77 de oncologi anchetati de DNA pentru luare de mita

Doctorii sunt acuzati ca au beneficiat de o excursie in India, oferita de o companie de import si distributie a medicamentelor, in schimbul careia au prescris medicamente sugerate de „sponsor”.

 

Sediul DNA

Sediul DNA

In aceasta dupa-amiaza, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca in cursul lunii februarie, s-a dispus continuarea urmaririi penale impotriva a nu mai putin de 77 de medici oncologi din Bucuresti si din alte sapte judete. Procurorii anticoruptie ii acuza pe doctori de luare de mita, dupa ce ar fi primit unele beneficii in schimbul prescrierii anumitor medicamente importate si distribuite de o firma avand ca obiect de activitate servicii de import, distributie si promovare a produselor farmaceutice. In acelasi dosar sunt cercetate si patru persoane cu functii de conducere in cadrul companiei respective, in seama carora se pune comiterea infractiunii de dare de mita in forma continuata.

Conform datelor oferite de DNA, faptele s-au petrecut in anul 2012, cand conducerea firmei incriminate  a decis extinderea activitatii pe piata de medicamente generice, printre acestea fiind si medicamente din sfera oncologiei. „In contextul in care concurenta pe piata farmaceutica era puternica, a aparut necesitatea unor masuri de natura sa determine medicii sa prescrie sau sa indrume pacientii spre medicamentele din sfera oncologiei distribuite de compania respectiva, cu depasirea limitelor permise de legea in domeniu. In consecinta, in anul 2012, sub pretextul finantarii participarii unor medici oncologi la un congres international, dupa o serie de discutii, persoane cu putere de decizie in cadrul societatii au hotarat organizarea unei vacante in India pentru medicii oncologi, urmand sa suporte toate cheltuielile cu transport, cazare, masa si excursii pentru medici, iar in unele cazuri, si pentru membri din familiile medicilor in cauza”, sustin procurorii anticoruptie.

 

congresPrin urmare, cei 77 de medici oncologi au fost invitati sa participe la un congres de specialitate in India, pe cheltuiala distribuitorului de medicamente, doar ca perioada sejurului a fost mult mai indelungata decat cea in care a avut loc evenimentul stiintific. Mai mult, medicii au fost cazati la peste 2.000 de kilometri, in New Delhi, nu in Bangalore, unde era organizat congresul. Procurorii sustin ca oferirea acestei vacante avea ca scop stimularea ilicita a medicilor pentru a prescrie sau a recomanda medicamentele distribuite de societatea comerciala respectiva. „Prin intermediul reprezentantilor medicali, cei patru suspecti din conducerea societatii au transmis mai multor medici oncologi invitatia de participare la al 3-lea Congres asiatic de cancer de san, care urma sa aiba loc in Bangalore, India, in perioada 3-4 martie 2012. In final, 77 de medici au acceptat invitatia, unii dintre acestia fiind insotiti de alti membri ai familiei. Pentru participarea la congres a celor 77 de medici, compania a achitat unei societati de turism suma de 520.607,95 euro, echivalentul a 2.312.670,7 lei, din care suma reprezentand mita este de 416.864,1 euro”, se arata in comunicatul DNA pe aceasta tema.

Compania sustine insa ca nu i s-a adus la cunostinta, oficial, ca ar avea o calitate in vreun dosar al DNA. Mai mult, reprezentantii companiei sustin ca s-au acoperit legal cheltuielile de transport, cazare si masa pentru medici, iar orice alte cheltuieli au fost suportate de acestia. De altfel, si legea noastra permite astfel de sponsorizari, atat timp cat compania si medicii declara aceste sponsorizari la Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului.

In cazul de fata nu se stie daca cei 77 de medici au facut publica sponsorizarea sau nu. Producatorii de medicamente locali sustin ca pentru a se evita astfel de nereguli a fost creat un cod deontologic prin care astfel de evenimente nu se organizeaza in locuri cu potential turistic mare.

 

New DelhiPentru acoperirea mitei acordate, in acest mod, au fost intocmite 77 de contracte de sponsorizare, care atesta aspecte necorespunzatoare realitatii cu privire la scopul si cuantumul sumelor despre care se sustine ca au fost achitate cu acest titlu. Totodata, in ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata faptul ca, desi congresul a avut loc in perioada 3-4 martie 2012 in localitatea Bangalore, din India, deplasarea medicilor s-a realizat in intervalul 28 februarie – 9 martie 2012, acestia fiind cazati la mai multe hoteluri din New Delhi, la peste 2.000 de kilometri distanta de locul desfasurarii congresului. „Faptul ca evenimentul stiintific de la Bangalore a fost doar un pretext, o modalitate de a ascunde vacanta acordata de societatea comerciala medicilor pentru ca, in virtutea atributiilor lor de serviciu, sa indrume pacientii spre produsele generice oncologie ale companiei, este evidentiat si de faptul ca, in programul stabilit, participarea la congres nu a fost punctul central”,  dupa cum mai sustin procurorii.

DNA mai precizeaza ca grupul medicilor a plecat din New Delhi spre Bangalore si a revenit in capitala Indiei in aceeasi zi, 3 martie 2012, desi congresul dura 2 zile. „Aceasta deplasare a permis participarea partiala, pentru cateva ore, la prima zi de congres si nu s-a avut in vedere niciun moment sa fie asigurata participarea la congres in totalitate. Medicii participanti la excursie au efectuat doar formalitatile necesare care sa ateste prezenta lor la congres, fara a fi interesati in realitate de aspectul profesional. De altfel, acestia nici nu au primit diplomele de participare la finalul congresului, ci mult mai tarziu, cand au fost facute si demersurile pentru obtinerea acestora”, se mai mentioneaza in comunicat.

 De altfel, medicii nici nu au primit diplomele de participare la Congres finalul evenimentului, asa cum se intampla in mod normal, ci mult mai tarziu, cand au fost facute demersuri pentru obtinerea acestora.

 


Adaugati un comentariu


 

*