Doi medici cardiologi și trei IT-iști dezvoltă aplicația CardiOnline pentru pacienții cardiaci

14 august 2021 | 0 comentarii |

Prin intermediul aplicației, pacienții cu probleme cardiovasculare acute vor fi ajutați să identifice factorii de risc și să-și recapete sănătatea, iar calitatea vieții lor va crește semnificativ.

 

Membrii fondatori CardiOnline

Bolile cardiace sunt principala cauză de mortalitate în lume, iar România deține recordul european la acest capitol, iar în același timp se confruntă cu o criză de medici cardiologi, mai ales în orașele mici.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor cu probleme cardiovasculare și pentru a reduce riscul de mortalitate asociat acestor boli, o echipă de tineri medici cardiologi şi specialişti în aplicaţii web şi mobile și-au unit forțele și lucrează la dezvoltarea CardiOnline, o aplicaţie mobilă de reabilitare online a pacienţilor care s-au confruntat cu probleme cardiovasculare acute.

Medicii Ștefan Bușnatu și Liviu Ionuț Șerbănoiu, împreună cu IT-iștii Octavian Belu, Marius Cucu și Cristian Cristache, membri fondatori ai CardiOnline, vor ca prin intermediul aplicației să contribuie la reducerea riscului asociat bolilor cardiovasculare și să ajute pacienții să trăiască sănătos, soluția propusă fiind concepută pentru a facilita recuperarea pacienţilor prin identificarea timpurie a factorilor de risc și eliminarea acestora.

Inițiatorii proiectului vor să ajute astfel cât mai mulţi pacienţi cu probleme cardiovasculare să se recupereze chiar la domiciliu și să reducă, pe cât posibil, drumurile la spital și costurile suportate de aceștia.

 

Ce face CardiOnline?

 

Liviu Serbanoiu

Buzoianul Liviu Şerbănoiu, medic rezident anul doi –specialitatea Cardiologie, Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni, și doctorand în telereabilitare vasculară și unul dintre fondatorii CardiOnline, a explicat pentru sanatateabuzoiana.ro că ideea are la bază dorința de a ajuta „cât mai multe persoane să se recupereze după o problemă cardiovasculară acută (infarct miocardic, angiolastie, bypass) sau chiar transplant, astfel încât să poată evita un al doilea eveniment acut, care ar putea fi fatal. Eu și profesorul Bușnatu vedem astfel de cazuri zilnic, la spital, așa că ne-am gândit că printr-un procedeu la care pot avea acces foarte mulți pacienți putem să ajutăm aceste persoane. Astfel, cu ajutorul aplicației, după ce evenimentul acut se termină și când pacienţii trebuie să urmeze un program de recuperare medicală, aceste persoane vor putea, cu ajutorul telemedicinei, să beneficieze de exerciţii fizice specifice acasă, să aibă o dietă  și o medicaţie personalizată, să aibă la îndemână un psiholog”.

Tânărul medic spune că întregul proces va fi supervizat medical, de o echipă multidisciplinară (cardiolog, diabetolog, nutriționist, kinetoterapeut, psiholog etc.), care va ajuta pacienții să parcurgă programul de recuperare fără a se mai deplasa la spital, economisindu-și astfel timpul și cheltuielile cu transportul.

 

Cum a apărut ideea proiectului?

 

Liviu Serbanoiu, Octavian Belu

Proiectul CardiOnline, care acum este şi parte a programului Innovation Labs, s-a conturat ca urmare a unei idei a lui Liviu Șerbănoiu de a folosi telemedicina printr-o soluție adaptată pacienților cu boli cardiovsculare, la domiciliu. I-a propus-o doctorului Ștefan Bușnatu, care este și prodecan al Facultății de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila” din București și coordonator al Centrului de Inovație și e-Health al UMFCD, acesta a agreat-o și ulterior a devenit un proiect cu mari șanse de reușită.

Astfel de procedee sunt utilizate doar în America și în puține state din Europa, iar pentru România părea imposibil de realizat, la momentul actual. I-am spus asta dr. Ștefan Bușnatu, cu care am colaborat anul trecut în mai multe proiecte, în care m-a inclus și pe mine şi ne-am completat destul de bine. Inițial a fost destul de sceptic, dar mi-a spus că dacă vin cu o propunere viabilă, ar fi, într-adevăr, o idee pentru a ajuta cât mai mulţi pacienţi. M-am ambiționat, am luat legătura cu foştii mei colegi din liceu, Octavian Belu și Marius Cucu, care știam că sunt foarte buni la informatică și îmi suseseră că în cazul în care am nevoie, pot apela la ei. Am făcut împreună un plan cu privire la ceea ce ar trebui să conțină platforma – un ceas care să monitorizeze o frecvență cardiacă, o saturație, o tensiune, o temperatură și să transmită într-o aplicație toți acești parametri. Mi-au promis că, în două săptămâni, vor veni cu soluția. L-au cooptat în echipă și pe Cristian Cristache şi, în trei zile, a fost gata. I-am prezentat-o doctorului Bușnatu, a urmat o discuție cu toți cei implicați, i-a plăcut și așa am pornit la treabă”, povestește medicul buzoian despre cum a fost demarat acest proiect, care a prins deja contur.

 

Recuperarea cardiacă, o necesitate… acută

 

Stefan Busnatu

Dr. Ștefan Bușnatu, șef lucrări UMF Carol Davila, medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni, tânăr ambasador al României în prevenție cardiacă (ESC/EAPC), spune că dintotdeauna a considerat căun ecosistem complet de gestionare a pacientului cardiovascular cuprinde prevenția primară – pentru a reduce pe cât de mult se poate posibilitatea de a face boala, urmată, dacă aceasta apare, de medicație și intervenție (fie că vorbim de componenta de cardiologie intervențională sau chirugicală) și continuată de prevenția secundară – recuperarea cardiacă care are un rol extraordinar de important în încetinirea agravării bolii, apariției altor afecțiuni sau necesități de reinternare în spital.

Din păcate, la noi în țară componenta de recuperare cardiacă era și încă este mult subdezvoltată. De aceea mi-am zis că poate pot contribui în dezvoltarea acesteia prin profesia mea de medic. Astfel din 2013 am început activitățile ce au vizat dezvoltarea carierei mele profesionale în zona cardiologiei preventive, prin efectuarea studiilor doctorale pe tema identificării de strategii de eficientizare a programelor de prevenție în boala cardiovasculară”, afirmă medicul cardiolog.

 

Proiecte premergătoare

 

Coordonator al Centrului de Inovație și e-Health al UMFCD „Carol Davila”, doctorul Ștefan Bușnatu spune că a fost și este implicat în continuare „în proiecte de cercetare în zona telereabilitării în boala cardiovasculară, prin participare în proiecte europene de cercetare și dezvoltare. În paralel am urmat și cursuri și stagii de pregătire atât în țară cât și în străinătate pentru a-mi dezvolta aptitudinile pe zona de cardiologie preventivă.

În 2015 am avut oportunitea să desfășor un stagiu de pregătire în Austria, la Salzburg, unde am învățat cam totul despre modul de desfășurarea a programelor de recuperare cardiacă în centre specializate. Printre altele, am desfășurat și activități de practică medicală în zona recuperării cardiace în străinătate.

Ținând cont de ecosistemul nostru național în sănătate, dar și de oportunitățile pe care le aduce tehnologia în îmbunătățirea managementului pacientului cardiovascular, precum și în reducerea costurilor de îngrijire medicală, mi-am stabilit realizarea unui astfel de proiect, la momentul oportun, în care voi găsi o echipă care să îmi inspire încredere și devotamentul de a se implica într-un proiect medical”, a explicat dr. Ștefan Bușnatu.

Și Liviu Șerbănoiu spune că a participat la work-shopuri care l-au ajutat să înțelegă cât de utilă este o aplicație de recuperare cardiacă prin telemedicină, iar acum, în perioada pandemiei COVID, când accesul pacienților în spitale este deficitar, poate fi o soluție salvatoare pentru multe persoane.

 

Echipă, entuziasm și viziune comună 

 

Dr. Bușnatu a subliniat că proiectele medicale au mai mult o componentă socială și umanitară decât una financiară, cel puțin în primii 5-10 ani de la lansare, dar el și-a propus când va găsi o echipă dispusă la un astfel de efort să construiască împreună un sistem prin care să eficientizăm managementul pacientului cardiovascular la domiciliu, pentru a reduce / optimiza prevenția bolii cardiovasculare.

Aceast gând al meu s-a transformat în realitate în cursul anului trecut, când l-am simțit pe mai tânărul meu coleg, dr. Liviu Șerbănoiu, că dorește să își construiască o carieră în zona cardiologiei preventive. Acestuia i-am lansat o provocare în zona de sănătate digitală, pe care a îndeplinit-o împreună cu câțiva colegi (Octavian, Marius și Cristi) în perioada stabilită și astfel, pe un sentiment de eficiență și de încredere am reușit să ne agregăm într-o echipă cu o viziune comună.

De atunci, ușor-ușor, conceptul pe care l-am propus a început să prindă contur și sperăm ca în viitorul apropiat, prin acesta să reușim să optimizăm prevenția bolii cardiovasculare în România și nu numai”, a precizat dr. Ștefan Bușnatu, pentru sanatateabuzoiana.ro.

 

Cum va funcționa aplicația?

 

Așadar, echipa despre care a vorbit dr. Ștefan Bușnatu (legat de Buzău prin faptul că și-a început cariera la Spitalul Județean de Urgență) s-a coagulat, iar cei trei buzoieni, toți absolvenți ai Colegiului Național B. P. Hasdeu – medicul rezident cardiolog Liviu Șerbănoiu, Octavian Belu – specialist web și Marius Cucu – care împreună cu ieșeanul Cristian Cristache se ocupă de partea de Android, respectiv iOS pentru dezvoltarea aplicațiilor și dezvoltarea device-urilor și-au unit fortețe, iar rezultatele au început să apară.

Totul începe cu un test de efort cardiopulmonar pentru a vedea capacitatea maximă de efort a fiecărui pacient. Prima vizită va fi la medic pentru ca acesta să poată defini parametrii maximi pe care poate o persoană să îi atingă. Ulterior, parametrii vor fi crescuţi treptat pentru a forţa organismul să-și depășească limitele – în sensul bun al cuvântului. După un infarct miocardic, spre exemplu, capacitatea de efort a unei persoane este limitată şi poate fi recuperată doar cu ajutorul exerciţiilor fizice. După prima vizită şi determinarea parametrilor maximi cu ajutorul unui echipament – ceas inteligent sau o bandă pentru EKG – vom monitoriza, în timp real, funcţiile vitale ale pacienţilor şi vom prescrie fiecăruia o dietă, o medicaţie personalizată. Funcţiile vitale vor fi urmărite de către un medic cardiolog care, atunci când vor fi probleme va contacta pacientul şi îi va spune ce trebuie să facă – ori să se oprească din efortul fizic, sau să aştepte o ambulanţă“, detaliază Liviu Şerbănoiu.

 

Șansa Innovation Labs

 

Aplicația CardiOnline are acum șansa de a se număra printre finaliștii programului Innovation Labs, primul program de pre-accelerare pentru start-up-uri tehnice din România și de a obține finanțare pentru etapele următoare. Nu va fi deloc ușor, având în vedere că la start au fost înscrise 71 de proiecte

Innovation Labs este pentru noi o șansă de a ne face cunoscuți și poate de a ne număra printre finaliști, chiar dacă ne-am pregătit pe ultima sută de metri. Întâmplător, în ziua în care noi ne-am întâlnit și am pus la punct detaliile proiectului, au început și înscrierile la acest program, iar dr. Bușnatu a propus să ne mobilizăm și să ne înscriem. În câteva zile, fiecare pe partea lui, am muncit inclusiv noaptea și am reușit să ne calificăm în etapa a 2-a, apoi în semifinale și apoi am intrat și în finală. Aplicația este acum funcțională, iar în curând începem testarea, mai întâi în mediu controlat. În această etapă, CardiOnline este testat în mediu spitalicesc, cu o supraveghere medicală constantă, pentru a asigura funcționalitatea corectă a fluxului de reabilitare și a siguranței pacientului. Aplicația va fi utilă atât pacienților, la domiciliu, cât și medicilor, care vor putea gestiona mai ușor problemele pacenților, a mai spus Liviu Șerbănoiu.

 

Proiectul are şanse să dezvolte

 

Octavian Belu

Octavian Belu, cofondator al CardiOnline, consideră că proiectul are mari șanse să se dezvolte, având speciaiști din lumea medicală și a tehnologiei informației. „Eu am o experienţă de aproximativ 8 ani în dezvoltare web, însă de ceva vreme cochetez cu ideea de a intra în lumea antreprenoriatului. Am avut discuţii în ultimul timp cu Liviu, care ştia că dacă va apela la mine aş fi dispus să accept o asemenea provocare. Am discutat şi cu colegii noştri Marius şi Cristi care sunt experţi în zona de dezvoltare pentru echipamente mobile. După ce ne-am întâlnit şi am discutat, s-a închegat echipa. Din punctul meu de vedere, proiectul se poate dezvolta foarte frumos, întrucât avem specialişti de ambele părţi, acesta este un mare plus care m-a făcut să intru «all in» în acest proiect. Nici nu a fost nevoie de o investiţie foarte mare din partea noastră pentru a începe aplicaţia, iar resursa principală de care avem nevoie în prezent este timpul. După ce finalizăm aplicaţia, colegii noştri vor începe testarea ei într-un mediu clinic pentru a putea merge mai departe pentru o lansare pe piaţă“.

Platforma Cardionline va include, de asemenea, istoricul medical al pacientului, precum și medicația administrată, care poate fi urmărită și ajustată de către medic în funcție de evoluția acestuia. În viitor sperăm să putem automatiza cât mai multe procese, pentru a reduce implicarea personalului medical”, anticipează tânărul medic buzoian, care menționează că recuperarea cardiacă prin telemedicină ar putea crește de două ori calitalitatea vieții., proiectul având șanse de a se extinde atât în străinătate, cât şi către noi patologii.

 


Adaugati un comentariu


 

*