Cseke Attila vrea 1.500 de paturi ATI-Covid funcționale și planurile de reziliență aplicate

14 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Într-o videoconferință cu reprezentanții DSP, ministrul interimar al Sănătății a cerut creşterea numărului de paturi funcţionale la ATI, verificarea stocurilor de medicamente şi materiale referitoare la COVID-19 şi solidaritate între judeţe.

 

Cu ocazia primei videoconferințe avută în calitate de ministru interimar al Sănătății, cu reprezentații DSP, Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a discutat cu aceștia aspecte legate de pregătirea sistemului sanitar pentru valul IV pandemic și le-a solicitat ca, în această perioadă, să pună în aplicare planurile de reziliență care au fost asumate la nivelul fiecărui județ.

Mesajul meu către dumneavoastră vreau să fie clar. În pandemie trebuie acționat, mai mult ca oricând, cu responsabilitate și solidaritate. Nu vreau ca pacienții dintr-un județ să fie refuzați și să nu fie tratați în alt județ. De asemenea, nu mă interesează cifre pe hârtie. Vreau să mergeți să verificați în spitale astfel încât tot ce raportați să fie real”, a declarat ministrul interimar Cseke Attila, în prima videoconferință cu direcțiile de sănătate publică, asigurându-i pe directorii direcțiilor de sănătate publică de întregul sprijin, în perioada mandatului său interimar, solicitându-le să acționeze cu responsabilitate și solidaritate.

 

Cseke Attila le-a cerut directorilor DSP ca în perioada următoare să se crească numărul de paturi ATI destinate pacienților cu Covid-19, astfel încât, așa cum și-au asumat direcţiile de sănătate publică și de managerii de spitale din judeţe, prin planul plan de rezilienţă pe paturi, să se poată ajunge în total la 1.500 de paturi ATI funcţionale.

Ministrul Sănătății le-a cerut directorilor DSP ca, în perioada următoare, să se treacă la creșterea numărului de paturi funcționale în secțiile de Terapie Intensivă ale unităților sanitare, conform planurilor de reziliență,  iar în același timp să se identifice personalul medical necesar pentru a deservi aceste paturi suplimentare, pentru ca la nevoie, acesta să fie transferat de către reprezentații DSU, atât între spitalele aceluiași județ, cât și între județe.

De asemenea, Cseke Attila le-a cerut direcțiilor de sănătate publică să identifice materialele sanitare și medicamentele care sunt în plus în spitale, pentru a fi luate în evidență și redistribuite între județe, în caz de necesitate.

În județul Buzău, numărul paturilor ATI destinate tratării pacienților Covid-19 a fost deja dublat la SJU Buzău, unde a crescut de la 4 la 8 și toate sunt permanent ocupate, atât de pacienți din Buzău cât și transferați de la alte unități medicale, în special din București. În final se va ajunge la 14 paturi ATI, în această unitate medicală, din care 3 pentru copii, așa cum a fost asumat prin planul de reziliență. La Spitalul Municipal Rm. Sărat vor rămîne 5 paturi, la fel ca la debutul acestei etape a pandemiei, întrucât unitatea medicală nu dispune decât de un singur medic specializat în Terapie Intensivă.

În ceea ce privește numărul de paturi pentru internarea pacienților infectați, acesta a crescut deja la numărul maxim asumat prin planul de reziliență la Spitalul Județean de Urgență, iar la Râmnicu Sărat sunt 59 de paturi și dacă numărul de îmbolnăviri va continua să crescă se va ajunge la 98 de paturi și există chiar probabilitatea ca spitalul să redevină unitate medicală destinată exclusiv tratării pacienților Covid. La pediatrie au fost rezervate 10 paturi destinate pacienților infectați cu SARS-CoV-2.

Extrem de dificilă se dovedește însă activitatea DSP, unde personalul specializat s-a înjumătățit în ultimii 3-4 ani, dar cei rămași sunt nevoiți să efectueze de zeci de ori mai multe anchete epidemiologice, pentru a depista contacții celor confirmați cu COVID, dar să asigure și celelalte atribuțiuni specifice instituției.

Ministrul interimar al Sănătății a susținut prima videoconferință online cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică din teritoriu la care au mai participat secretarii de stat Levente Vass și Andrei Baciu, dar și conducerea departamentului de asistență medicală din cadrul Ministerului Sănătății și reprezentantul Departamentului pentru Situații de Urgență. Videoconferințele cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică și managerii de spitale se vor desfășura periodic, a anunțat MS.

(Foto: MS)


Adaugati un comentariu


 

*