Zika percliteaza desfasurarea Jocurilor Olimpice in 2016

30 mai 2016 | 0 comentarii |

150 de medici de renume international cer mutarea sau anularea JO, programate in Brazilia, sustinand ca virusul Zika reprezinta o amenintare la sanatatea publica. OMS considera insa ca mutarea sau anularea JO ar avea un efect limitat.

 

zika-spitalMedici de renume international si specialisti in sanatate publica trag un semnal de alarma si cer ca „in numele sanatatii publice” sa se anuleze sau sa se mute Jocurile Olimpice 2016, programate la Rio de Janeiro, in Brazilia, cea mai afectata tara din lume de acest virus. In 2015 au fost afectate peste 1,5 milioane de persoane din aceasta tara. Din aceasta cauza, specialistii sustin, intr-o scrisoare deschisa, adresata Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ca „principala noastra preocupare vizeaza sanatatea publica, fiindca tulpina braziliana a virusului Zika afecteaza sanatatea intr-un mod care nu a mai fost observat pana acum”.

In scrisoarea adresata directoarei generale a OMS, Margaret Chan, acesti profesori in medicina, bioeticieni si savanti din aproximativ zece tari sustin ca riscul ca numerosi turisti sa contracteze virusul si sa-l raspandeasca in tarile din care provin este foarte mare, iar „consecintele ar putea fi dramatice”, mai ales pentru tarile sarace din Africa si Asia.

Lumea e supusa unui risc inutil, cand 500.000 de turisti straini din toate tarile vin sa asiste la Jocuri si pot fi potential infectati de virus si sa se intoarca la ei acasa, unde infectia poate deveni atunci endemica”, se mentioneaza in scrisoare deschisa, citata de CNN.

 

zika2OMS transmite insa, printr-un comunicat de presa, ca anularea sau mutarea JO 2016, din cauza virusului Zika, ar avea un efect limitat si nicidecum pe cel scontat.

Pentru moment „o anulare sau o schimbare a locului Jocurilor Olimpice nu ar schimba semnificativ raspandirea internationala a virusului Zika”, estimeaza OMS. In comunicatul amintit se subliniaza ca „oamenii continua sa calatoreasca intre aceste tari (cele in care s-a manifestat Zika – n.r.) dintr-o serie intreaga de motive. Cel mai bun mijloc de a reduce riscul este sa se respecte sfaturile de sanatate publica in timpul calatoriei”.

Sfatuindu-i pe cei care calatoresc in Brazilia sa-si consulte medicul inainte, OMS da asigurari ca va continua sa supravegheze situatia si sa adapteze recomandarile sale daca va fi necesar, dar recomanda femeilor sa nu calatoreasca in tarile in care se manifesta virusul.

Brazilia este tara cea mai afectata de virusul Zika, cu aproximativ un milion si jumatate de persoane afectate, incepand din 2015, dar virusul s-a raspandit in peste 20 de tari, printre care Brazilia, Bolivia, Paraguay, Mexic si Venezuela.

laborator2-zikaVirusul Zika este un virus identificat pentru prima data in 1947, in Africa, iar acum se raspandeste cu repeziciune in cele doua Americi, amenintand peste 1 miliard de locuitori ai acestor state.

Manifestandu-se ca o simpla raceala sau in multe cazuri deloc, virusul afecteaza fetusii, putand da o microcefalie a fatului, o malformatie grava si ireversibila a craniului si o dezvoltare incompleta a creierului. In tari din America de Sud si Centrala, precum Brazilia, Columbia sau Salvador medicii au recomandat femeilor chiar sa evite sa ramana insarcinate in urmatorii doi ani, pentru a evita nasterea unor copii cu tulburari neurologice grave.

Zika este transmis prin muscatura tantarului Aedes si se raspandeste cu repeziciune acum in America Latina, unde se estimeaza ca in 2016 ar putea fi afectate peste 6 milioane de persoane. Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Epidemiilor avertizeaza insa ca acest virus risca sa se raspandeasca si in numeroase tari europene, inclusiv in Romania, precizand ca tantari din specia celor care transmit boala au fost depistati in nord-vestul Marii Negre, in Olanda si pe Insula Madeira (Portugalia).

Se estimeaza ca exista un risc moderat ca virusul Zika, asociat cu microcefalia fatului, sa apara, din cauza incalzirii vremii, in numeroase tari europene precum Romania, Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Franta, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Malta, Monaco, Muntenegru, San Marino, Slovenia, Spania, Elvetia, Turcia si Vatican.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*