Cursa pentru un „Record pentru viata”

Aproape 6.000 de persoane vor sa stabileasca un nou record mondial in acordarea primului-ajutor. Un sfert dintre acestea au rude sau cunostinte apropiate care au suferit un stop cardio-respirator.

 

record prim-ajutor (1)Pregatirile pentru stabilirea unui nou record mondial la Bucuresti in domeniul acordarii primului-ajutor se apropie de ultima suta de metri, evenimentul fiind programat pentru finalul lunii viitoare, pe Arena Nationala. Initiativa apartine Societatii de Salvare Bucuresti si Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, care va marca implinirea a 110 ani de activitate a serviciului de ambunanta din Capitala, ocazie cu care se doreste organizarea celui mai mare curs de prim-ajutor din lume. Precedentul record a fost consemnat tot in Romania,  cand cele doua organizatii implicate in salvarea de vieti au organizat un eveniment similar pe stadionul Dinamo. 7.402 persoane care au invatat atunci, simultan, sa acorde primul-ajutor, aplicand manevre de resuscitare pe manechine. Recodrul sta in picioare de cinci ani, insa organizatorii au considerat ca odata cu deschiderea Arenei Nationale s-a creat mai mult spatiu pentru o astfel de actiune si au decis sa serbeze intr-un mod original aniversarea celor 110 ani de existenta a servicului de Ambulanta din Capitala. Astfel a fost programata o noua actiune, insa de aceasta data se mizeaza pe prezenta a aproximativ 12.000 de persoane, fapt ce va consolida si mai mult locul detinut in prezent in Cartea Recordurilor.

 

Gabriel Cotabita

Gabriel Cotabita

Campania de recrutare a participantilor a fost demarata la inceputul anului, iar pana in prezent, organizatorii spun ca pe liste s-au inscris aproape 6.000 de amatori dornici sa inte in acest mod in Cartea Recordurilor.

Nu numai aceasta dorinta i-a determinat pe participanti sa se inscrie, ci si constiinta faptului ca vor putea astfel sa deprinda cunostinte pe care la un moment dat le vor putea pune in aplicare pentru salvarea unor vieti, in cazul unor persoane intrate in stop cardio-respirator.

Un sfert dintre participantii inscrisi pana acum chiar au fost afectati in mod indirect de un astfel de accident, avand rude sau cunostinte apropiate care au suferit un stop cardio-respitator. Aceasta situatie constituie pentru ei o motivatie in plus pentru a participa la actiune, fiind interesati mai mult de asprectul practic decat de „distractie”.

Unul dintre sustinatorii evenimentului este si cantaretul Gabriel Cotabita, el insusi victima a unui stop cardio-respirator, salvat la timp de interventiei unei persoane care i-a aplicat manevrele de resuscitare pana la sosirea echipajelor medicale.

 

Alis Grasu

Dr. Alis Grasu

Evenimentul programat pentru finalul lunii mai se numeste „Record pentru viata – 110 ani de Salvare a vietii” si va beneficia de prezenta a 600 de instructori atestati, care vor preda simultan cursuri de prim-ajutor participantilor. De asemenea, la fata locului va fi prezent si un reprezentant al Cartii Recordurilor, pentru a consemna oficial depasirea vechiului record.

Primii 12.000 de participanti inscrisi vor fi inclusi in programul „Exista un erou in fiecare dintre voi”, prin intermediul cariua vor primi o alerta pe telefonul mobil ori de cate o persoana va suferi un stop cardio-respirator in apropierea lor.

„Marele beneficiu al acestui curs este faptul ca inca 12.000 de persoane vor sti sa faca manevrele de resuscitare. Trebuie sa stim sa intervenim, trebuie sa ne pese de cei care sunt intr-un moment critic. In anul 2015, la nivelul Capitalei si al judetului Ilfov s-au inregistrat 2.750 de cazuri de stop cardio-respirator, fiind salvate 108 vieti. Rata de succes a fost de 3,92 la suta, iar aceasta statistica ne arata cat de grava este situatia. Cu un astfel de curs record de prim ajutor, rata de resuscitare ar putea fi dublata”, a precizat managerul SABIF, dr. Alis Grasu.

Cei care doresc sa se inscrie pentru a participa la aceasta actiune o pot face accesand site-ul oficial al evenimentului.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*