Crăciun liniștit la UPU și la SAJ Buzău

27 decembrie 2017 | 1 comentariu |

Numărul prezentărilor la secția de Urgențe a Spitalului Județean Buzău și cel al solicitărilor venite pe adresa Ambulanței a fost ușor mai ridicat decât în zilele obișnuite, însă cazurile nu au fost fost unele deosebite.

 

Buzoienii au făcut față cu bine primului val de excese culinare și bahice care caracteriuzează sfârșitul de an, astfel că secția UPU a Spitalului Județean de Urgență nu a mai fost luată cu asalt, așa cum se întâmpla în anii anteriori, iar ambulațele nu au fort atât de intens solicitate.

Media prezentărilor la Urgențe și cea a apelurilor primite la Ambulanță au fost ușor mai ridicate decât în celelalte zile, incadrându-se însă în parametrii normali pentru această perioadă, când numărul pacienților crește, în special pe fondul exceselor alimentare și bahice, venite, în cazul unora, după o perioadă de post.

Gărzile din aceste zile ale personalului de la UPU și de la SAJ Buzău au fost însă mult mai liniștite decât în anii precedenți, medicii și asistenții făcând față fără probleme numărului de pacienți care s-au prezentat la spital sau au chemat ambulanța.

 

În prima și a doua zi de Crăciun, media intervențiilor echipajelor de la Ambulanța Buzău a fost de 170 pe zi, față de aproximativ 150 de intervenții pe zi, atât cât se înregistrează în zilele obișnuite din an. Au predominat, așa cum era de asteptat, problemele cauzate de consumul excesiv de alcool și abuzurile alimentare, cel mai multe solicitări fiind pentru come alcoolice, colici biliare și abdominale sau traumatisme produse ca urmare a agresiunilor ori accidentărilor pe fondul consumului de alcool.

Rodica Corneci, asistentul-șef din cadrul SAJ Buzău, a declarat că niciunul dintre cazuri nu a ridicat probleme deosebite, pacienții primind, după caz, îngrijiri la domiciliu sau fiind transportați la spital. Din păcate, în cursul zilei de sâmbătă, satunci când pregătirile pentru Crăciun erau deja în toi, echipajele de la Ambulanță au fost solicitate și la mai multe intervenții în cazul cărora nu au putut face altceva decât să constate decesul pacienților. Nu mai puțin de șapte decese au fost consemnate în această zi, niciunul din ele din cauze naturale, ci rezultate în urma unor accidente.

 

La UPU Buzău, în prima și a doua zi de Crăciun s-au prezentat în total 295 de pacienți, cei mai mulți dintre ei ajungând la spital marți, 26 decembrie. Mai exact, luni, de Crăciun, la Urgențe au ajuns 136 de pacienți, iar în ziua următoare, numărul acestora a crescut la 159. Media zilnică a prezentărilor la UPU este în jur de 120 de pacienți, astfel că medicii și personalul auxiliar care au fost de gardă zilele acestea nu s-au confruntat cu un număr mult mai mare de pacienți față de o zi obișnuită de lucru.

Numărul prezentărilor a fost apropiat de cel înregistrat în anii precedenți în perioada similară, iar patologia a fost cea specifică acestei sărbători. Ana-Maria Bunilă, purtătorul de cuvânt al unității medicale, spune că au predominat în cele două zile afecțiunile digestive pe fondul exceselor culinare, dar și traumatismele sau alte vătămari suferite în urma unor agresiuni ce au avut loc pe fondul consumului de alcool. Au fost și câteva victime ale unor accidente rutiere ce au avut loc pe raza județului pe parcursul celor două zile, precum și cazurile obișnuite cu care se confruntă zilnic personalul de la UPU, reprezentate de pacienții cu afecțiuni cronice.

La Maternitate, în cele două zile au avut loc 7 nașteri – 3 în ziua de Crăciun și 4 în data de 26 decembrie. Luni, au venit pe lume două fete născute prin cezariană și un băiat născut pe cale naturală, ân timp ce marți au mai venit pe lume două fete și doi băieți, două dintre nașteri fiind făcute prin cezariană.

 

Dr. Alis Grasu

Și la nivel național, perioadă Crăciunului a fost una destul de liniștită din acest punct de vedere, cel mai multe intervenții fiind consemnate la nivelul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Porivit managerului Alis Grasu, de duminică seara, de la ora 20.00, până marţi dimineaţă, au fost înregistrate aproximativ 2.971 de intervenţii, dintre care peste 1.700 au fost urgențe de cod roşu şi galben.

Ieri, numărul total de intervenţii aproape s-a triplat faţă de luni, prima zi de Crăciun, când au fost peste 600 de cazuri, dintre care 421 au fost de cod galben şi roşu, iar 43 de persoane se aflau în locuri publice.

Dintre cazurile de cod roşu, cele mai multe au fost în cazul unor persoane care au suferit infarct miocardic, edem pulmonar, au fost victime ale unor accidente rutiere sau au căzut de la înălţime.Comentarii (1)

  1. Alyn Anton spune:

    Atât de liniștite au fost că am stat 14 ore la upu… Toți te tratează cu indiferență.

Adaugati un comentariu


 

*