O râmniceancă recent întoarsă din Italia, transferată la institutul Matei Balș cu suspiciune de coronavirus

25 februarie 2020 | 0 comentarii |

Tânăra s-a prezentat azi la Spitalul Județean de Urgență Buzău cu simptome ce pot fi asociate infecției cu noul coronavirus, iar medicii buzoieni au decis trimiterea ei în Capitală. Până la primirea rezultatelor, DSP Buzău a demarat o anchetă epidemiologică, pentru a identifica persoanele cu care pacienta a intrat în cntact, astfel încât la nevoie să se poată lua măsuri, imediat. 

 

După ce o buzoiancă abia întoarsă din Italia a fost plasată în carantină duminică seară, pentru că intrase în contact cu o persoană, care la rândul ei, intrase în contact cu o femeie suspectată că ar fi contractat noul coronavirus din China, astăzi, o altă pacientă din județul Buzău, revenită în țară acum 7 zile tot din Italia, s-a prezentat la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău cu simptome specifice infecției cu noul coronavirus – COVID-19.

Dacă în primul caz, femeia din comuna Largu nu prezenta nici un simptom și anunțase autoritățile mai mult în scop preventiv, pentru a evita o eventuală contaminare a celor care o așteptau acasă, pacienta ajunsă astăzi la SJU Buzău și-a anunțat venirea din Italia abia după ce a avut probleme de sănătate.

Aceasta a revenit în țară în urmă cu o săptămână, după o perioadă petrecută în zona Veneto din Italia, zonă în care se înregistrează în prezent un număr mare de infecții cu Covid 19. La momentul în care tânăra, în vârstă de 29 de ani, din Râmnicu Sărat, a sosit în țară pe aeroportul Otopeni, epidemia din Italia încă nu luase amploare și nu erau instituite măsuri de prevenire și control, așa că aceasta nu a fost supusă procedurilor la care sunt supuși în prezent toți pasageri care vin din Italia.

 

S-a prezentat în această dimineață la spital acuzând tuse, febră și dureri musculare, simptome care, în condiții normale ar fi fost asociate gripei sezoniere, însă dată fiind situația sa, pot fi asociate și infecției cu noul coronavirus. „Întrucât pacienta le-a precizat medicilor că a revenit recent din Italia, din regiunea afectată de epidemie, aceștia au luat imediat măsura izolării pacientei. Ulterior, în urma discuțiilor purtate cu specialiștii de la Centrul de Control al Bolilor Transmisibile și cu cei de la Institutul Matei Balș s-a decis transferarea acesteia la unitatea medicală din Capitală, unde i se vor face testele specifice, pentru a se stabili dacă este vorba de infecție cu coronavirus sau de o viroză banală ori de gripă”, a precizat Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al SJU Buzău.

Transferul către Institutul Matei Balș a fost efectuat cu o autospecială SMURD special echipată, iar personalul medical care a însoțit pacienta a folosit echipament special de protecție. Urmează ca Institutul să comunice, imediat după efectuarea testelor specifice, dacă  râmniceanca a fost sau nu infectată cu temutul virus.

 

Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Buzău, pacienta nu a intrat în Ambulatoriul Spitalului, deoarece au fost instituite, la nivelul unității medicale, măsuri speciale pentru persoanele care vin din zone aflate în carantină, astfel că pacienții sau alte persoane care s-au aflat astăzi în unitatea medicală nu au motive de temere.

Pacienta a fost direcționată la Unitatea de Primire Urgențe, într-un spațiu special amenajat pentru posibile cazuri de infecție, unde a fost izolată. Copilul acesteia s-a prezentat la consult în Ambulator împreună cu un tatăl, pentru că avea programare la consult”, a explicat Adriana Bunilă, menționând că spațiul în care a stat pacienta va fi dezinfectat temeinic, iar în perioada următoare se va folosi un container special amenajat în apropierea UPU, pentru ca pacienții veniți din zonele cu risc să evite orice contact cu alte persoane.

Conducerea unității medicale a solicitat un astfel de container și pentru secția de Boli Infecțioase, astfel încât să se elimine orice risc pentru ceilalți pacienți, medici sau alte persoane care se află în incinta spitalului.

Într timp, DSP Buzău a demarat o anchetă epidemiologică, pentru a identifica persoanele cu care femeia a intrat în contact între timp și izolarea lor la domiciliu. „Noi sperăm să nu fie un caz de infecție cu COVID-19, dar pentru că pacienta a venit recent dintr-o zonă în care se înregistrează astfel de cazuri, au fost luate măsurile prevăzute în astfel de cazuri. Dacă va fi nevoie se vor lua și alte măsuri”, a precizat medicul Carmen Scântei, epidemiologul-șef al DSP Buzău.

 

Victor Costache

Tot astăzi, ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat că nu s-a înregistrat niciun caz de infecție și se continuă măsurile de prevenire și limitare a eventualelor îmbolnăviri cu noul coronavirus, iar în această dimineață a discutat cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică din teritoriu și municipiul București cu privire la gestionarea modului de prevenire a infecției COVID-19, în cadrul unei videoconferințe de urgență. „La această oră nu avem niciun caz cu infecție cu noul coronavirus în România. Asta se datorează și eforturilor dumneavoastră, a personalului din teritoriu care a implementat măsurile decise de către comitetul Ministerului Sănătății încă de acum o lună. Vă felicit pentru efortul depus și vă solicit, în continuare, mobilizare generală, responsabilitate și profesionalism pentru gestionarea situației. Vă rog să informați populația la nivel local despre ce înseamnă acest nou tip de infecție și despre măsurile de igienă care este necesar să le urmeze. Fac un apel la calm”, a declarat în debutul videoconferinței Victor Costache, ministrul Sănătății.

Oficialul a discutat cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică despre modul de implementare a setului de măsuri care a fost decis seara trecută de către Guvernul României, în cadrul Comitetului Național de Urgență.

 

La sosirea pe teritoriul României, toți călătorii asimptomatici din zonele afectate, respectiv Hubei (China), cele 11 localități din Italia, dar și peroanele care încă se mai află pe nava de croazieră Diamond Princess vor intra direct în carantină, pentru o perioadă de 14 zile .

Celelalte persoane care vin din regiunile Lombardia și Veneto vor intra în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în România.

Toate persoanele din carantină vor primi materiale informative cu un set de reguli pe care trebuie să îl urmeze, la fel și cele care vor fi izolate la domiciliu care vor primi un alt set de reguli. Aceste materiale vor fi elaborate de către reprezentanții Institutului de Sănătate Publică și transmise în timp util. Tot la institut va funcționa un telverde care va putea fi apelat de către cei interesați să obțină măsuri suplimentare despre noul tip de infecție cu coronavirus” a mai spus ministrul Costache.

La finalul videoconferinței, ministrul Sănătății a subliniat că „nerespectarea măsurilor privind carantina se va sancționa conform art. 352 din Codul Penal”.

De asemenea, s-a stabilit calendarul următoarelor vidoconfențe ce vor fi organizate.

 


Adaugati un comentariu


 

*