Rezultate pozitive ale unei campanii de informare inițiate de medicii stomatologi

28 august 2019 | 0 comentarii |

Aceasta se adresează părinților și se referă la măsurile ca trebuie luate de urgență în cazul traumatismelor dentare suferite de copii, la joacă sau pe terenul de sport.

 

Îngrijorați de numărul mare de copii care ajungeau tardiv la cabinetele stomatologice în urma unor traumatisme dentare și care își pierdeau definitiv dinții afectați, medicii din cadrul clinicii Dent Estet 4 Kids au demarat o campanie de informare adresată părinților, pentru a-i face pe aceștia conștienți de faptul că prezentarea de urgență la stomatolog în urma unui asemenea incident crește șansele de reușită a tratamentului și, implicit, șansele ca dintele să fie salvat. Rezultatele acestei campanii s-au văzut acum pe finalul verii, sezon în care copiii tind să sufere de două ori mai multe traumatisme dentare decât în celelalte luni ale anului, dat fiind faptul că este vacanță și aceștia petrec mai mult timp la joacă sau pe terenul de sport. Statisticile indică faptul că activitățile în aer liber și cele sportive determină cele mai multe accidente care se pot solda cu pierderea dinților, iar medicii clinicii stomatologice pentru copii au constatat că vara aceasta a crescut numărul dinților salvați în urma unor astfel de evenimente.

Acest fapt se datorează unui grad tot mai mare de informare a părinților și a unei preocupări ridicate pentru sănătatea dentară a copiilor, aceștia înțelegând că prezentarea la clinică, în decurs de o oră de la traumatism, crește șansa de reușită a tratamentului cu cel puțin 50%, dacă se adresează medicului stomatolog pediatru, specializat exclusiv în lucrul cu copiii și în tratamente dentare adaptate acestora. Specialiștii atrag atenția că dinții pot fi afectați chiar și în cazul unor activități sportive recreaționale obișnuite cum ar fi o partidă de fotbal, baschet, mersul cu patinele cu rotile, cu bicicleta, la piscină, în locul de joacă etc, ori în urma unei lovituri accidentale la nivelul feței sau în zona maxilarului.

 

În urma unui astfel de traumatism, fintele poate deveni mobil, poate fi împins parțial sau complet în gingie sau poate chiar ieși complet din alveolă. Semnele care impun vizita de urgență la medicul stomatolog pediatru sunt durere sau sensibilitate la cald, rece sau presiune, dinte fracturat, mobilizat sau desprins, sângerare pentru mai mult de 10 minute, dificultate la înghițire, respirație greoaie, febră sau semne de inflamație. În funcție de traumatism, unii copii au nevoie de radiografii și teste specifice, în urma cărora medicul poate observa dacă există fracturi ale osului, leziuni ale rădăcinii sau ale țesuturilor.

Medicul primar Alexandru Ogodescu, specializat în ortodonție și ortopedie dento-facială și pedodonție a precizat că „fiind o urgență stomatologică, prognosticul unui dinte traumatizat depinde aproape în totalitate de doi factori: timpul de intervenție și corectitudinea tratamentului. Din nefericire, lipsa de informare în rândul părinților, a cadrelor didactice, a antrenorilor sportivi, dar și a cadrelor medicale duce adesea la amânarea și abordarea superficială a acestei patologii. Întotdeauna am afirmat și susțin cu tărie faptul că informarea părinților privind prevenirea traumatismelor dentare la copiii cu risc crescut ar trebui să facă parte din vizita regulată la cabinetul de stomatologie pediatrică”.

 

Dr. Oana Taban

Totodată, și prevenția este esențială în evitarea leziunilor dentare. Astfel, pentru orice copil care practică un sport sau activități în aer liber, este recomandată purtarea unor gutiere de protecție personalizate, cele mai eficiente fiind cele personalizate în cabinetul medicului stomatolog pediatru. Acestea protejează dinții copilului și pot preveni traumatismele dentare, iar reprezentanții clinicii stomatologice spun că din ce în ce mai mulți copii poarta astfel de dispozitive, după ce părinții au fost informați despre utilitatea acestora.

Ne bucură să constatăm că eforturile noastre comune de educare au generat o evoluție pozitivă a comportamentului părinților față de sănătatea orală a copiilor. Tot mai mulți dintre ei înțeleg importanța tratării celor mici de către echipe specializate în tratamentul și comunicarea cu copiii. Acesta este motivul pentru care în anul 2009 am adus în România stomatologia pediatrică făcută la standarde de excelență în mediul privat, o premieră atât în țara noastră, cât și în Europa de Est. În ultimii zece ani, am investit continuu în formarea întregii echipe, de la asistente și medici, până la personalul de la recepție, urmărind întotdeauna respectarea unor protocoale stricte în lucrul cu copiii. Considerăm că este un domeniu caruia trebuie să îi acordăm o atenție deosebită și suntem onorați să avem sprijin academic de acest nivel”, a declarat și dr. Oana Taban, fondatorul și managerul clinicii Dent Estet.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*