Prefectura Buzău, nevoită să găsească altă locație pentru centrul de carantină

25 februarie 2020 | 0 comentarii |

Inspectorii Găzii de mediu susțin că în Tabăra de la Arbănași există numeroase neconformități care contravin legislației în vigoare, astfel că au interzis desfășurarea de activități în incinta acesteia, până la remedierea problemelor constatate.

 

Deși autoritățile locale susțineau că spațiul ales pentru amenajarea unui centru de carantină destinat persoanelor suspecte că ar fi purtătoare de coronavirus îndeplinește toate normele de igienico-sanitare și poate deveni funcțional în orice moment, fapt confirmat și de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, în urma unei verificări la fața locului, reprezentanții Comisariatului Județean Buzău al Gărzii de Mediu sunt de altă părere.

Aceștia au efectuat, pe 20 februarie, un control neplanificat la centrul de agrement de la Arbănași, ca urmarea unor sesizări legate de starea avansată de degradare a taberei, disconfortul creat de amenajarea centrului de carantină aici. În reclamație se menționa, de asemenea, că rețeaua de alimentare cu apă potabilă nu este dimensionată la necesitățile unui astfel de centru, iar apele uzate sunt deversate necorespunzător, astfel că ar putea ajunge în pânza freatică sau în apele de suprafață și ar putea genera poluarea mediului.

În urma controlului, inspectorii Gărzii de Mediu au sesizat, între altele, că centrul de agrement de la Arbănași deține autorizație eliberată de Agenția de Mediu în 2015, iar aceasta expiră în luna septembrie a acestui an. Teoretic, asta ar înseamna că aici ar putea fi găzduiți inclusiv elevii, peste vară. Greu de crezut, însă, în condițiile în care jumătate dintre clădirile complexului în care funcționează tabăra sunt dărăpănate, iar celelalte nu îndeplinesc toate condițiile impuse de legislația în vigoare, după cum susțin inspectorii de mediu.

 

S-a constatat, de asemenea, că în autorizație, la capitolul „evacuare ape uzate”, este „greșit reglementată” evacuarea apelor fecaloid-menajere, într-o viroagă, pe terenul învecinat, doar cu o decantare în prealabil, lucru interzis de legislația în vigoare privind protecția mediului.

Fără a menționa de ce nu s-a identificat această problemă în momentul autorizării, Garda de Mediu susține că acum, în teren s-a constatat că „pentru evacuarea apelor fecaloid-menajere, există 8 decantoare amplasate în cascadă cu tuburi de beton, dirijarea apei făcându-se gravitațional, iar din ultimul decantor apele uzate cu încărcare se scurg, conform celor de la Administrația Bazinală de Apă Buzău – Ialomița și directorului DJST Buzău, într-o viroagă de pe un teren învecinat taberei, având alt proprietar, iar de aici în râul Slănic, contrar prevederilor legale privind protecția mediului”.

Totodată, inspectorii de mediu susțin că Direcția Județeană pentru Tineret și Sport, care administrează centrul de la Arbănași, nu deține autorizație de gospodărire a apelor din partea Administrației Bazinale Buzău-Ialomița.

 

În incinta spațiilor controlate, băile și grupurile sanitare nu erau racordate la rețeaua de alimentare cu apă, inspectorii de la Garda de Mediu notând că bateriile dușurilor erau scoase din perete, iar furtunurile de alimentare cu apă a chiuvetelor și bazinelor de la toalete nu erau racordate. Totodată, aceștia spun că terenul nu era împrejmuit în totalitate, astfel că orice persoană sau animal sălbatic ar putea pătrunde oricând în perimetrul taberei, folosite acum ca spațiu de carantină.

În aceste condiții, inspectori au dispus interzicerea desfășurării de activități în incinta centrului, deoarece apele menajere uzate ar fi ajuns pe terenul din vecinătatea taberei, poluând mediul înconjurător. Totodată, s-a dispus blindarea țevii de scurgere a apelor uzate, acestea urmând a fi vidanjate și evacuate, precum și notificarea Agenției de Protecție a Mediului cu privire la schimbarea condițiilor din autorizația de mediu. A fost dispus și un termen de remediere, care a expirat ieri, totodată administratorul centrului fiind sancționat cu avertisment.

 

Între timp, după cum se știe, o femeie din Largu, care s-a întors duminică seară din Italia, a fost adusă în centrul de la Arbănași pentru a fi ținută în carantină pentru 14 zile, într-una dintre clădirile centrului de agrement considerate funcționale. În condițiile în care riscul apariției de noi cazuri similare a crescut în ultimele zile, autoritățile județene se văd puse în situația de a căuta o altă alternativă viabilă.

Astfel, azi a avut loc o ședință extraordinaă a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia s-a decis folosirea unui spațiu suplimentar pentru asigurarea, la nevoie, a carantinării persoanelor asimptomatice, cu risc înalt pentru transmiterea infecției cu noul coronavirus. Este vorba despre un corp de clădire aflat în incinta secției exterioare de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Buzău, care va fi amenajat și dotat corespunzător, de către Consiliul Județean Buzău, în regim de urgență, care se adaugă centrului de carantină amenajat deja la Arbănași.

De asemenea, două construcții modulare aflate în proprietatea Prefecturii vor fi igienizate și amenajate cu sprijinul Consiliului Județean, pentru a fi puse la dispoziție, în caz de necesitate.

În ședința de azi s-a mai decis că Direcția de Sănătate Publică și Spitalul Județean de Urgență Buzău vor asigura personalul medical și materialele sanitare necesare acestor spații, precum și hrana necesară, atunci când situația o va impune.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*