Sanatatea traditiei, materializata intr-un martisor care ar putea intra in patrimoniul UNESCO

15 martie 2016 | 0 comentarii |

Astazi, buzoienii au primit „in vizita” cel mai lung martisor din lume, certificat de Guinness World Records, iar pana la sfarsitul acestei luni va putea fi vazut la Muzeul Judetean, unde este expus.

 

Neagu - martisorCel mai mare martisor din lume, de 16,7 kilometri, a fost prezentat astazi buzoienilor, intr-un spectacol inedit, la care trecatorii au asistat cu placere dar si cu uimire. Dansatorii Ansamblului „Plaiurile Mioritei”, carora li s-au alaturat voluntari ocazionali, au transportat pe brate martisorul inedit, din Piata Dacia unde a fost desfasurat, pana la Muzeul Judetean, unde va ramane expus pana la sfarsitul lunii martie. „Cel mai lung martisor din lume, cu o lungime de 16.704 metri, a fost omologat de reprezentantii Cartii Recordurilor, la 1 martie 2015, iar aceasta este a doua iesire a sa in afara Bulgariei”, spune Laurentiu Grigoras, directorul Muzeului Judetean Buzau.

Voluntarilor care au purtat pe brate pretiosul martisor li s-a alaturat si presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, inainte de a fi desemnat candidatul PSD la Consiliul Judetean, in timp ce omul de afaceri Constantin Toma a fost desemnat candidat pentru Primaria Buzau.

 

martisor3Cel mai lung martisor din lume a fost realizat in orasul bulgaresc Vidin, care a primit certificat din partea Guinness World Records pentru snurul alb-rosu, lung de circa 17 kilometri. La confectionarea martisorului au lucrat, timp de un an,  500 de oameni, sprijiniti de numeroase institutii din Bulgaria.

Directorul Grigoras mai spune ca „cel mai lung martisor din lume, certificat de Guiness Book, se afla pentru prima data in in Romania, gratie sprijinului si colaborarii dintre Romania, Bulgaria, Serbia, si Macedonia”.

Muzeul Judetean Buzau – institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean este partenerul roman al acestui eveniment, prin care se incearca „introducerea traditiei martisorului si al podoabelor rituale in patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. Este un efort pe care il facem cu totii si speram sa conteze, sa aiba impact, astfel incat sa putem conserva traditia, autenticul”, a explicat Laurentiu Grigoras.

 

martisor BulgariaLa inceputul lunii martie, martisorul unicat a fost prezentat in cadrul expozitiei internationale itinerante „Traditii culturale ale Balcanilor”, la Biblioteca Regionala „Mihalachi Gheorghiev” din Vidin, unde au fost expuse martisoare confectionate manual in Bulgaria, Romania si Macedonia. Expozitia a fost prezentata mai intai la Skopje (Macedonia), iar in cadrul proiectului cultural international „Identitati Culturale intr-o Europa Unita”, Muzeul Judetean Buzau este partener al evenimentului, fiind si urmatoarea gazda a expozitiei. Astazi, cel mai lung martisor din lume a sosit in Romania, la Buzau, unde va ramane pana la sfaritul lunii martie.

Un interes deosebit pentru aceasta expozitie se pare ca a fost manifestat si de Olanda, iar intentia tarilor din Balcani, unde exista aceasta traditie, este ca ea sa fie prezentata si in tari in care traditia martisoarelor nu este cunoscuta.

Acest manunchi de fire albe si rosii ingemanate pentru a simboliza unitatea contrariilor (vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric) are origini pierdute in negura timpului.

 

martisor1Originile sarbatorii martisorului nu sunt cunoscute cu exactitate, dar se considera ca ea a aparut pe vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primverii, in luna lui Marte, zeul razboiului, al fertilitatii si vegetatiei. Aceasta dualitate este remarcata in culorile martisorului, albul insemnand pace, iar rosul – razboi. Anul Nou a fost sarbatorit pe 1 martie pana la inceputul secolului al XVIII-lea.

Geto-dacii, care sarbatoreau Anul Nou tot la in prima zi a lunii Martie, considerau martisorul un fel de talisman aducator de noroc si era oferit impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie.

Unele traditii spun ca firul martisorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, in timp ce urca turma la munte. Asemanator Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere, Dochia torcea firul anului primvara, la nasterea timpului calendaristic. Cu timpul, la acest snur s-a adaugat o moneda de argint, asociata soarelui. Martisorul ajunge astfel sa fie un simbol al focului si al luminii, deci si al soarelui.

 


Adaugati un comentariu


 

*