Tot mai mulți români, convinși de importața și eficiența vaccinului anti HPV

Interesul părinților de a-și proteja fetițele împtriva infecției cu acest virus, care duce la apariția cancerului uterin, reiese și din numărul mare de cereri adresate medicilor de familie.

 

Dr. Alexandru Rafila

Președintele Societății Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, spune că în România se constată un interes din ce în ce mai ridicat al părinților de fete în ceea ce privește vaccinarea anti HPV. Potrivit medicului, aceștia sunt convinși că vaccinarea constituie cea mai sigură și eficientă soluție pentru evitarea bolilor asociate cu acest virus, între care cea mai gravă este cancerul de col uterin. Conform celor mai recente statistici, numărul solicitărilor adresate în ultimul an, medicilor de familie, cu privire la acest vaccin a depășit 12.000 de cereri. Dr. Alexandru Rafila a precizat însă că acestea nu au fost încă soluționate.

„Există numeroase cereri din partea părinţilor, ceea ce este un lucru foarte bun, deoarece acest lucru demonstrează că sunt din ce în ce mai mulţi părinţi informaţi şi încrezători în siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor HPV. Forurile internaţionale – Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Centrul european de prevenţie şi control al bolilor – au fost cât se poate de clare în recomandările legate de implementarea unor programe care să ofere copiilor acces gratuit la vaccinul HPV. Este important ca toţi cei responsabili sau interesaţi de această problemă, de la autorităţile de sănătate publică la societăţile profesionale medicale, să studieze şi să implementeze programe asemănătoare cu cele din ţări ca Australia sau Danemarca, ce înregistrează progrese remarcabile în reducerea incidenţei şi mortalităţii prin cancer de col uterin”, a declarat acesta.

 

Afirmațiile președintelui Societății Române de Microbiologie vin la 10 ani după eșecul unei campanii pe care autoritățile de la acea vreme au intenționat să o demareze. Medicul epidemiolog a subliniat că principala cauză a acestui eșec a fost lipsa de informare, atât în rândul populației, cât și al medicilor.

„Din păcate, campaniei de acum 10 ani i-a lipsit o componentă fundamentală – informarea la timp despre eficienţa şi siguranţa vaccinului HPV, atât în cazul părinţilor, cât şi în cazul multor categorii de medici, în special a medicilor de familie. Este fundamental să le explici tuturor părţilor implicate într-o astfel de campanie şi, în special, beneficiarilor, cu argumente ştiinţifice validate, care sunt beneficiile acestui vaccin şi de ce boli pot fi protejate fetiţele ajunse, mai târziu, la maturitate. Un astfel de proiect era absolut necesar, dar a fost compromis de aceia care au ales superficialitatea, lipsa de criterii pentru vaccinarea cu două produse diferite şi lipsa de informare a medicilor şi populaţiei drept alternativă la gestionarea profesionistă şi responsabilă, în slujba sănătăţii populaţiei, a acestui program complex”, a mai precizat dr. Alexandru Rafila. Acesta a adăugat că, in cazul în care acest program ar fi fost introdus cu succes în anul 2008, acum România ar fi înregistrat deja o scădere a cazurilor de cancer de col uterin, care face aproape 2.000 de victime în fiecare an, în rândul femeilor din România.

 

Tocmai în scopul unei mai bune informări a populației, dr. Alexandru Rafila a mai explicat că, în prezent, există trei tipuri de vaccinuri anti HPV. Este vorba de vaccinul anti HPV bivalent, care protejează împotriva infecţiei cu tulpinile 16 şi 18, responsabile de producerea a circa 70% din cancerele de col uterin, HPV tetravalent, eficient împotriva infecţiei cu tulpinile 6, 11, 16 şi 18 care oferă, în plus, protecţie împotriva verucilor genitale şi HPV cu 9 valenţe – ce asigură protecţie împotriva infecţiilor cu tipurile 6 și 11, dar mai ales împotriva tulpinilor cu risc oncogen crescut 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 – implicate în producerea a peste 90% din cancerele de col uterin, dar şi a altor tipuri de cancer la femei şi la bărbaţi.

Specialistul a mai precizat că, în mod ideal, vaccinul se administrează înainte de debutul vieţii sexuale, începând cu vârsta de 9 ani, atunci când eficienţa sa este cea mai ridicată, dar se poate administra atât fetelor, cât şi femeilor cu vârsta peste 15 ani care nu au fost vaccinate anterior şi care nu sunt infectate cu virusul HPV. În România, este recomandată vaccinarea fetelor cu vârsta între 11-14 ani, cu acordul părinţilor, din fericire, tot mai mulți dintre ei dându-și acest acord.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*