Institutul Inimii de la Targu Mures incepe anul sub cele mai bune auspicii

In zilele urmatoare, aici va fi dat in folosinta un angiograf biplan care permite cea mai moderna metoda de diagnostic si tratament pentru afectiunile cardiovasculare.

 

angiografDupa ce la inceputul anului trecut si-a reluat activitatea de transplant cardiac, ralizand pe parcursul lui 2015 cinci operatii de acest gen, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu Mures incepe si anul acesta intr-o nota optimista. La inceputul saptamanii, medicul Klara Brinzaniuc, managerul unitatii medicale, a anuntat ca este o chestiune de zile pana cand va fi pus in functiune noul angiograf biplan, achizitionat la finele anului trecut in cadrul unui proiect pe care institutul il desfasoara in colaborare cu Academia de Stiinte Medicale. Odata pus in functiune acest aparat, la institutul de la Targu Mures va putea fi pusa in aplicare cea mai moderna tehnica medicala de diagnostic si tratament pentru afectiunile cardiovasculare, angiograful biplan fiind unul de ultima generatie.

De la momentul achizitionarii, aparatul medical a fost instalat si a urmat apoi o perioada de testare, la finalul careia specialistii au stabilit ca acesta functioneaza la parametri maximi si poate fi dat in folosinta.

 

Dr. Klara Brinzaniuc

Dr. Klara Brinzaniuc

Cum testarile s-au finalizat in ultimele zile ale lui 2015, managerul IUBCvT Targu Mures a anuntat ca aparatul ar putea fi pus in functiune chiar incepand din aceasta saptamana, pentru a oferi cat mai curand, pacientilor cu afectiuni cardiovasculare, sansa de a beneficia de aceasta noua metoda de diagnostic si tratament.

Dr. Klara Brinzaniuc a mai precizat ca valoarea angiografului biplan depaseste un milion de euro si a fost achizitionat in cadrul unui proiect de cercetare cu durata de 5 ani. „Aparatul este singurul care permite investigarea, atat a copiilor cu malformatii congenitale, cat si a adultilor cu sindroame coronariene. Totodata, permite realizarea unor proceduri de cardiologie interventionala deosebit de complexe care, in cazul pacientilor copii, constituie o premiera nationala si ofera mari sanse de crestere a performantei centrului cardiovascular pediatric, prin rezolvarea nu numai prin interventii chirurgicale de catre echipa noastra de specialisti, chirurgi si anestezisti a acestor cazuri, dar si printr-o echipa de cardiolog interventionist, anestezist si, la nevoie, chirurg cardiovascular, prin metode noi, minim invazive. Anul acesta, prin expertiza unui centru european cu care colaboram, dorim sa extindem aceste metode si la proceduri pe care in 2015 nu am reusit sa le abordam”, a declarat managerul institutului.

 

operatie Marie curie-bebe-tumora gigantTot in cursul zilei de ieri, dr. Klara Brinzaniuc a anuntat si finalizarea unui alt proiect important pe care institutul l-a derulat in parteneriat cu UMF Targu Mures si UMF Cluj Napoca. Este vorba despre proiectul CORDISPED, demarat anul trecut, la jumatatea lunii martie, avand ca scop formarea mai multor specialisti in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice. In cadrul acestui proiect, care a beneficiat de o finantare de 4,7 milioane de euro din bani europeni, 270 de medici si asistenti medicali din tara au beneficiat de pregatire de specialitate in domeniul chirurgiei cardiovasculare si cardiologiei pediatrice si al unor specialitati conexe. Referindu-se la acest program, managerul institutului a mai precizat ca „pentru institutia noastra, proiectul CORDISPED a permis, pe langa formarea si upgradarea unui numar mare de specialisti, introducerea unor proceduri noi de diagnostic si tratament si crearea specialistilor, in prezent singurii din Romania, ce vor completa activitatea specialistilor cardiologi si chirurgi cardiovasculari pediatri in domenii practicate pana acum doar in unele centre medicale europene precum Munchen, Praga, Londra sau Paris. Aceste domenii, care din acest an au specialisti si din unitatea noastra, sunt Cardiologia interventionala pediatrica si Electrofiziologia pediatrica”. Dr. Klara Brinzaniuc a mai mentionat ca la implementarea proiectului au participat si 10 experti din centre de cardiologie si chirurgie cardiovasculara pediatrica din Munchen, Praga, Varsovia, Budapesta si Zagreb.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*