Centrul de Transfuzii Buzau, pe lista de asteptare in cadrul campaniei umanitare „O sansa pentru viata”

Programul vizeaza renovarea mai multor centre de transfuzii din tara, pe parcursul a doi ani, insa deocamdata nu se stie exact cand va veni si randul Buzaului.

 

148703 2 donare 1Construit in 1975 si avand nevoie de serioase investitii pentru a fi adus la standardele prezentului, Centrul de Transfuzii Buzau se pare ca va avea aceasta sansa in urmatorii doi ani, fiind inclus pe o lista a unor centre cu acest profil pe care Fundatia Vodafone si Asociatia React intentioneaza sa le renoveze. De mai bine de sase ani, cele doua organizatii desfasoara campania „O sansa pentru viata”, in cadrul careia, pana in prezent au fost organizate 656 de sesiuni de donare de sange adresate publicului larg, companiilor si institutiilor, precum si patru campanii de informare, timp in care 120.000 de persoane au donat sange, contribuind astfel la salvare a peste 170.000 de vieti. Recent, un alt obiectiv al campaniei il constituie renovarea unor centre de transfuzii, un prim pas fiind facut prin reabilitarea Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Cu ocazia unei conferinte de presa organizata pentru a marca o noua campanie de donare in contextul sarbatoririi pe 14 iunie, a Zilei Mondiale a Donatorului de Sange, reprezentantii celor doua asociatii au anuntat ca in obiectivul lor se mai afla alte sapte centre de transfuzii din tara, printre care si cel de la Buzau, care urmeaza a fi renovate in urmatorii doi ani. Investitia totala pentru reabilitarea celor 7 centre se ridica la 360.000 de euro.

 

Biolog Adriana Craciun

Biolog Adriana Craciun

Vestea i-a luat oarecum prin surprindere pe angajatii Centrului de Transfuzii de la Buzau, sefa unitatii, biologul Adriana Craciun declarand pentru Sanatateabuzoian.ro ca a aflat despre aceasta initiativa din presa si ca pana la acest moment, conducerea centrului nu a fost contactata de reprezentantii celor doua organizatii. „Vestea nu poate decat sa ne bucure, dar pana acum nu a luat nimeni legatura cu noi. De lucrari de renovare am avut mai intotdeauna nevoie, pentru ca centrul e construit din 1975. Avem nevoie, de la lucrari de igienizare, la lucrari de reabilitare, frigidere noi pentru pastrarea sangelui, aparatura. Acum, de exemplu tocmai schimbam usile” a declarat in urma cu putin timp Adriana Craciun. Aceasta a mai precizat ca nu se poate sti deocamdata cand va veni randul centrului buzoian pentru renovare in cadrul programului, fiind posibil ca acest lucru sa se intample pana la sfarsitul anului, sau anul viitor, ori chiar in 2016.

 

donare sange In cadrul activitatilor dedicate Zilei Mondiale a Donatorului, cele doua organizatii vor desfasura in Capitala actiuni de donare benevola, in incinta unor corturi special amplasate in acest scop, in Piata Universitatii, Piata Romana, Splaiul Independentei, intrarea in Politehnica, si Pacul Herastrau, intrarea Charles de Gaulle.

Actiunea vine in contextul in care numarul de donatori a scazut in primul trimestru al anului, comparativ cu aceeasi perioda a anului trecut, fenomen resimtit si la nivelul judetului Buzau. „Avem o scadere cu aproximativ 5 la suta a numarului de donatori, fata de anul trecut, si, de asemenea, in aceasta perioada ne confruntam cu o scadere, insa acest fenomen este normal pe timp de vara. Ca de obicei, ne bazam pe unitatile militare, jandarmi, politisti si pompieri, care ne-au ajutat de cate ori am avut nevoie. Desi vara scade numarul de donatori, cererea se mentine la un nivel ridicat, pentru ca se intampla fel si fel de accidente, oamenii au probleme de sanatate, iar noi trebuie sa facem fata, asa ca oricine doreste sa doneze, este oricand bine venit”, a mai precizat biologul Adriana Craciun.

 


Categorii: Actual, Fundatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*