Inca un pas in programul Telemedicina in Epilepsie

La Cluj-Napoca s-a desfasurat, zilele trecute, primul curs de EEG (electroencefalograma) destinat asistentilor medicali, parte a programului de ajutor pentru bolnavii de epilepsie.

 

orchestra mediciDemarat anul acesta la initiativa neurologului clujean Bogdan Florea, cu sprijinul cluburilor Lions din Cluj-Napoca, programul Telemedicina in epilepsie isi propune achizitionarea de echipamente video EEG performante, crearea unei baze de date nationale a pacientilor cu epilepsie, cat si cresterea nivelului de pregatire a personalului medical dedicat luptei contra epilepsiei, obiective pe care initiatorii vor sa la duca la indeplinite pana in 2018.

Pana acum, un prim demers al proiectului a fost turneul in Romania al World Doctors Orchestra si cele trei concerte caritabile sustinute in luna mai a acestui an. Turneul World Doctors Orchestra in Romania a avut ca scop sprijinirea infiintarii retelei nationale de telemedicina pentru epilepsie, iar prin cele trei concerte caritabile sustinute in Cluj, Brasov si Bucuresti s-au strans 90.000 de euro. Din aceasta suma a fost finantat si primul curs de EEG pentru asistenti medicali, care s-a desfasurat la inceputul acestei luni la Cluj-Napoca, sub egida filialei locale a OAMGMAMR si cu sprijinul Societatii de Neuropatie Diabetica Neurodiab.

 

Dr. Bogdan Florea

Dr. Bogdan Florea

La cursul denumit „Tehnici de inregistrare EEG pentru asistenti medicali” au participat 34 de cadre medicale, asistenti si medici din intreaga tara, iar notiunile teoretice de neurofiziologie fundamentala au fost puse in practica prin demonstratiile de inregistrare electroencefalografica si poligrafica de tip atelier hands-on.

La finalul cursului, dr. Bogdan Florea, initiatorul proiectului, a declarat ca „dorim ca in acest mod sa ne asiguram ca nu sunt diferente semnificative intre regiuni si orase din tara, in maniera de inregistrare EEG, de abordare a persoanelor cu epilepsie, in maniera in care se monitorizeaza in timp tratamentul pe care il urmeaza aceste persoane. Primele cinci zile de cursuri au fost dedicate intelegerii mecanismelor de baza, a fenomenelor fiziologice, structuri anatomice responsabile. Primele inregistrari EEG practice au fost analizate si comentate de catre cei mai experimentati, iar prezenta profesorului Florin Amzica de la Universitatea Montreal a ridicat standardele peste cele mai optimiste asteptari”.

 

curs eegUmatorul pas in consolidarea retelei de specialisti in epilepsie va fi facut in perioada 12-16 decembrie, cand va avea loc cel de-al doilea modul al cursului, dedicat semiologiei epilepsiei si tehnicilor de inregistrare speciala in EEG.

Epilepsia este o afectiune care se manifesta la nivelul creierului prin descarcari electrice anormale ale sistemului nervos. Boala afecteaza mai multe persoane decat scleroza multipla, paralizia cerebrala, distrofia musculara si boala Parkinson la un loc. La nivel global, se estimeaza ca exista 65 de milioane de pacienti, iar in Romania specialistii aproximeaza 400.000 de pacienti. Dintre acestia doar 150 de mii sunt inregistrati si urmeaza tratament medicamentos.

 


Adaugati un comentariu


 

*