traseul pacientului, printr-un diagnostic precoce dar și prin soluții terapeutice inovative personalizate, poate crește calitatea vieții pacienților și poate reduce costurile asociate acestei boli. Toate acestea pot fi realizate prin prioritizarea acestei afecțiuni de către toți factorii interesați și prin asumarea și implementarea unui Plan Național de Management al Osteoporozei”, a mai spus dr. Poiană.

 

Sindromul metabolic reprezintă un complex de factori de risc cardiovasculari și metabolici și este caracterizat prin prezența hiperglicemiei/rezistenței la insulină, a obezității și a dislipidemiei. Înțelegerea sindromului metabolic este relevantă pentru identificarea pacienților care prezintă un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare aterosclerotice și diabet zaharat de tip 2 și facilitează realizarea studiilor clinice și epidemiologice care ne pot ajuta să determinăm abordările optime privind modificarea stilului de viață și abordările farmacologice care vizează prevenția complicațiilor asociate. În contextul epidemiologic actual, s-a observat o corelație puternică între vârsta înaintată, sindromul metabolic și severitatea simptomatologiei bolii produsă de infectarea cu virusul SARS CoV 2.

Pacienții cu sindrom metabolic pot dezvolta o gamă largă de complicații, inclusiv boli de inimă, stenoză aortică, fibrilație atrială, accident vascular cerebral și chiar boală tromboembolică. În prezent, dovezile par să indice că riscul unui accident vascular cerebral ischemic este mult mai mare la pacienții cu sindrom metabolic decât se credea anterior. În plus, alte probleme asociate sindromului metabolic includ riscul apariției malignităților la rinichi, vezică biliară, colon și chiar la nivelul prostatei. În plus, sindromul metabolic poate crește riscul de eclampsie și poate afecta performanța cognitivă. De asemenea, acești pacienți se confruntă și cu facturi medicale mai mari, au șanse mai mari de a avea venituri reduse și pot avea accesul la asistență medicală  îngreunat”, se menționează în comunicat.

Persoanele care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoză sau pentru sindrom metabolic vor rămâne în contact cu medicii din campanie, pentru a fi îndrumate pe mai departe, se menționează în comunicat.

 

Dr Alin Nicolescu

Nu vor fi ignorate nici examinările cutanate pentru că, potrivit medicilor dermatologi, în comparație cu un an obișnuit, sub impactul pandemiei de COVID-19, aproximativ o cincime (21%) din melanoame nu au fost diagnosticate și o treime (33,6%) dintre programările pentru examinarea cutanată au fost ratate. Atunci când aceste cifre sunt puse alături de cele mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății referitoare la ratele incidenței melanomului, (datele fiind obținute în urma unui sondaj realizat de către specialiști din 36 de țări) analiza ne arată că peste 60.000 de melanoame nu au fost diagnosticate la nivel mondial, din care 232 de cazuri în România.

Carantina instituită în timpul crizei Covid asociată presiunii adiționale asupra sistemelor de sănătate a dus la o creștere îngrijorătoare a examinărilor cutanate ratate. Așadar, având în vedere că această situație va continua până când se va încheia pandemia, nu a fost niciodată mai important ca oamenii să își înțeleagă propriul profil de risc și să își examineze pielea în vederea diagnosticării unui melanom”, a precizat dr. Alin Nicolescu – Secretar General SRD, care atrage atenția că incidența cancerului cutanat a crescut de 3-4 ori în ultimele decade și se află în continuă creștere. Conform datelor OMS 1/3 din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere cutanate. Cancerele de piele reprezintă o povară pentru sistemele de sănătate, fiind asociate cu morbiditate, mortalitate și costuri medicale ridicate în cazurile avansate. Depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidității, mortalității și costurilor economice și sociale ale cancerelor cutanate.

 


Adaugati un comentariu


 

*