Avortul – tema nationala de dezbateri si controverse

18 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Multe dintre legile de importanta majora pentru societatea romaneasca au fost aprobate fara ca cei carora li se adreseaza sa fie consultati, sau chiar impotriva vointei acestora. Putine au starnit insa atata ingrijorare si asa de multe  controverse ca cea privind „avortul cu aviz de la psiholog”, initiata de deputatii Sulfina Barbu si Marius Dugulescu. Motivele sunt legate de faptul ca daca legea va fi adoptata, femeile care vor sa faca avort vor fi nevoite sa mearga mai intai la un cabinet de consiliere pentru criza de sarcina unde li se vor prezenta imagni si inregistrari cu procedura in sine. Dar, mai ales faptul ca foarte multe femei renunta cu usurinta la sarcina, dupa care regreta decizia luata si chiar sunt marcate psihic de aceasta, constituie cel mai important motiv de ingrijorare pentru specialisti.

 

Parerea expertilor

Expertii care au participat la interpretarea rezultatelor cercetarii IPP au fost oarecum retinuti fata de sinceritatea raspunsurilor oferite de respondente, mai ales in privinta consilierii si a alegerii mijloacelor de contraceptie la recomandarea unui medic.

Acestia au semnalat confuzia tinerilor privind motivatia protejarii in timpul actului sexual (cei mai multi considera ca scopul este de a te proteja de boli cu transmitere sexuala, protejarea impotriva sarcinii nedorite fiind ignorata). Acordul unanim a fost exprimat mai ales fata de necesitatea elaborarii unei strategii eficienta de informare in ceea ce priveste educatia sexuala, contraceptia si avortul.

In viziunea Institutului de Politici Publice (IPP), nivelul  „scazut de educatie privind sanatatea reproducerii ar trebui sa stea in atentia atat a autoritatilor executive cat si a parlamentarilor care initiaza idei privind limitarea intreruperilor de sarcina prin masuri administrative, manipulative”.

 

Ignorantii Europei

Potrivit studiului „Atitudini si perceptii privind intreruperile sarcinilor nedorite in Romania si responsabilitatea autoritatilor”, realizat de IPP, de pe locul al patrulea in clasamentul tarilor Uniunii Europene la nivelul anului 2010, cu o medie intre 350 – 400 intreruperi de sarcina pe zi, Romania „se confrunta in prezent cu o serioasa problema, constand in numarul ingrijorator al intreruperilor sarcinilor nedorite, acesta stagnand in ultimii ani in jurul cifrei de 100.000 – 128.000 pe an. Faptul ca 84% dintre femeile fertile, participante la cel mai recent sondaj national realizat de IPP, considera ca statul trebuie sa se implice mai mult in prevenire sarcinilor nedorite arata indubitabil cat de putina responsabilitate isi asuma femeile in aceasta privinta, pe fondul unei educatii insuficiente si chiar ineficiente cu privire la planningul familial si sanatatea reproducerii in Romania. Un procent ingrijorator de 49% dintre femeile fertile din Romania declara, in 2012, ca nu au beneficiat de vreo forma de educatie sexuala sau a reproducerii”, concluzioneaza IPP pe baza  sondajului national realizat in perioada 28 februarie -10 martie, pe un esantion reprezentativ de femei fertile 18-49 ani, avand o eroare tolerata de +/-3%, publicat odata cu lansarea seriei de dezbateri pe aceasta tema.

 

Reactia medicilor

Medicii buzoieni considera ca legea nu va rezolva problema,  cata vreme nu vizeza cauzele ci doar efectele, iar „statul nu isi asuma o responsabilitate clara si eficienta in educatie, informare corecta si sustinere financiara pentru procurarea mijloacelor contraceptive, iar fiecare femeie si fiecare cuplu in parte nu isi asuma responsabilitati in acest sens”, apreciaza dr. Angela Mazdrag, presedinta Patronatului Medicilor de Familie Buzau.

Multe femei isi cauta informatiile privind actul sexual, sarcina, contraceptia si avortul pe internet sau discutand cu anumite persoane si mai mai putin de la medic. Este bine sa fii informat, dar din pacate informatia nu este obtinuta intotdeauna din surse corecte. In ceea ce priveste educatia in scoli, aceasta se face mai mult sporadic, departe de a fi satisfacator, iar la cabinetul nostru vin mai mult persoane care deja stiu ce au de afcut si nu acelea care au nevoie de ajutor”, atrage atentia si dr. Silvia Nistor, specialistul Ambulatoriului Spitalului Judetean in planificare familiala.

 

Ingrijorarea ginecologilor

Cei mai ingrijorati fata de felul in care percep romancele avortul sunt, insa, medicii ginecologi, care se confrunta in fiecare zi cu situatii dintre  cele mai delicate, de la solicitari de avort in luna mare de sarcina sau sarcini nedorite la varsta papusilor, la atitudini indiferente si chiar inconstiente fata de sarcina, contraceptie si riscurile unor avorturi.

 „Este ingrijoratoare  nonsalanta cu care multe femei, mai ales tinere, solicita avort pentru a scapa de o sarcina nedorita, cand ar putea sa se protejeze, sa nu fie gravide decat atunci cand sunt pregatite. Personal, cred ca psihologul, medicul de familie si ginecologul au un rol important in consilierea gravidei si in evolutia sarcinii sau in prevenirea acesteia. Ma tem insa ca legea despre care vorbim nu va avea decat efectul de a deveni o noua formalitate, lipsita de eficienta, un nou pretext de a consuma timp, bani si hartii fara rost. Mai mult, efectul ar putea fi unul de bumerang, adica din cauza birocratiei se pot tergiversa lucrurile si ne-am putea trezi cu solicitari de intreruperi ale unor sarcini avansate sau, mai grav, s-ar putea ajunge din nou la metode empirice de intrerupere, ca in perioada ceausista”, concluzioneaza dr. Mircea Suteu, seful Sectiei Obstetrica-Ginecologie I din Maternitatea Buzau.

 

Contestatia ONG-urilor

Proiectul de lege este contestat de peste 20 de organizatii neguvernamentale. Acestea au solicitat Executivului sa respinga propunerea legislativa privind infiintarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina. In opinia reprezrentantilor ONG-urilor „proiectul de lege conditioneaza accesul femeilor la serviciile medicale de intrerupere voluntara a sarcinii de participarea la sedinte de consiliere si isi propune, in mod evident, manipularea deciziilor persoanele ale pacientelor”.

La conferinta de prezentare a cercetarii si de lansare a seriei de dezbateri, reprezenrtantul IPP a aratat ca proiectul de lege si initierea acestuia fara o dezbatere necesara, ca si faptul ca trateaza prioritar efectul si mai putin cauza, a fost criticat si de IPP, care a solicitat „retragerea acestui proiect de lege. Continutul consilierii este traumatizant si manipulativ. Se vorbeste despre vizionarea unui film detaliat cu o astfel de operatie. Li se va prezenta femeilor alternativa de plasare a copilului intr-un centru de plasament, ceea ce este foarte grav “, a declarat Violeta Alexandru.

 

Cifre alarmante

Cercetarea cantitativa realizata de IPP arata ca 46% dintre respondente sustin ca nu sunt ingrijorate ca ar putea ramane insarcinate fara sa isi doreasca, 36% dintre femei declara ca au avut cel putin un avort, iar o femeie din patru de peste 33 de ani a facut cel putin un avort (numarul femeilor cu varste cuprinse intre 18 si 32 de ani ce au realizat intreruperi de sarcina este totusi in scadere fata de cercetari similare din anii precedenti). 47% dintre respondente spun ca au facut un control ginecologic mai rar de o data pe an, iar 5% spun ca nu au fost niciodata la un control de specialitate.

Desi marea majoritate a femeilor chestionate pretind ca stiu suficient in legatura cu metodele de prevenire a sarcinilor nedorite, 67% spun ca nu le folosesc, 48% nu folosesc prezervativ, 56% nu folosesc anticonceptionale, iar 52% dintre cele ce nu au folosit mijloace contraceptive afirma ca a auzit despre reactii adverse pe care anticonceptionalele orale le-ar produce.

 

Concluzii ferme

Expertii implicati in cercetarea IPP, respectiv, dr. Rodica Tanasescu – Presedintele Societatii Naționale de Medicina Familiei/Medicina Generala din Romania, conf. dr. Catalina Poiana –  medic endocrinolog, Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon” si prof. dr. Radu Vladareanu –  seful Clinicii de Obstetrica Ginecologie de la Spitalul „Elias” au concluzionat ca pe langa o schimbare radicala de atitudine a femeilor, a societatii civile in general si a medicilor, autoritatile trebuie „sa ia de urgenta masuri pentru gestionarea corespunzatoare a fenomenului ingrijorator privind intreruperile sarcinilor nedorite in Romania”.

 

Statistici buzoiene

 

Potrivit datelor oferite de Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Buzau, in judetul nostru, in anul 2011 a scazut rata natalitatii, nascandu-se 3.697 de copii vii, ceea ce inseamna o rata a natalitatii de 7,7 nascuti vii la 1000 locuitori, comparativ cu anul 2010 cand s-au inregistrat  4.179 nascuti vii, cu o rata a natalitatii de 8,6.

Indicator sintetic al starii de sanatate al unei populatii, ca si al gradului de civilizatie al unei colectivitati, mortalitatea infantila  a inregistrat in anul 2011 un nivel de 8,9 decese 0-1 an la 1000 nascuti vii (33 decese 0-1 an) comparativ cu anul 2010 cand s-a inregistrat un nivel de 9.3 decese 0-1 an la 1000 nascuti vii( 39 decese 0-1 an). In anul 2011, mortinatalitatea a inregistrat un nivel de 5,9‰ (22 nascuti morti) mai crescut fata de anul 2010: 2,9‰ (12 nascuti morti), in timp ce mortalitatea perinatala a inregistrat in 2011 un nivel de 4,3‰( 16 cazuri), fata de anul 2010 cand s-a inregistrat un nivel de 6,5‰ (27 cazuri)”, a specificat reprezentantul DSP.

In ceea ce priveste numarul intreruperilor de sarcina, statisticile oficiale arata ca in 2011 acesta a fost de 1.528 (833 de avorturi spontane si 695 la cerere), comparativ cu anul 2010 cand s-au inregistrat 1.623 de avorturi (861 de avorturi spontane si 762 la cerere). In realitate, toata lumea recunoaste ca numarul avorturilor este cel putin dublu. Din fericire, in judetul Buzau nu s-au inregistrat avorturi provocate in ultimii 2 ani.


Categorii: Actual, Dezbateri, Medici

Adaugati un comentariu


 

*