Directorul medical al CJAS Olt, trimis in judecata pentru fapte de coruptie

Dr. Ortanța Ciobanu este acuzata ca a luat mita de la opt elevi ai Scolii Sanitare Saltina, carora le era profesor indrumator, pentru a-i ajuta sa promoveze examenul de absolvire.

 

Dr. Ortanta Ciobanu (foto: olt-alert.ro)

Dr. Ortanta Ciobanu (foto: olt-alert.ro)

Dupa o ancheta care a durat mai bine de trei ani si jumatate, procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Directiei Nationale Anticoruptie au anuntat, ieri, ca au dispus trimiterea in judecata a medicului Ortanța Ciobanu, care detine functia de director medical in cadul CJAS Olt.

Aceasta este acuzata de luare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Infractiunile de care este invinuita nu au legatura cu functia pe care medicul o detine in cadrul CJAS Olt, ci cu calitatea de profesor la Scoala Postliceala Sanitara Slatina, pe care si-o exercita in paralel cu activitatea medicala si functia din cadul Casei de Asigurari.

Faptele s-au petrecut in anul 2012, la acea vreme dr. Ciobanu avand functia de director adjunct in cadrul CJAS Olt si calitatea de medic profesor in cadrul scolii sanitare din Slatina. Dosarul de coruptie deschis de procurori la acea vreme este unul mult mai complex, in vizorul anchetatorilor intrand atunci nu mai putin de 13 persoane, printre care si directoarea scolii, suspectate ca au luat mita de la elevi pentru a le facilita promovarea examenului de absolvire.

 

Scoala Postliceala Sanitara SlatinaIntrucat medicul Ortanța Ciobanu detinea la acea vreme si o functie publica, aceea de director adjunct la CJAS Olt, dosarul sau a fost preluat de catre DNA, care a continuat cercetarile si a dispus, zilele acestea, trimiterea acesteia in judecata.

Din rechizitoriul intocmit de procurorii anticoruptie rezulta ca actualul director medical al CJAS Olt a pretins si primit mita in valoare totala de 2.300 de lei de la 8 elevi din anii terminali ai scolii sanitare, carora le era profesor indrumator al lucrarii de final pe care acestia o aveau de prezentat in cadrul examenului de absolvire. In schimbul mitei primite in perioada aprilie-iunie 2012, medicul le-a dat celor opt elevi lucrari gata finalizate, ulterior completand necorespunzator si fisele de evaluare a proiectelor.

Din fericire, elevii care si-au obtinut certificatul de competente prin aceasta metoda nu au apucat sa-si probeze incompetenta in vreo unitate medicala, cazul intrand in acelasi an in atentia anchetatorilor.

 

tribunalPe parcursul anchetei, directorul medical al CJAS Olt a incercat sa dea o nota de legalitate spagii incasate, apeland din nou la niste documente falsificate pe care le-a prezentat ca probe, anchetatorilor. Dupa cum se mentioneaza in comunicatul DNA pe aceasta tema, dr. Ortanța Ciobanu a falsificat sase facturi si chitante aferente prin care a intentionat sa ateste in mod nereal ca ar fi primit cate 300 de lei de la trei eleve pentru acordarea de consultanta in cadrul cabinetului individual de psihologie pe care il detinea. Concret, a incercat sa mascheze spaga cu documente false, pretinzand ca banii incasati ca mita ar fi fost, de fapt, incasati legal, drept contravaloare a serviciilor oferite prin intermediul cabinetului sau individual de psihologie.

Documentele falsificate le-a prezentat anchetatorior in luna aprilie 2013, cu ocazia audierilor in acest caz, insa nu a facut decat sa isi complice situatia, procurorii DNA nelasandu-se pacaliti, si adaugand un nou cap de acuzare la dosarul sau.

La incepurul acestei saptamani, dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Olt, Ortanta Ciobanu fiind acuzata de luare de mita in forma continuata si de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.

 


Adaugati un comentariu


 

*