Orchestra Internationala a Medicilor a sustinut trei concerte caritabile in Romania

Fondurile stranse in urma celor trei spectacole care au avut loc la Cluj, Brasov si Bucuresti vor fi folosite pentru infiintarea unei retele de telemedicina destinate pacientilor cu epilepsie.

 

world doctors orchestraSfarsitul saptamanii trecute a consemnat o serie de trei evenimente culturale de exceptie, reprezentate de tot atatea concerte sustinute de World Doctors Orchestra (WDO), aflata pentru prima data in Romania.  Evenimentul a debutat joi seara, la Casa Universitarilor din Cluj, a continuat vineri la Biserica Neagra din Brasov, iar sambata, la Ateneul Roman din Capitala. Concertul de la Ateneul Roman „a fost un regal atat prin lucrarile interpretate, semnate de Serban Nichifor, care saflat in sala, Berlioz si Beethoven, dar si prin invitatii care au onorat acest eveniment: ambasadorii in Romania ai celor 17 tari de unde sunt membrii orchestrei, membri ai Academiei Romane, rectoratul UMF „Carol Davila”, Principesa Margareta si Principele Radu”, a precizat dr. Silvia Nica. Dintre cei 106 medici, 7 sunt medici romani. Patru dintre ei profeseaza in tara: dr. Silvia Nica, seful departamentului UPU al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (vioara), dr. Remus Nica, chirurg la Spitalul Militar Central „Carol Davila” (vioara), dr. Mircea Cotolan, neurolog la Spitalul Clinic Colentina (vioara), dr. Eugenia Agarici, medic de familie (vioara). Ceilalti trei profeseaza in strainatate: dr. Claudiu Miclos, medic rezident ortoped in Germania, dr. Adela Farcas, medic psihiatru in Franta, si dr. Florin Amzica, fizioterapie, Canada, apreciat in mod special pentru implicarea in acest proiect caritabil.

 

orchestra mediciOrchestra Internationala a Medicilor a efectuat astfel un mini turneu in Romania, scopul medicilor-artisti fiind acela de a veni in sprijinul pacientilor cu epilepsie. De altfel, scopul acestei orchestre este acela de a aminti ca dreptul la sanatate, ingrijire si conditii medicale egale nu depinde de granite geografice sau de interese politice si economice.

Cele trei concerte sustinute de ansamblul din care fac parte circa 1.000 de medici din peste 50 de tari au avut caracter caritabil, fondurile stranse din vanzarea biletelor fiind donate de artisti pentru a fi folosite la infiintarea unei retele de telemedicina pentru epilepsie in Romania. „Am vazut atat de multi pacienti care fac naveta si care fac sute de kilometri si ore pe drum sa vina spre centrele universitare, incat ideea a fost normala, naturala”, spune dr. Bogdan Florea, medicul neurolog la initiativa caruia Clubul Lions din Cluj-Napoca a adresat invitatia WDO de a concerta in Romania. Orchestra Mondiala a Medicilor are, anual, doua turneee caritabile, iar banii adunati din vanzarea biletelor sunt donati pentru sustinera unor proiecte medicale.

 

Cele trei spectacole caritabile reprezinta doar o parte din seria de actiuni pe care reprezentantii clubului le-au demarat in cadrul unui program mai amplu de sprijin a persoanelor care sufera de epilepsie, pentru proiectul propus fiind nevoie de aproximativ 150.000 de euro.

 

orchestra mediciToate cele trei concerte sustinute de orchestra internationala a medicilor s-au bucurat de o numeroasa participare, salile fiind arhipline la fiecare spectacol. Gestul artistilor este unul deosebit, tinand cont de faptul ca acestia nu au avut niciun fel de pretentii pentru prestatiile lor, iar sumele stranse din vanzarea biletelor au fost donate in scopul infiintarii retelei de telemedicina adresate pacientilor cu epilepsie din Romania. Mai mult, instrumentele sunt cumparate din banii medicilor, iar deplasarile le achita tot din propriul buzunar. „Sunt sume destul de importante si toate astea sunt, de fapt, contributii la caritate. Fiecare medic, in functie de distantele pe care calatoreste poate sa doneze cate 3.000-4.000 de dolari”, a explicat dr. Florin Amzica. La randul sau, fondatorul World Doctors Orchestra, Stefan Willich, a declarat ca fiecare dintre medici „are o mare pasiune pentru muzica, iubim sa facem muzica. Dar suntem si mai motivati cand ne gandim ca, prin medicina il putem ajuta pe pacientul din fata noastra”.

Proiectul „Epilepsie fara frontiere” urmareste dotarea a cinci centre din tara cu aparate video-EEG performante, crearea unei baze de date nationale a pacientilor cu epilepsie si instruirea personalului medical si a asistentilor cu privire la folosirea corecta a acestor aparate. Utilitatea sa a fost inteleasa de fiecare membru al ansamblului, avand in vedere faptul ca acestia sunt medici de profesie, iar epilepsia este o afectiune cunoscuta si raspandita in intreaga lume.

In 2017, cand implineste zece ani de la infiintare, WDO va concerta in scop caritabil in Berlin, Hamburg, Munchen, Salzburg si Barcelona.

 

epilepsie 2Conform statisticilor la nivel mondial, la fiecare 4 minute apare in lume un nou pacient diagnosticat cu epilepsie, ceea ce face ca numarul persoanelor diagnosticate cu aceasta suferinta sa fie de aproximativ 65 de milioane, la momentul actual.

In Romania, se estimeaza ca exista aproximativ 400.000 de pacienti care sufera de epilepsie, insa numarul declarat al persoanelor care sunt sub supraveghere medicala si tratament medicamentos este de doar 150.000. Din cauza lipsei unui registru national nu exista o statistica precisa a celor afectati de epilepsie, iar monitorizarea este greu de realizat deoarece multi considera epilepsia un stigmat social.

De asemenea, procesul de diagnosticare al epilepsiei este unul complex, iar tratamentul se stabileste doar in urma efectuarii unei electroencefalograme, a unei anamneze si a unui examen clinic amanuntit.

Daca afectiunea nu este identificata corect, tratamentul nu are rezultatele asteptate, iar asta presupune irosirea de resurse materiale si timp atat pentru pacienti, cat si pentru medici.

 


Adaugati un comentariu


 

*