Pacientii romani se obisnuiesc sa apeleze si la „o a doua opinie” medicala

16 septembrie 2014 | 0 comentarii |

De la inceputul anului, peste 900 de pacienti au tinut sa afle si parerea unor specialisti de la spitalul AKH din Viena, in legatura cu afectiunile cu care fusesera diagnosticati ori cu rezultatele unor controale de preventie.

 

telemedicinaO practica deja obisnuita in sistemele de sanatate din alte tari, tinde sa prinda si la noi, un prim pas fiind facut in cadrul unui program derulat in parteneriat de clinica Gral Medical si spitalul AHK din Viena, una din cele mai mari si mai renumite unitati medicale din Europa. Este vorba de asa numita „second opinion” care presupune consultarea unuia sau mai multor specialisti, in afara medicului la care s-a apelat initial. Pacientul poate beneficia astfel de o confirmare a diagnosticului sau de o diagnosticare corecta, in cazul in care primul medic consultat s-a inselat, nu neaparat din cauza incompetentei ori lipsei de profesionalism, ci ghidandu-se dupa anumite simptome prezentate de pacient la momentul respectiv. De asemenea, pacientii pot primi recomandari referitoare la metodele de tratament. Cum dotarile unitatilor medicale de stat sunt cum sunt, in anii de dupa 1989 au existat destule cazuri in care pacientii au fost gresit diagnosticati, unii cu afectiuni grave dar care ulterior nu s-au confirmat sau din contra, cu afectiuni care s-au dovedit ulterior a fi mult mai grave.

 

Dr. Cristoph Zielinski

Dr. Cristoph Zielinski

De la inceputul anului in curs, conceptul de „second opinion” a fost promovat in cadrul programului derulat de cele doua unitati medicale mentionate anterior, totodata fiind implementat si un sistem de telemedicina. Clinica Gral Medical a implementat acest sistem de telemedicina in mai multe orase din tara, creand posibilitatea pacientilor de aici sa fie consultati de medicii Thomas Brodowicz si Cristoph Zielinski, de la spitalul AKH. Pacientii care au dorit sa afle o a doua opinie de la unul dintre cei doi reputati medici despre afectiunile cu care fusesera diagnosticati sau despre rezultatele unor controale preventive, nu au fost nevoiti sa se deplaseze in Capitala in acest scop, beneficiind de consultatii prin sistemul de telemedicina. Astfel, medicii austrieci pot realiza mai multe consultatii in cursul aceleiasi zile, pentru pacienti din zone diferite ale tarii, iar pacientii au astfel de suportat cheltuieli mult mai mici pentru consultatie.

 

Dr. Thomas Brodowicz

Dr. Thomas Brodowicz

Initiativa se pare ca a prins in randul pacientilor, peste 900 de romani tinand, de la inceputul anului,  sa afle o adoua opinie de la cei doi medici austrieci. Conform unui comunicat remis de cele doua unitati medicale implicate in program,  la consultatii au venit pacienti cu o cazuistica diversificata, de la simpla preventie pentru pacientii cu antecedente de cancer in familie, pana la cazuri complexe de cancer cu recidiva si in faze avansate ale bolii. „Cele mai frecvente cazuri au fost din sfera cancerului mamar, colorectal, tractului gastrointestinal, sarcom, cancer pulmonar, prostata, col uterin, dar am avut pacienti care au dorit doar un consult preventiv deoarece aveau antecedente de cancer in familie”, precizaeza medicul Thomas Brodowicz in comunicatul respectiv.

Programul se deruleaza in continuare, iar pacientii care doresc sa se programeze pentru o cunsultatie la medicii austrieci o pot face accesand site-ul www.gralmedical.ro. Programarile se efectueaza in ordinea cererilor primite de la pacienti.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*