Un record ratat, dar mii de sanse la viata castigate

Romania nu a reusit sa depaseasca, in weekend, recordul mondial privind organizarea celui mai mare curs de prim-ajutor, insa peste 10.000 de persoane au deprins manevrele de resuscitare si au devenit salvatori voluntari.

 

record prim ajutorTentativa Societatii de Salvare Bucuresiti si a Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov de a dobori pentru a doua oara recordul mondial vizand organizarea celui mai mare curs de prim-ajutor a fost sortita esecului, la sfarsitul saptamanii trecute. Actiunea organizata pe Arena Nationala a reprezentat insa un mare castig, prin numarul mare de persoane care au deprins cu aceasta ocazie manevrele de resuscitare ce pot salva vieti.

Actiunea a fost organizata pentru a marca implinirea a 110 ani de la infiintarea Serviciului de Ambulanta din Capitala, iar obiectivul organizatorilor era sa adune cel putin 11.900 de participanti care sa fie instruiti simultan in acordarea manevrelor de prim ajutor, numar necesar pentru doborarea recordului de 11.840 de participanti, inregistrat in Germania, in urma cu trei ani. Romania mai detinuse, anterior, un astfel de record in anul 2011, cand reusise sa reuneasca la un astfel de eveniment 7.402 persoane, doborand la acel moment recordul de 6.577 de participanti detinut de Mexic. Intre timp, locul Romaniei  in Cartea Recordurilor a fost luat la acest capitol de Germania, iar organizatorii au considerat ca implinirea celor 110 ani de existenta a SABIF este un eveniment care se cuvine a fi marcat prin recastigarea locului pierdut. N-a fost sa fie asa, dar s-a obtinut un castig mult mai mare, peste 10.000 de voluntari au invatat sa salveze vieti.

 

Trebuie mentionat faptul ca preocuparea organizatorilor nu a fost legata strict de redobandirea locului in Cartea Recordurilor, ci de necesitatea instruirii cat mai multor persoane in acordarea primului ajutor si extinderea retelei de voluntari din cadrul programului „Exista un erou in fiecare dintre voi”.

Din pacate, recordul nu a putut fi doborat, intrucat la evenimentul din week-end au participat 10.175 de persoane, numar insuficient pentru atingerea acestui obiectiv. Daca stabilirea unui nou record nu a fost astfel posibila, organizatorii spun ca evenimentul a adus totusi un mare castig. Numarul celor care pot salva o viata intr-o situatie critica atunci cand o persoana are nevoie urgenta de manevre de resuscitare a crescut cu peste 10.000. Acesti voluntari vor fi alertati atunci cand cineva in apropierea lor are nevoie de primul ajutor si interventia lor ar putea fi decisiva pentru salvarea vietii acelei persoane.

 

Dr. Alis Grasu

Dr. Alis Grasu

Participantii la eveniment au au invatat de la 600 de instructori specializati cum sa faca evaluarea unui pacient, sa recunoasca stopul cardio-respirator, sa aplice compresiile toracice si ventilatia. Dupa cum a explicat dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti- Ilfov „chiar daca nu am reusit sa realizam recordul pe care ni l-am propus, am avut un numar impresionant de oameni care vor sti de acum sa execute corect manevre salvatoare de viata si nu numai. Intentia noastra a fost sa facem si o schimbare de atitudine, astfel ca  atunci cand omul stie ce trebuie sa faca, se va opri langa o persoana aflata la nevoie si ii va acorda primul ajutor”, a declarat aceasta la finalul evenimentului.

Fiecare din cei 10.175 de participanti a fost apoi inclus in reteaua de voluntari realizata in cadrul programului Exista un erou in fiecare dintre voi, urmand astfel sa fie notificati prin intermediul telefonului mobil atunci cand o persoana din apropierea zonei in care se afla va avea nevoie de primul ajutor. Manevrele de resuscitare sunt absolut necesare in primele minute dupa producerea unui stop cardio-respirator, o interventie urgenta in acest interval fiind esentiala pentru salvarea vietii victimei.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*