Asociatia parintilor cu copii bolnavi de cancer implineste 18 ani de activitate

Nascuta din nevoia parintilor de a fi sprijin unii pentru ceilalti in grelele incercari prilejuite de suferinta copiilor, organizatia s-a extins iar activitatile sale au devenit tot mai diversificate si profesionalizate.

 

asociatia pavel cancer (4)Maine se implinesc 18 ani de cand cativa parinti ai caror copii fusesera diagnosticati cu o boal cumplita, cancer, s-au unit intr-o mica asociatie bazata exclusiv pe voluntariat, scopul fiind acela de a se sprijini reciproc si de a-i sprijini si pe alti parinti ai caror copii erau afectati de aceeasi maladie. Era anul 1996, prioada in care sistemul sanitar romanesc era intr-o situatie mult mai proasta decat cea din prezent, cand sectiile de ocologie pediatrica nu dispuneau de aparatura si medicamentele necesare, iar perioadele indelungate petrecute in spitale reprezentau un adevarat chin pentru copiii, si asa afectati de boala si de tratamentele specifice. Neputinciosi de a face ceva in plus pentru a alina suferinta copiilor, si suferind la randul lor mia mult decat acestia, cativa parinti au pus in acel an , la 10 mai , bazele Asociatiei P.A.V.E.L. . Initialele reprezinta prescurtarea unui slogan optimist, Primind Ajutor, Viata Este Luminoasa, slogan ce a ghidat intreaga activitate ulterioara a asociatiei.

 

asociatia pavel cancer (3)De la intalnirile pe care parintii le aveau periodic, in cadrul carora se incurajau reciproc si incercau sa gaseasca solutii pentru a asigura un tratament mai bun copiilor si a-si recapata speranta, activitatile organizatiei s-au deversificat cu timpul, odata cu alaturarea unor noi membri. Totodata, actiunile desfasurate au devenit din ce in ce mai profesionalizate, asa ca in prezent, dupa 18 ani de activitate, membrii asociatiei se pot mandri cu o serie de realizari, toate in beneficiul copiilor bolnavi de cancer. Astfel, a fost infiintata Casa Parintilor Pavel, unde parintii copiilor bolnavi primesc gazduire atunci cand trebuie sa petreaca mai mult timp departe de casa pentru a fi alaturi de copii internati in spital, asociatia asigurand in acelasi timp si asistenta sociala si ajutor umanitar de urgenta parintilor cu resurse materiale modeste. Printre realizarile celor 18 ani se numara si infiintarea unei linii telefonice Telverde denumita Cancer Helpline, prin intermediul careia parintii copiilor bolnavi de cancer pot beneficia de informare si consiliere.

 

asociatia pavel cancer (1)In beneficiul direct al copiilor, in toti acesti ani au fost organizate petreceri speciale de Sarbatori in spitalele in care acestia erau internati, tabere si excursii, sesiuni de terapie prin arte combinate si terapie ocupationala, consiliere psihologica, scoala de spital pentru copiii si tinerii spitalizati, prin  servicii educationale adaptate conditiei de sanatate. In prezent asociatia mai asigura si  consiliere juridica, kinetoterapie, recuperare prin stimulare senzoriala, implicandu-se activ si in  imbunatatirea conditiilor de ingrijire si tratament in sectiile de oncopediatrie si hematologie pediatrica. Nu in ultimul rand, in cei 18 ani au fost organizate numeroase actiuni de promovare a drepturilor pacientilor si de imbunatatire a imaginii acestora, campanii umanitare pentru cazurile sociale care necesitau sprijin financiar si pentru tratament si ingrijire de calitate, campanii de constientizare a publicului asupra semnelor cancerului la copii si de preventie in randul tinerilor.

 

asociatia pavel cancer (2)Implinirea celor 18 ani de activitate este marcata astazi prin organizarea Zilei Portilor Deschise in trei locatii din Bucuresti ale asociatiei. Cu aceeasi ocazie, Olga Cridland, presedinte si membru fondator al organizatiei, a declarat ca „acum stim mult mai multe decat stiam la inceput, acum putem mult mai multe decat putem in 1996 dar si atunci si acum viata unui copil este la fel de pretioasa, durerea parintilor este la fel de puternica iar hotararea noastra de a veni in sprijinul familiilor cu copii bolnavi este mult mai mare. Viata mea a fost marcata decisiv in cei 18 ani in care am fost voluntar in Asociatia P.A.V.E.L. Multumesc tuturor celor care ne-au sustinut si care au ramas permanent alaturi de noi. Avem sperante mari si credem ca viitorul va fi mult mai bun decat timpul pe care l-am lasat in urma. Lupta noastra va continua pentru ca noi credem cu tarie ca Primind Ajutor, Viata este Luminoasa”.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*