UMF „Carol Davila” a reluat campania „Asumă-ți fii sănătos!” – 26 de medici dermatologi și endocrinologi oferă consultații gratuite pe litoral

16 august 2022 | 0 comentarii |

În perioada 15-20 august, în cinci stațiuni de pe litoral, turiștii vor primi consultații și sfaturi gratuit, în cadrul unei campanii de screening pentru osteoporoză şi sindrom metabolic, organizată pentru al doilea an consecutiv, de UMF „Carol Davila” din București.

 

Mii de turişti aflați în această perioadă pe Litoral sunt așteptați, în perioada 15 – 20 august, la screening-ul gratuit oferit de 26 de medici dermatologi şi endocrinologi, în cinci stațiuni de la malul Mării Negre, în cadrul campaniei de screening „Asumă-ţi să fii sănătos!”, derulată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) Bucureşti, în parteneriat cu Societatea Română de Endocrinologie (SRE) şi Societatea Română de Dermatologie (SRD), cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa şi al Ministerului Apărării Naţionale.

Pe parcursul celor 6 zile ale campaniei, cei care doresc să beneficieze gratuit de consultaţii dermatologice şi endocrinologice vor putea profita gratuit de profesionalismul celor 26 de medici rezidenţi şi specialişti, precum și de suportul coordonatorilor principali ai evenimentului, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rector al UMFCD, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorector al UMFCD și președinte SRE, dr. Alin Nicolescu, secretar general SRD, conf .univ. dr. Magda Constantin și ec. Cristina Ecaterina Schipor, director executiv al DSP Constanța. Medicii voluntari vor fi prezenţi în punctele de lucru special amenajate la Costineşti, Neptun, Saturn, Mangalia şi Olimp, iar consultaţiile vor avea loc între orele 9.00 – 12.00, respectiv, 15.00 – 18.00, cu excepția zilei de 20 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineții. Noutatea din acest an a campaniei o constituie caravana oftalmologică ce poposește la Costinești și unde turiștii își pot testa gratuit acuitatea vizuală și își pot măsura tensiunea intraoculară și fundul de ochi.

 

În cadrul primei ediții a campaniei de prevenție au fost acordate 2.066 de consultații medicale, dintre care 913 de dermatologie pentru screening melanom. În specialitatea endocrinologie, s-au realizat 709 consultații pentru screening sindrom metabolic și 444 pentru screening osteoporoză, potrivit datelor comunicate de UMFCD.

În contextul în care prima ediție a campaniei de prevenție a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila -Asumă-ți să fii sănătos!- a înregistrat, anul trecut, un interes crescut din partea turiștilor aflați la malul Mării Negre, aceștia beneficiind, în mai puțin de o săptămână, de peste 2.000 de consultații gratuite în specialitățile dermatologie și endocrinologie am decis, împreună cu cele două societăți medicale de profil, să repetăm experiența din 2021 și am convingerea că și această a doua ediție va contabiliza, la finalul său, rezultate cel puțin similare celor anterioare, iar pentru realizarea acestui important proiect țin să le mulțumesc tuturor partenerilor noștri și în mod special celor 26 de medici care s-au implicat în acest program de voluntariat”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, care a menționat că prin această campanie ,,pregătim studenți și rezidenți pentru medicina preventivă”, iar din toamnă „vrem să continuăm și în București”.

Corturile vor fi amplasate lângă: baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor –plajă Neptun; baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor – plajă Mangalia; plaja Phoenicia Blue View – Olimp; containere Smurd-ISU- plajă Costinești; containere Smurd-ISU- plajă Saturn. 

Persoanele care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoză sau sindrom metabolic vor rămâne în contact cu medicii din campanie și vor fi îndrumate mai departe.

 

Peste un milion de femei și bărbați din România cu vârsta de peste 50 de ani suferă de osteoporoză, având un risc major de fracturi osoase de fragilitate. 4 din 10 femei cu vârsta 40-70 de ani sunt diagnosticate cu „boala oaselor fragile”. 1 din 2 femei și 1 din 5 bărbați de peste 50 de ani vor suferi o fractură de fragilitate în cursul vieții lor, ceea ce duce adesea la o pierdere a mobilității și independenței. Prevalența globală a sindromului metabolic în populația adultă din România este de 38,50% , fiind mai mare la bărbați (43,20%) decât la femei (34,20%). În Europa, aproximativ 1/4 din populația adultă are sindrom metabolic, iar în SUA prevalența sindromului metabolic este de 38,5%. Pandemia de COVID-19 a îngreunat accesul pacienților la diagnostic timpuriu și tratament, afectând în general persoanele cu vârsta peste 55 de ani. Acestea  pot prezenta un risc ridicat pentru osteoporoză, ajungând  la medic în stadii avansate ale bolii, cu risc crescut de a face fracturi.

Iată doar câteva dintre motivele pentru care UMFCD și-a asumat campania de prevenție „Asumă-ți să fii sănătos!”, care are ca scop să atragă atenţia asupra factorilor de risc privind osteoporoza şi sindromul metabolic, precum şi să realizeze o evaluare a persoanelor la risc care se vor afla în această perioadă pe litoralul românesc.

În acest context „Societatea Română de Endocrinologie (SRE) va oferi, în cadrul campaniei de prevenție de pe litoral, un nou program de screening pentru osteoporoză si sindrom metabolic”, se menționează în comunicat.

 

Dr Catalina Poiana

Cincisprezece medici endocrinologi şi rezidenţi vor urmări stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică şi a fracturii de şold, iar pentru sindromul metabolic se vor măsura înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală, circumferinţa abdominală, tensiunea arterială și glicemia.

Osteoporoza este o problemă de sănătate publică în continuă creştere, cu consecinţe majore asupra stării de sănătate a populaţiei vârstnice, care are un important impact asupra calităţii vieţii pacienţilor pe de o parte, dar şi impact considerabil social şi economic, pe de altă parte. Aceasta afectiune este a doua problemă de sănătate din lume, după afecţiunile cardiovasculare, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Campania de screening pe care o derulăm este importantă pentru a aduce pacientul la medic și pentru a ajuta un număr de persoane interesate de starea de sănătate, să își poată evalua riscul de osteoporoză si sindrom metabolic. În cazul persoanelor care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoza sau pentru sindrom metabolic, acestea vor rămâne în contact cu medicii din campanie, pentru a fi îndrumate pe mai departe”, precizează prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele SRE, citată în comunicat.

 

Numită și „boala oaselor fragile”, osteoporoza este caracterizată prin scăderea densității osoase, determinată de un proces de demineralizare (pierderea calciului și fosforului din os). Prin alterarea microarhitecturii țesutului osos, crește fragilitatea osoaselor și, în consecință, crește și riscul de fractură. Fracturile legate de osteoporoză pot apărea în orice os al scheletului cu un grad de invaliditate mai mare sau mai mic, cu posibilitatea de intervenție chirurgicală sau nu.

În România, la nivelul anului 2013, peste 1 milion de persoane sufereau de osteoporoză. Povara economică estimată îngrijirii facturilor de fragilitate a fost în 2010 de 129 de milioane de euro, aceste costuri urmând să ajungă la 151 de milioane de euro în 2025. Pe lângă un cost semnificativ pentru societate, fracturile de fragilitate presupun, pentru cei afectați, durere, suferință și dizabilități semnificative și chiar deces.

Osteoporoza este încă o boală subdiagnosticată și subtratată! Un management adecvat al acestei boli pe tot traseul pacientului, printr-un diagnostic precoce dar și prin soluții terapeutice inovative personalizate, poate crește calitatea vieții pacienților și poate reduce costurile asociate acestei boli. Toate acestea pot fi realizate prin prioritizarea acestei afecțiuni de către toți factorii interesați și prin asumarea și implementarea unui Plan Național de Management al Osteoporozei”, a mai spus dr. Poiană.

 

Societatea Română de Dermatologie (SRD) continuă seria campaniilor de prevenție „Euromelanoma”, oferind în cadrul Campaniei consultații medicale dermatologice turiștilor aflați pe litoralul românesc în perioada 15-20 august. Studiul Euromelanoma, realizat în perioada 2009-2018, a arătat că între 4,4% și 13,5% (prevalența totală de 8,2%) dintre persoanele din cele 32 de țări participante au fost diagnosticate cu keratoză actinică, vârsta medie a acestora fiind de 47 de ani. Keratozele actinice pot să apară fie singure, fie grupate. De obicei, au aspectul unor pete de mici dimensiuni (de obicei 1-2 cm), de culoarea pielii, albe, roz sau într-o combinație de culori, acoperite de scuame. Unele leziuni pot fi foarte mici sau practic invizibile, dar pot fi identificate prin textura lor aspră.

De-a lungul celor 8 ani de la debutul campaniei Euromelanoma, peste 15.000 de români au beneficiat de consultații dematologice gratuite, iar alte câteva zeci de mii de persoane au fost informate în detaliu asupra riscurilor la care își pot expune pielea, dar și cum se poate preveni apariția unei afecțiuni cutanate. Cel mai recent studiu clinic realizat de către grupul internațional Euromelanoma relevă faptul că 8% din popuație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros. Această amplă analiză științifică a fost realizată în urma unui screening în masă al populației, iar în urma examinării clinice a unui număr de 394.681 de persoane a rezultat o prevalență de 8,2% a keratozei actinice (o afecțiune precanceroasă a pielii care, dacă este lăsată netratată, se poate transforma în carcinom scuamocelular)“, se menționează în comunicat.

 

Dr. Alin Nicolescu

De asemenea, studiul clinic Euromelanoma a identificat factorii de risc semnificativi și independenți pentru dezvoltarea keratozei actinice în Europa: sexul masculin, vârsta, pielea deschisă la culoare, arsuri solare în copilărie/adolescență, lipsa aplicării de protecție solară, petrecerea mai mult de un an într-o țară mai însorită, vacanțe însorite, istoric familial de melanom, antecedente personale de cancer de piele non-melanom, prezența leziunilor de daună solară și a leziunilor cutanate suspecte, arată SRD.

Medicii dermatologi subliniază totodată că nevii displazici sunt alunițe care au o forma mai mare și neregulată decât o aluniță obisnuită, o culoare neuniformă, cu centru maro închis și margini mai deschise, neuniforme. Persoanele cu nevi displazici pot avea mai mult de 100 de alunițe și risc mai mare de a dezvolta melanom. Melanomul poate să se dezvolte dintr-o aluniță atipică, care se poate forma oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, sâni sau picioare, dar apare adesea în zonele care au fost expuse frecvent la soare. „Deși nu toate alunițele atipice sunt alunițe precanceroase, pot deveni alunițe canceroase sau melanom”, atrag atenția medicii.

Prima ediție a campaniei „Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2021” ne-a demonstrat încă odată că rolul medicinei de prevenție este unul fundamental pentru integritatea sănătății fiecăruia dintre noi și mai mult de-atât, că alegerea oamenilor de a conștientiza importanța prevenției nu este doar una pur teoretică, ci și practică, chiar și atunci când se află în perioada concediilor de odihnă ceea ce este extrem de îmbucurător pentru noi cei implicați în derularea actului medical, iar în eficiența dovedită a campaniei precedente putem adăuga și faptul că anumiți turiști consultați pe litoral au necesitat ulterior investigații mai ample în clinici de specialitate, dar extrem de utile în prevenirea unor afecțiuni ce ar fi putut deveni grave” a declarat dr. Alin Nicolescu– secretar general SRD.

 

Medicii dermatologi estimează că impactul pandemiei COVID-19 a fost unul distructiv și în sfera dermatologiei, astfel că aproximativ o cincime (21%) din melanoame au rămas nediagnosticate și o treime (33,6%) dintre programările pentru examinarea cutanată au fost ratate din cauza pandemiei.

Peste 60.000 de melanoame nu au fost diagnosticate la nivel mondial, din care 232 de cazuri în România. Cancerele de piele reprezintă o povară și pentru sistemele de sănătate, iar depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidității, mortalității și costurilor economice și sociale.

Cancerul de piele este o problemă importantă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer în populația albă. Incidența lui a crescut de 3-4 ori în ultimele decade și se află în continuă creștere, în contextul creșterii duratei de viață, îmbătrânirii populației și continuării comportamentelor de expunere la soare. Conform datelor OMS 1/3 din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere cutanate. Principalele forme de cancer de piele sunt Melanomul și Non-melanoma skin cancer (NMSC, epitelioame cutanate). Melanomul (MM) reprezintă sub 5% din cazurile de cancer cutanat și este responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Carcinomul bazocelular CBC este cea mai frecventă formă de cancer cutanat (75%), urmată de Carcinomul spinocelular CSC (20%). Cancerele de piele reprezintă o povară pentru sistemele de sănătate, fiind asociate cu morbiditate, mortalitate și costuri medicale ridicate în cazurile avansate. Depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidității, mortalității și costurilor economice și sociale ale cancerelor cutanate”, explică dr. Alin Nicolescu.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*