Amenzi dublate pentru spitalele care nu respectă regulile și standardele obligatorii

Printr-o hotărâre de guvern adoptată ieri au fost introduse și o serie de noi sancțiuni față de personalul medical, iar românii care „se vor distra” apelând numărul de urgență 112 vor primi amenzi de cinci ori mai mari.

 

În ședința de guvern care a avut loc ieri după-amiază a fost adoptată o hotărâre ce vizează stabilirea unor noi cuantumuri ale sancțiunilor aplicate în domeniul Sănătății, precum și introducerea de noi sancțiuni pentru diverse abateri ale personalului medical, motivate de numeroasele nereguli din sistemul sanitar care au ajuns în ultima perioadă în atenția publică. Hotărârea prevede modificarea unei legi deja existente, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, fiind adoptată la propunerea ministrului Sănătății, care a ajuns la concluzia că „este nevoie și de măsuri coercitive pentru ca sistemul să funcționeze”.

În primul rând, a fost dublat cuantumul sancțiunilor pe care inspectorii sanitari le pot aplica unităților sanitare cu paturi ce nu respectă regulile, standardele şi criteriile obligatorii în domeniul sănătăţii publice. Într-un comunicat al Ministerului Sănătății se arată că „a fost dublat cuantumul sancţiunilor contravenţionale pentru nerespectarea circuitelor funcţionale și a compartimentelor şi serviciilor, neefectuarea verificării aparaturii de sterilizare, neasigurarea depozitării şi păstrării în condiţii optime a articolelor sterilizare şi de unică folosinţă, nerespectarea utilizării produselor biocide, dispozitivelor medicale, necunoaşterea şi neaplicarea tehnicilor şi procedurilor de pregătire pentru sterilizare, neasigurarea apei sterile la blocurile operatorii în sălile de naştere, nerespectarea măsurilor pentru igiena pentru programului de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor asociate asistenței medicale, neraportarea infecţiilor, neasigurarea măsurilor antiepidemice, neasigurarea şi neîntreţinerea în condiţii de igiena a oficiilor alimentare, sălilor de mese, saloanelor cu paturi”.

 

Este greu de imaginat că, cel puțin una dintre prevederile menționate va putea fi respectată, respectiv cea referitoare la circuite, pentru că, așa cum se știe, majoritatea spitalelor funcționează în clădiri vechi de cel puțin 60-70 de ani, construite după normele comuniste, în care este, practic, imposibilă asigurarea acestora, dacă nu se modifică întreaga structură a acestor construcții.

Astfel, dacă până la momentul adoptării noului act normativ, personalul medical risca amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei, iar cele juridice, între 10.000 și 15.000 de lei, pentru nerespectarea protocoalelor de transfer al pacientului sau pentru internarea unor cazuri care nu reprezintă urgențe, cuantumul sancțiunilor a crescut până la 3.000 de lei în cazul medicilor și asistenților medicali și la 30.000 de lei pentru unitățile medicale.

De asemenea, pentru abateri precum nerespectarea măsurilor de prevenire și răspândire a bolilor transmisibile, sancțiunile pentru persoane fizice s-au majorat între 2.000 și 6.000 de lei, în timp ce unitățile sanitare, cu statut de persoane juridice, riscă amenzi cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei.

În comunicatul ministerului se mai precizează că, pe parcursul anului trecut, inspectorii sanitari au efectuat peste 13.400 de controale, în urma cărora au aplicat amenzi de peste 1,6 milioane de lei.

 

Pe lângă dublarea sancțiunilor deja existente, hotărârea de guvern adoptată ieri introduce și noi contravenții și alte sancțiuni. Astfel, conform documentului legislativ, vor constitui contravenții acordarea asistenței medicale de către personalul neautorizat sau care nu deţine cunoştinţe şi abilităţi, nerespectare protocoalelor clinice şi a ghidurilor de practică medicală, a protocoalelor şi procedurilor în privinţa actului medical, neasigurarea la nivelul unităţii sanitare a medicamentelor materialelor sanitare şi reactivilor necesari asigurării unui act medical de calitate, nerespectarea condițiilor impuse de autorizația de funcționare și nerespectarea codului de etică şi deontologie profesională de către personalul medico-sanitar.

Ministrul Sorina Pintea a mai precizat că au fost introduse, în premieră, amenzi pentru fapte săvârşite de personalul medical din cabinetele medicale și laboratoarele de analiză medicale. „A fost mărit cuantumul amenzilor contravenționale pentru persoanele fizice, pentru nerespectarea normelor de urgenţă şi prim ajutor calificat,  nerespectarea normelor  privind prevenirea şi combaterea bolilor transmisibile şi a nomelor de igienă, nerespectarea circuitelor funcţionale din laboratoarele de analiză medicale, neîndeplinirea măsurilor şi recomandărilor impuse de inspectorii sanitari, neanunțarea direcțiilor de sănătate publică despre modificările intervenite față de autorizația de funcționare, nerespectarea dispozițiilor privind avizarea publicității produselor, campaniilor de informare și educare pe teme legate de sănătatea publică”, a mai declarat aceasta.

 

Viorica Dancila si Sorina Pintea

Tot la propunerea Ministerului Sănătății, în aceeași ședință a fost adoptată o hotărâre de guvern care prevede că pensionarii care au venituri de până la 1.139 de lei pe lună vor beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul ședinței, că „începând cu 1 septembrie 2019, peste 2,2 milioane de pensionari care au venituri de până la 1.139 de lei pe lună, inclusiv, vor beneficia de compensarea cu 90% pentru medicamentele din sublista B, prevăzută în hotărârea de guvern HG 720/2008”.

De asemenea, premierul a subliniat că procedura de achiziţie de incubatoare pentru dotarea tuturor maternităților din țară va fi încheiată până la data de 15 septembrie. „Doamna ministru Pintea m-a informat că achiziţia a 1.170 de incubatoare pentru dotarea tuturor unităţilor sanitare care au în structură secţii de îngrijire nou-născuţi va fi finalizată până la data de 15 septembrie, iar ulterior vom demara livrările către spitale”, este anunțul făcut în acest sens de Viorica Dăncilă

 

În același context, premierul a anunțat că s-a creat „cadrul legal pentru implementarea rapidă a sistemului AML (Advanced Mobile Localisation/ Localizare Mobilă Avansată) a celor care apelează Serviciul unic 112. Tot pentru o mai bună localizare, este necesară identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care apelează, iar cei care vor apela 112 în glumă vor primi amenzi de cinci ori mai mari. „Astfel de atitudini generează costuri inutile și pun în pericol viețile celor care chiar au nevoie. Vom majora cuantumul amenzilor care apelează fals echipajele de intervenție de 5 ori, de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei”, a menționat premierul Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Din totalul apelurilor la 112, aproximativ 45% sunt apeluri false, iar după cazul crimelor din Caracal au apărut tot mai multe apeluri la 112 din partea unor persoane care susțineau că sunt sechestrate, deși s-a constatat că nu era așa.

Potrivit datelor făcute publice de STS, doar în perioada 20 iulie – 31 iulie au fost înregistrate la 112 peste 400.000 de apeluri, din care peste 192.000 au fost „apeluri non-urgente”.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Simona spune:

    De acord. Pe când o lege care sa penalizeze pacienții și aparținătorii în urma distrugerii bunurilor spitalicești și a nerespectării normelor de igiena. Vorbește cineva despre abuzul asupra cadrelor medicale și auxiliare?

Adaugati un comentariu


 

*