O noua editie a programului „Rabla” pentru periutele de dinti

18 mai 2015 | 0 comentarii |

Cu aceeasi ocazie, studentii Facultatii de Medicina Dentara Targu Mures au intrat in Cartea Recordurilor, mobilizand peste 1.500 de persoane la cea mai mare lectie de igiena orala din lume.

 

cartea recordurilorDesi a fost demarata cu mai putin de doua luni in urma, noua editrie a campaniei nationale Zambeste Romania a consemnat deja un eveniment care a ajuns in Cartea Recordurilor. A fost posibila aceasta performanta, datorita efortului studentilor Facultatii de Medicina Dentara din cadrul UMF Targu Mures, principalul organizator al unui eveniment ce si-a propus doborarea recordului mondial in ceea ce prriveste numarul cel mai mare de persoane care se spala pe dinti simultan.

Recordul a fost detinut, pana la sfarsitul saptamanii trecute, de capitala Egiptului, Cairo, unde s-au adunat 1.148 de persoane care s-au spalat simultan pe dinti. Studentii mureseni au reusit insa sa mobilizeze in acest week-end 1.507 persoane, aducand la Targu Mures si un judecator al Cartii Recordurilor. In ciuda ploii torentiale care a insotit intregul eveniment, cele 1.507 persoane s-au adunat  in Parcul Municipal al orasului, participand timp de 30 de minute la cea mai mare lectie de igiena orala din lume, sustinuta de un profesor elvetian, dupa care au pus in aplicare cele invatate, spalandu-se pe dinti simultan si doborand astfel recordul mondial detinut de egipteni.

 

rabla pt periutaIn cadrul aceleiasi campanii, ieri s-a dat, in Bucuresti, startul unei noi editii a programului „Rabla pentru periuta ta”, care promoveaza obiceiurile corecte de igiena orala, ca raspuns la statisticile ingrijoratoare cu privire la sanatatea dintilor romanilor. In cadrul programului, oamenii sunt indemnati sa vina cu periutele de dinti vechi pentru a primi in schimb altele noi, precum si cupoane de reducere de pana la 20 la suta pentru 3 tipuri de paste de dinti, valabile pe tot parcursul anului, in anumite retele comerciale.

Cu aceasta ocazie, bucurestenii care au venit sa isi schimbe periutele de dinti au putut sta de vorba si cu un medic specialist in sanatatea orala, care le-a oferit sfaturi si informatii pentru ingrijirea corecta a dintilor. Caravana programului Rabla pentru periute continua si in zilele urmatoare, astfel ca va poposi, pe 23 mai la Constanta in zona Tomis Mall, pe 24 mai la Galati, in fata Casei de Cultura, pe 6 iunie la Timisoara in fata Iulius Mall si pe 7 iunie la Alba-iulia in Parcul Unirii.

 

cabinet stomatologicTot in cadrul campaniei Zambeste Romania, pacientii din toata tara pot beneficia, pana la sfarsitul anului, de consultatii gratuite oferite in peste 1.000 de cabinete stomatologice care s-au alaturat acestei actiuni.

Si buzoienii pot beneficia de aceste consultatii gratuite, pana la acest moment, pe lista de pe site-ul campaniei fiind inscrise 34 de cabinete stomatologice din Buzau, Ramnicu Sarat si Berca . Numarul acestora s-a dublat fata de anul trecut, cand lista cuprindea doar 16 cabinete. La acest moment, medicii buzoieni care participa la camapania Zambeste Romania, oferind consultatii gratuite sunt: Claudia Ciupitu, Marian Bratosin, Eugen Dragos Chihaia, Raluca Teodorescu, Adriana Stoica, Madalin Popp, Raluca Gubandru, Victor Gubandru, Lavinia Sarbu, Robert Roseanu, Steluta Luminita Condruz, Madalina Grigore, Carmen Cristina Nedelcu,  Maria Postolache,  Stefania Gheorghe, Andra Citrea, Clinica Ideeadent, Clinica Swiss Dental, Mihaela Ungureanu, Elena Raluca Barbu, Cosmin Ungureanu, Virgil Toma, Raluca Neagu, Florin Branzea, Razvan Constantinescu, Gheorghe Maciuca, Andreea Parapancea,  Andaluiza Moise, Ina State, Trimed, Silviu Adrian Balea,  Alina Bucur, Radu Banaru, si Dan Pisau.

Tot ce trebuie sa faca cei care doresc sa beneficieze de un consult stomatologic gratuit este sa intre pe site-ul oficial al campaniei,www.zambasteromania.ro si de aici sa acceseze sectiunea „Consultatii stomatologice si detartraje gratuite la tine in oras”. Odata selectat orasul, va aparea o lista cu toate cabinetele din localitate care s-au inscris in aceasta campanie si datele de contact ale acestora, dupa care pacientii trebuie sa ia legatura cu personalul medical pentru a-si face, din timp, o programare.

 

spalat pe dintiAjunsa in al patrulea an, campania Zambeste Romania se pare ca incepe sa isi arate, usor-usor, rezultatele, statisticlie privind igiena orala a romanilor fiind ceva mai optimiste decat in anii anteriori.

Ideea demararii acestei campanii a pornit de la o realitate ingrijoratoare, statisticile aratand ca opt din zece romanii nu au timp sa se spele pe dinti, iar majoritatea sar peste periajul de seara. Studii anterioare aratau ca in 2012, peste 80 la suta dintre romani se confruntau cu probleme dentare, cele mai frecvente dintre acestea fiind cariile.

In ceea ce priveste noua generatie, potrivit studiului, 75 la suta dintre copiii de pana in 13 ani au carii pe dintii temporari, iar patru din zece copii au carii pe dintii definitivi, aproape 90 la suta dintre acestea netratate. De asemenea, ultimele date de la nivel national arata ca romanii isi schimba in prezent periuta de dinti o data la un an si jumatate, mai des fata de 2013, cand statisticile aratau ca un roman folosea aceeasi periuta de dinti timp de doi ani. Totodata, consumul de produse de igiena orala la romani a fost in crestere in 2014 fata de 2013, ajungandu-se la un tub si jumatate de tuburi de pasta de dinti pe an, de la un tub.

Desi cifrele de consum sunt usor mai optimiste fata de anul anterior, aceste rezultate indica in continuare o igiena orala precara a populatiei si apar in contextul in care romanii recunosc importanta rutinei de igiena dentara dimineata si seara, declarand ca totusi nu isi periaza dintii de doua ori pe zi.

 


Categorii: Actual, Eveniment, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*