Prof. univ. dr. Horia Sirbu: Cancerul bronhopulmonar se trateaza doar in echipa

27 septembrie 2017 | 0 comentarii |

 

 La Conferinta Regionala de Cancer Bronhopulmonar Oltenia s-a decis infiintarea unei Comisii multidisciplinare care va confirma diagnosticul si stabilirea tratamentului oncologic sau chirurgical al cancerului bronhopulmonar.

 

Comunicarea eficienta, in echipa, si abordarea interdisciplinara a bolii sunt esentiale pentru tratarea unui pacient diagnosticat cu cancer bronhopulmonar, a carui durata de viata poate fi prelungita considerabil, iar calitatea vietii, mult imbunatatita. Acesta a fost mesajul pe care Conferinta Regionala de Cancer Bronhopulmonar Oltenia, editia a III-a, l-a transmis participantilor prezenti in sala Aula Magna a Universitatii de Medicina si Farmacie Craiova.

Cadre medicale cu specialitati clinice si chirurgicale, dar si paraclinice au participat la cea de-a III-a editie a conferintei care, ca si la editia anterioara, a fost coordonata stiintific de sef lucr. dr. Alin Demetrian, Sef clinica chirurgie toracica, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova.

Evenimentul, al carui obiectiv principal a fost crearea unui cadru de dialog si dezbatere pe tema necesitatii unei abordari interdisciplinare in diagnosticarea si tratarea cancerului bronhopulmonar, a readus in discutie importanta preventiei si eliminarea factorilor de risc. Necesitatea luptei impotriva medicinei defensive, practicata de multe ori la noi in tara, in cazul cancerului bronhhopulmonar, a fost, de asemenea, un subiect de mare interes pentru specialisti.

Instituirea unui cadru legal pentru schimbul de informatii  intre medici din diferite specialtati reprezinta o alta masura necesara in vederea abordarii multidiciplinare a pacientului.

 

Prof. univ. dr. Horia Sirbu

Evenimentul stiintific s-a bucurat de participarea prof. univ. dr. Horia Sirbu, unul dintre cei mai apreciati specialisti in chirurgie toracica din Europa, seful Clinicii de Chirurgie Toracica de la Spitalul Universitar Erlangen si un bun colaborator al Clinicii de Chirurgie Toracica din Craiova, venit special in Romania pentru a fi prezent la aceasta manifestare.

Abordand tema „chirurgia de salvare in cazurile de cancer bronhopulmonar”, un domeniu in care clinica in care profeseaza are experianta mondiala, prof. univ. dr. Horia Sirbu a subliniat importanta unui tratament multidisciplinar in lupta impotriva cancerului bronhopulmonar.

Din punct de vedere chirurgical, echipa multidisciplinara reprezinta cheia, intrucat doar impreuna putem decide daca se poateaplica  un tratament adjuvant. In tratamentul acesta multimodal nu exista standarde. Veti vedea in literatura de specialitate mondiala ca exista echipe care fac doar radioterapie sau doar chimioterapie, altele care fac radioterapie si chimioterapie impreuna. Se pare ca tratamentul prin radioterapie si chimioterapie este singurul care imbunatateste rata de suprevietuire, care in momentul de fata se afla la doarla 5%. Nu pot insa sa trag niciun fel de concluzie in legatura cu acest tratament. Singurul mesaj pe care vi-l pot oferi cu certitudine este: tratamentul cancerului bronhopulmonar se poate face astazi numai interdisciplinar”, le-a explicat prof.univ. dr. Horia Sirbu participantilor la eveniment.

 

Dr. Dalida Mosorescu

Preventia, la fel ca si in alte maladii, este cel mai simplu si mai ieftin mijloc prin care se poate lupta impotriva cancerului bronhopulmonar.  Rolul medicului de familie este deosebit de important in aceasta etapa. Intre actiunile de preventie pe care acesta le poate promova si urmari se afla adoptarea unor masuri care privesc inlaturarea factorilor de risc (fumatul, poluarea) sau a unor masuri de educatie sanitara a populatiei. „Medicul de familie are un rol extrem de important in depistarea precoce a cancerului bronhopulmonar, anamneza corecta, examenul fizic corect si amanuntitfiind doar cateva dintre masurile pe care acesta le are la indemana. De asemena, rolul medicului de familie este sa aleaga eficient si oportun momentul in care trimite pacientul mai departe catre pneumolog sau catre chirurgul toracic”, a subliniat dr. Dalida Mosorescu, medic primar Medicina de Familie si formator national, lector al Conferintei de la Craiova.

Educatia medicala precara a populatiei face ca, frecvent, pacientii sa solicite un consult medical in stadii avansate ale bolii. Doar „sub 5% dintre pacienti sunt descoperiti intamplator, la controale de rutina. In momentul diagnosticului, doar unul din patru pacienti poate fi operat. Fara tratament, majoritatea pacientilor mor in primul an de la diagnostic”, a atras atentia dr. Cristina Calarasu.

Cea mai buna metoda de preventie ramane reducerea fumatului, mai mult de 90% dintre cazurile de cancer bronhopulmonar fiind asociate acestuia, a subliniat dr. Michael Schenker, medic primar Oncologie medicala, Centrul de Oncologie Sf. Nectarie Craiova.

 

Confirmarea diagnosticului si stabilirea tratamentului oncologic sau chirurgical trebuie stabilit in cadrul unor echipe multidisciplinare, de medici implicati in managementul cancerului bronhopulmonar. Este nevoie de o abordare multidisciplinara a pacientului, prin echipe dedicate, din care sa faca parte medicul de familie, pneumologul, alergologul, internistul, chirurgul toracic, oncologul si radiologul.

Este absolut esential ca intre toate specialitatile implicate sa se stabileasca o relatie de colaborare, care sainsemne discutii si intalniri zilnice, impartasirea de idei si experiente si dezbaterea unor cazuri clinice concrete. Ne dorim astfel de relatii cu medicii din celelalte specialitati, intrucat lipsa unei bune comunicari este intotdeauna in detrimentul pacientului”, a declarat sef. lucr. Michael Schenker, in fata celor peste 120 de participanti.

Referitor la chirurgia de salvare, dr. Vlad Elena, medic primar pneumolog, la Spitalul Judetean Tg. Jiu a prezentat rezultatele unui studiu realizat in judetul Gorj, in perioada 2010-2016. Chirurgia toracica radicala asociata cu tratamente oncologice si radioterapie constituie solutia de salvare pentru toti pacientii depistati cu cancer bronhopulmonar in forme operabile, a caror supravietuire depaseste 5 ani. Pentru ceilalti, medicina de familie si pneumologia trebuie sa depuna in continuare eforturi pentru depistarea precoce”, a concluzionat Dr. Vlad Elena.

 

Sef Lucr Dr Alin Demetrian

La trei ani de la organizarea primei editii a Conferintei Regionale de Cancer Bronhopulmonar Oltenia, initiatorul acestui proiect, sef lucr. dr. Alin Demetrian a lansat ideea crearii unei comisii multidisciplinare, ce vizeaza dezbaterea in echipa a tumorilor toracice din regiunea Oltenia. Creata pe modelul unor comisii multidisciplinare care activeaza cu succes in strainatate,  dr. Demetrian a enuntat principiile care stau la baza instituirii unei astfel de comisii in regiunea Olteniei.

Initiativa acestuia a fost primita cu multa deschidere de medicii din toate specialitatile prezenti la eveniment, care si-au aratat disponibilitatea de a participa la prima intalnire organizata in acest scop, pe data de 4 octombrie 2017, la Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova.

Comisiile multidisciplinare regrupeaza medici specialisti din diferite discipline ale caror competente sunt indispensabile pentru luarea unei decizii care sa ofere pacientului cel mai bun tratament in concordanta cu cunostintele medicale actuale. Este nevoie de o astfel de comisie atat pentru medici, dar mai ales pentru pacienti. Desi pare un lucru greu si in plus la inceput, va deveni in curand o obisnuinta, dar mai ales o obligatie legala”, a declarat initiatorul comisiei multidisciplinare pentru tratarea cancerului bronhopulmonar.

 

Modalitatea de comunicare si colaborare intre specialitatile implicate in managementul cancerului bronhopulmonar a fost unul dintre subiectele care a  starnit reactii in randul medicilor prezenti la eveniment. Lipsa unui cadru legal care sa impuna intalniri si dezbateri  face ca in Romania traseul pacientului in sistemul medical sa nu fie unul clar stabilit. Astfel, infiintarea unei comisii multidisciplinare pentru tumori toracice  este un prim pas concret, necesar pentru o mai buna comunicare si colaborare atat in favoarea pacientului, cat si a medicului.

Managementul cazurilor avansate. Rolul si limitele chirurgiei de salvarea” fost dezbatuta pe parcursul a doua sesiuni stiintifice, la care au participat medici de familie – Dr. Dalida Mosorescu, medic de familie Craiova,pneumologi – Prof. Univ. Floarea Mimi-Nitu, Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova, Sef Lucr. Dr. Mihai Olteanu, Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova, Dr. Elena Vlad, medic pneumolog la Spitalul de Urgenta Targu-Jiu, Dr. Cristina Calarasu, medic pneumolog, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Victor Babes” Craiova, Sef Lucr. Univ. Dr. Costin Streba, oncologi –  Sef Lucr. Dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicala, precum si chirurgi toracici – Sef Lucr. Dr. Alin Demetrian, Sef clinica chirurgie toracica, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Dr. Memu Eustatiu, chirurg toracic Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Mehedinti, Dr. Irina Dragan, chirurg toracic  Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova.

Conferinta Regionala de Cancer Bronhopulmonar – Oltenia, editia a III-a, organizata pe 20 septembrie 2017 la Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova, sala Aula Magna, este un eveniment creditat EMC. Managementul evenimentului a fost realizat de compania de comunicare medicala Houston NPA.

(Sursa informatii si foto: HUSTON NPA)

 

 


Adaugati un comentariu


 

*