Conferința Regională de Cancer Bronhopulmonar

17 august 2018 | 0 comentarii |

Ediția a IV-a a evenimentului, care se va desfășura la Craiova, marchează un an de la înființarea primei Comisii Multidisciplinare de Patologie Toracică din Oltenia.

 

Prof. dr. Horia Sirbu

Importanța tratamentului multidisciplinar în lupta împotriva cancerului bronhopulmonar a fost sublinată în nenumărate rânduri de specialiștii în domeniu, la nivel mondial. Stabilirea unei relații de colaborare între toate specialitățile implicate în aplicarea corectă a tratamentului în cazul acestui tip de cancer este absolut necesară, subliniază aceștia.

Singurul mesaj pe care vi-l pot oferi cu certitudine este că tratamentul cancerului bronhopulmonar se poate face astăzi numai interdisciplinar”, spunea prof.univ.dr. Horia Sîrbu, în cadrul ediției de anul trecut a Conferinței Regionale de Cancer Bronhopulmonar. Tot atunci a fost înființată și prima Comisie Multidisciplinară de Patologie Toracică din regiunea Oltenia, la inițiativa managerului Spitalului Județean de Urgență Craiova, șef. lucr. dr. Alin Demetrian, coordonatorul științific al Conferinței Regionale de Cancer Bronhopulmonar Oltenia din acest an.

 

Organizată în perioada 7-8 septembrie, la Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova, ce-a de-a IV-a ediție a Conferinței marchează un an de la înființarea și funcționarea acestei comisii multidisciplinare, creată pe modelul unor comisii multidisciplinare care activează cu succes în străinătate și care vizează dezbaterea în echipă a tumorilor toracice din regiunea Oltenia.

Printre noutățile cu caracter foarte practic apărute în urma, dar mai ales datorită edițiilor anterioare, merită menționată înființarea și funcționarea cu regularitate a primei Comisii Multidisciplinare de Patologie Toracică (CMPT) din regiunea Oltenia, în cadrul Clinicii de Chirurgie Toracică a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, dar cu posibilitatea participării tuturor medicilor din specialitățile interesate”, a declarat medicul Alin Demetrian, care a lansat invitația tuturor cadrelor medicale cu specialități clinice și chirurgicale, dar și paraclinice să fie prezenți la Conferința regională de Cancer Bronhopulmonar, ce își propune să devină un cadru de dialog între doctorii din toate specialtățile.

 

Cancer Bronhopulmonar

Tema din acest an a evenimentului  este „Managementul de caz al pacientului cu cancer bronhopulmonar de la diagnosticul în cabinetul medicului de familie la servicii paliative” și pune accent pe importanța colaborării interdisciplinare în beneficiul pacientului. „Este absolut esențial ca între toate specialitățile implicate să se  stabilească o relație de colaborare, care să însemne discuții și întâlniri zilnice, împărtășirea de idei și experiențe și dezbaterea unor cazuri clinice concrete. Ne dorim astfel de relații cu medicii din celelalte specialități, întrucât lipsa unei bune comunicări este întotdeauna în detrimentul pacientului”, menționează șef. lucr. Michael Schenker, care va fi prezent în calitate de lector la eveniment.

Stadializarea cancerului bronhopulmonar în imagini, particularități ale tratamentului dependenței tabagice la pacientul cu cancer pulmonar, rolul imunoterapiei în cancerul bronhopulmonar, aspecte privind îngrijirea paliativă a pacientului sau importanţa terapiei de suport pentru pacienţii bolnavi de cancer sunt câteva dintre temele ce vor fi dezbătute pe parcursul celor două zile de eveniment.

 

Printre lectorii care au confirmat prezența se numără prof. univ. dr. Horia Sîrbu – șef Clinica de Chirurgie Toracică din Erlangen (Germania), prof. univ. dr. Gabriela Jimborean, pneumolog – Sef Sectiune Cancer Pulmonar al SRP, prof.  univ. dr. Floarea Mimi Niţu – medic pneumolog, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova, șef Lucr. dr. Michael Schenker – medic oncologie medicală, șef lucr. Mihai Olteanu – medic pneumolog, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova, dr. Memu Eustatiu – medic chirurgie toracică, Drobeta Turnu Severin, dr. Elena Vlad – medic pneumolog, Târgu Jiu, dr. Dalida Mosorescu – medic de familie, Craiova, dr. Mariana Chirca – medic oncolog, Craiova, dr. Dorin Vancea – medic pneumolog, Oradea, dr. Cristina Petria – medic oncolog, Spitalul Municipal Caracal, dr. Cristina Călărașu – medic pneumolog, Craiova, dr. Magdalena Ciobanu – pneumolog – centrul Stop Fumat, dr. Rene Ilia – medic rezident chirurgie toracica, Craiova, psih. Adrian Costin Calomfirescu – psiholog, București.

Evenimentul este creditat EMC, iar programul se va desfășura vineri, 7 septembrie , în intervalul 13:30 – 20.00 și sâmbătă, 8 septembrie, în intervalul 10:00 – 17:00.

Înscrieri se pot face la adresa http://houston.ro/cancer-bronhopulmonar/

Informații suplimentare: Manager proiect, Carmen Munteanu, carmen.munteanu@houston.ro, 0756 030 339; înscriere: Luiza Grosu, luiza.grosu@houston.ro, 0733.076.387, Fax 021-317.09

 


Categorii: Actual, Eveniment, Medici

Adaugati un comentariu


 

*