Registrul National pentru Parkinson, aproape de implementare

Acesta va deveni functional pana la sfarsitul lunii iunie, iar specialistii in domeniu spera ca in maxim trei ani va contine date complete referitoare la pacientii romani afectati de aceasta maladie.

 

Dr. Ovidiu Bajenariu

Dr. Ovidiu Bajenariu

Spre deosebire deosebire de cazul bolnavilor de diabet, al caror numar real nu este cunoscut din cauza ca se evita realizarea unui registru national din motive pe care medicii doar le intuiesc, pacientii afectati de maladia Parkinson vor fi inscrisi intr-un astfel de registru incepand cu al doilea semestru al anului in curs. In doi-trei ani, medicii specialisti spera ca vor avea o imagine completa asupra incidentei acestei boli si a altor detalii necesare imbunatatirii conditilor de tratament.

Un astfel de registru national pentru boala Parkinson nu exista la acest moment, insa demersurile in acest sens ale medicilor neurologi se arata a fi incununate de succes, iar registrul va deveni o realitate pana la inceputul lunii iulie. Anuntul a fost facut de dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele de onoare al Societatii de Neurologie din Romania, in contextul in care luna aprilie a fost declarata Luna de Lupta impotriva Bolii Parkinson. „Registrul de boala Parkinson pe care Societatea de Neurologie din Romania l-a conceput deja va fi in curand functional. El  este dezvoltat si din punct de vedere stiintific si din punct de vedere al logisticii pe baza platformei SNR si a Fundatiei SNR. Mai sunt doar cateva detalii tehnice care tin de platforma electronica, de detalii informatice”, a precizat in acest sens medicul neurolog.

 

parkinsonRegistrul va deveni astfel functional incepand cu al doilea semestru al lui 2016. Din acest moment, medicii neurologi din toata tara, care au in ingrijire pacienti ce sufera de maladia Parkinson, vor incepe sa primeasca parolele de acces cu ajutorul carora vor intra in sistem si vor introduce datele acestor pacienti. Pentru ca numarul de pacienti este unul mare, estimat la 72.000 de persoane diagnosticate (dintre care aproximativ 1.500 in judetul Buzau), iar aceste date se modifica permanent, procesul de completare a registrului national se va intinde pe durata a doi-trei ani, dupa cum a apreciat, medicul Ovidiu Bajenaru. „Speram ca, pana la sfarsitul acestui prim semestru al acestui an, deja sa putem sa dam primele parole de intrare colegilor nostri neurologi din tara pentru a introduce datele pacientilor. Sa ajungem in doi-trei ani, pentru ca este o munca imensa, sa avem cu adevarat un registru national de boala Parkinson cu multipli parametri”, a mai precizat acesta.

 

instalatia din lalele parkinsonDeclaratiile au fost facute cu ocazia inaugurarii, in pasajul de la Piata Universitatii, a unei instalatii senzoriale menita sa informeze, intr-un mod inedit, despre aceasta boala care, desi considerata o afectiune specifica batranetii, este diagnosticata la tot mai multe persoane tinere. Este vorba de Instalatia din Lalele, care transpune artistic unul dinte cele mai cunoscute simptome ale bolii Parkinson, tremorul incontrolabil. Fiecare dintre cele sapte lalele care alcatuiesc instalatia prezinta un tremor redat atat fizic, cat si prin intermediul luminii. Atunci cand lalelele sunt atinse, tremurul inceteaza si lalelele emit un mesaj sonor de multumire.

Initiativa a apartinut Asociatiei de Lupta impotriva Bolii Parkinson, al carei presedinte, Dan Raican, a motivat aceasta actiune prin faptul ca „simptomele motorii sunt cauza pentru care pacientii cu boala Parkinson sunt cel mai adesea confundati cu persoane aflate in stare de ebrietate si, astfel, stigmatizati. Prin crearea acestei instalatii unice in Romania, ne-am dorit sa transpunem, pe intelesul publicului larg, aceste simptome. Speram ca prin interactiunea cu instalatia sa crestem empatia publicului larg pentru pacientii cu boala Parkinson si sa ii indrumam catre medic pe cei care observa aceste simptome”.

 

laleaua buzaului2La Buzau, Ziua Mondiala de lupta impotriva bolii Parkinson a fost marcata de Asociatia Pacientilor in Lupta cu Boala Parkinson ,,Laleaua Buzaului”, printr-o conferinta de presa. Cu aceasta ocazie au fost anuntate noile programe pe care asociatia le va derula in perioada imediat urmatoare, sub sloganul ,,Impreuna vom invinge Boala Parkinson”. Aceste programe, elaborate cu sprijinul unui grup de specialisti in neurologie, psihiatrie, psihologie si in recuperare medicala vor sprijini pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune neurologica, pentru ca acestia sa se poata reintegra in familie si in societate.

Dr. Angela Minascurta, medic primar neurolog, presedintele Asociatiei ,,Laleaua Buzaului”, dr. Ioana Nohai, specialist reabilitare medicala, Marius Grigore kinetoterapeut, impreuna cu numerosi pacienti diagnosticati cu Parkinson prezenti la eveniment, au demonstrat ca aceasta maladie nu mai poate fi considerata o afectiune care ucide si izoleaza, ci poate fi tratata, iar bolnavul isi poate continua viata, cu tratament si antrenamente specifice. Pentru reusita programelor care se vor derula sub egida Asociatiei Laleaua Buzaului, medicul Angela Manascurta a anuntat ca vor fi create grupuri de sustinere atat pentru pacienti cat si pentru apartinatorii lor.

 


Adaugati un comentariu


 

*