Sorina Pintea participă la discuții la nivel înalt, la Tallinn

14 iunie 2018 | 0 comentarii |

Timp de două zile, ministrul român al Sănătății se află în capitala Estoniei, unde participă la întâlnirea miniștrilor Sănătății și ai Finanțelordin UE,  organizată de Biroul Regional pentru Europa al OMS.

 

Miniștrii sănătății și ai finanțelor, experți ai statelor membre din regiunea europeană a OMS, inclusiv reprezentanți ai pacienților participă, timp de două zile, la „Întâlnirea de nivel înalt privind prosperitatea și solidaritatea sistemelor de sănătate”, organizată de Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Ministerul Afacerilor Sociale din Estonia. Ministrul Sorina Pintea se află la Tallinn, unde împreună cu omologii săi din statele europene discută despre cele mai bune practici și inovații în domeniul sanitar din regiunea europeană a OMS.

În prima zi a conferinței, la invitația directorului regional pentru Europa al OMS, Zsuzsanna Jakab, ministrul Sorina Pintea a prezidat, în premieră pentru un ministru român, dezbaterile uneia dintre cele mai importante secțiuni ale evenimentului – „Refacerea dialogului dintre sănătate și finanțe privind investițiile în sistemele de sănătate”, anunță Biroul de presă al Ministerului Sănătății.

 

Sorina Pintea

Potrivit aceleiași surse, în cadrul dezbaterilor s-a urmărit identificarea modalităților prin care ministerele sănătății pot colabora mai bine cu ministerele de finanțe și pentru a obține finanțarea corespunzătoare pentru  îndeplinirea obiectivelor. „Sistemele de sănătate trebuie să depună mai multe eforturi pentru a demonstra că sunt administratori buni ai resurselor publice, prin monitorizarea performanței și promovarea utilizării eficiente a resurselor. Sistemele de sănătate reprezintă o industrie importantă, oferind locuri de muncă de înaltă calificare în furnizarea de servicii, tehnologie și cercetare și contribuind la exporturi. Investiția în sistemele de sănătate aduce beneficii pe termen scurt, mediu și lung. Sistemele de sănătate pot promova o forță de muncă productivă sănătoasă, capabilă să muncească până la o  vârstă avansată”, se subliniază în comunicatul MS.

În încheierea sesiunii, Sorina Pintea  s-a declarat multumită de rezultatele discuțiilor și a apreciat  că: „Această sesiune referitoare la investițiile din sistemul de sănătate a oferit, cu siguranță, o mai bună perspectivă asupra provocărilor legate de comunicarea dintre ministere, dar a identificat și soluții  prin care putem depăși orice diferențe de idei care pot apărea în dialogul dintre Ministerele de Finanțe si Ministerele Sănătății”.

 

O alta temă de interes a conferinței de la Tallinn a pus în dezbatere soluțiile sistemelor de sănătate în abordarea provocărilor majore, precum îmbătrânirea populației și eficiența sistemelor.

Prin această întâlnire se dorește atât stabilirea unor noi coordonate privind finanțarea corespunzătoare a sistemelor de sănătate din regiune, cât și punerea în evidență a unei noi viziuni pentru sistemele de sănătate centrate pe nevoile cetățenilor, în conformitate cu Sănătatea 2020 și Strategiile de dezvoltare durabilă”, se menționează în comunicatul MS.

La eveniment participă miniștrii sănătății și ai finanțelor, experți ai statelor membre din întreaga regiune europeană a OMS, inclusiv reprezentanți ai pacienților, cadre universitare, precum și coordonatori și manageri din sistemul serviciilor de sănătate, reprezentanți ai agențiilor specializate ale Organizației Națiunilor Unite, precum și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai societății civile.

 


Adaugati un comentariu


 

*