Prima retea de telemedicina in epilepsie a devenit functionala

16 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Reteaua dispune, deocamdata, de patru centre, care ii vor scuti pe multi pacienti de drumurile pe care erau nevoiti sa le faca in centrele universitare, pentru anumite investigatii.

 

Marius Marusciac, Bogdan Florea, Florin Amzica

Marius Marusciac, Bogdan Florea, Florin Amzica

Initiativa medicului neurolog clujean Bogdan Florea, de infiintare a in Romania a unei Retele de Telemedicina in Epilepsie, a fost dusa la indeplinire, reteaua fiind inaugurata joi, la Cluj Napoca, unde a si luat nastere initiativa proiectului. Evenimentul a avut loc la scurt timp dupa ce ultimele doua centre zonale au fost date in folosinta, in cursul lunii trecute.

Reteaua functioneaza, pentru inceput, in cadrul a patru centre de acest gen, infiintate la Cluj Napoca, Oradea, Sibiu si Suceava.

Sumele cheltuite pana acum in cadrul acestui proiect se ridica la 120.000 de euro, bani stransi in urma a trei concerte caritabile pe care Orchestra Internationala a Medicilor le-a sustinut la Cluj, Brasov si Bucuresti, in primavara. Sumele donate au fost folosite pentru dotarea cu aparatura a celor patru centre deschise pana acum, precum si pentru organizarea unui prim curs de EEG (electroencefalograma), destinat instruirii personalului medical si a asistentilor tehnicieni EEG. Se intentioneaza ca in urmatorii ani se se continue dezvoltarea retelei si dotarea cu minim un aparat, anual.

 

EEG-testCentrele din cadrul retelei sunt dotate cu aparatura performanta pentru realizarea de electroencefalograme computerizate, interconectate cu centrele universitare, astfel incat specialistii neurologi le pot examina si pot face recomandari terapeutice personalului medical din centrele carora li se adreseaza pacientul.

Rolul acestei retele este acela de a-i scuti pe pacientii cu epilepsie si alte afectiui neurologice sa faca drumuri lungi, pentru a fi consultati de medici cu experienta, in conditiile in care astfel de specialisti nu pot fi gasiti decat in marile centre universitare. „Acesti pacienti nu vor mai fi obligati sa faca sute de kilometri catre un centru universitar cu experienta, in care se lucreaza impecabil, ci pot veni in centrele zonale, unde vor fi primiti cu caldura si cu mare competenta, li se face o analiza care confirma tipul de epilepsie, numita electroencefalograma, si unde se initiaza sau se ajusteaza dozele de tratament. Marele avantaj al telemedicinei este ca permite consultul intre clinici, intre orase sau intre tari diferite” a explicat medicul Bogdan Florea mecanismul dupa care functioneaza noua retea de telemedicina.

 

eeg-1Noul sistem de diagnostic si monitorizare inovativa va permite acestor locuitori sa beneficieze de expertiza medicala a specialistilor din centrele universitare din tara sau din strainatate, fara a se deplasa la acestea. Diagnosticul corect si complet de epilepsie trebuie confirmat electroencefalografic (EEG), iar dupa ce pacientul incepe tratamentul, este nevoie de EEG pentru a urmari evolutia sub tratament. Specialistii spun ca, in prezent, sunt diferente majore intre maniera in care se efectueaza EEG in orasele mari si mici, intre centre universitare si orase fara scoli medicale cu traditie. Nefiind standardizata maniera de inregistrare EEG, dar si faptul ca din anii ’90 nu s-au mai organizat cursuri de specializare in EEG prin centrele de perfectionare a asistentilor, a permis crearea unor diferente intre nivelurile de pregatire a asistentilor si tehnicienilor EEG din cabinete de neurologie din zone diferite.

 

eeg - telemedicinaTotodata, reteaua permite crearea unei baze de date a persoanelor cu epilepsie si conectarea cu alte centre de excelenta din lume, cum sunt cele din Montreal, Copenhaga si Geneva. Se urmareste, de asemenea, sa se infiinteze si un registru national al pacientilor cu epilepsie. „Nu stim cati sunt, iar aici nu este vina autoritatilor. Oamenii nu spun ca au epilepsie, pentru ca se tem sa nu fie stigmatizati, dar si sa nu-si piarda locul de munca, permisul de portarma, permisul de conducere…, a explicat dr. Bogdan Florea, facand referire la profesii care implica obligativitatea detinerii unor astfel de permise.

In lipsa unui astfel de registru, numarul exact al pacientilor care sufera de epilepsie in Romania nu este cunoscut cu exactitate. Cifrele oficiale indica aproximativ 150.000 de bolnavi, insa medicii estimeaza ca sunt de trei ori mai multe persoane care sufera de aceasta afectiune neurologica.

Prin Reteaua de Telemedicina in Epilepsie, pacientii vor beneficia de dosare medicale cu istoricul si analize EEG complexe si repetate, iar datele vor fi stocate pe un server central. In acest fel isi vor putea oferi expertiza in interpretarea datelor si alti medici epileptologi, din centre de excelenta din tara si din lume, care vor fi conectate la aceasta retea, facand astfel posibil schimbul de informatii intre specialisti, o a doua sau chiar o a treia opinie competenta, pentru cazurile dificile.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*