Au început înscrierile la Gala Societăţii Civile

7 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Gala Societății Civile (GSC), cel mai amplu proiect care promovează şi premiază activitatea sectorului asociativ din România, deschide înscrierile pentru ediţia XX, iar proiectele pot fi înscrise pe site-ul competiţiei în perioada 7 aprilie – 19 mai.

 

Gala Societății Civile (GSC) sărbătorește anul acesta 20 de ani de la înființare, iar odată cu startul înscrierilor în competiție a proiectelor din sectorul asociativ a anunțat o serie de noutăți și surprize pentru ediția a XX-a. „De 20 de ani Gala Societăţii Civile dă curaj spiritului civic şi celor care îl intruchipează. De 20 de ani recunoaşte puterea societăţii civile şi îi premiază meritele. De 20 de ani se implică pentru cei care se implică şi îi aduce în lumina reflectoarelor. Anul acesta, Gala Societăţii Civile celebrează 20 de ani dedicaţi societăţii civile”, transmit reprezentanții GSC.

Ediţia 2022 a GSC păstrează structura competiţiei cu patru categorii mari dedicate asociaţiilor, fundaţiilor, grupurilor de iniţiativă sau persoanelor fizice cu iniţiativă civică, dar şi agenţiilor de comunicare, companiilor sau instituţiilor publice care pot înscrie priecte în secţiunea dedicată de „Campanii de comunicare pe teme sociale”. Porneşte, în acelaşi timp, demersurile pentru următorii 20 de ani, prin deschiderea competiţiei către noile generaţii de tineri implicaţi civic şi încurajarea spiritului civic în noile generaţii, dar şi prin introducerea unui set de acţiuni ce are ca obiectiv introducerea pe agenda organizaţiilor din sectorul asociativ a necesităţii măsurării impactului social şi a instrumentelor prin care se pot produce schimbări sistemice.

 

Astfel, anul acesta, o nouă secţiune dedicată proiectelor realizate de tineri, face un apel public pentru tineri juraţi şi introduce un nou set de premii în structura competiţiei – Premiile pentru Impact Social.

GSC lansează în competiţie secțiunea „Tineri de Bine” – pentru proiecte gândite şi implementate de tineri cu vârste între 15 şi 25 de ani. Proiectele trebuie să demonstreze implicarea civică prin acţiuni din orice sferă de interes și vor fi jurizate de o echipă de Tineri Juraţi pe care GSC îi caută printr-un call public, până la data de 13 mai. Candidaţii pentru rolul de Tânăr Jurat trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 19 şi 25 de ani şi să fi iniţiat, coordonat sau să se fi implicat în proiecte în folosul comunităţii / societăţii. Tinerii selectaţi vor trece printr-un training despre implicare civică, despre zonele de acţiune la nivelul societăţii civile, dar şi despre cum se jurizează un proiect, alături de experţi şi lideri de opinie din ONG-uri şi din sectorul neguvernamental. Formularul pentru Tineri Juraţi poate fi completat aici.

În căutarea de tineri juraţi şi proiecte pentru noua categorie, Gala Societăţii Civile, în parteneriat cu ASAP va derula un program dedicat luptei împotriva poluării cu plastic prin construirea celei mai mari comunităţi de tineri care îşi unesc forţele pentru un viitor mai sustenabil.

 

Studiul „Romanian Youthniverse” realizat de ASAP România în iulie 2021, care a vizat stabilirea cadrului general pentru înțelegerea şi adresarea adolescenţilor români, prin identificarea valorilor cheie, a factorilor de decizie şi a factorilor de influenţă, aşteptări şi temeri, precum şi a comportamentelor care le definesc stilul de viaţă, arată că 35% dintre respondenţi consideră că liderii de industrii şi persoanele realizate în carierele lor sunt modele de urmat, tinerii punând accent pe realizări, talent, experienţă, ambiţie şi valori morale. În același timp, şcoala nu mai este percepută ca principala instituţie care de dezvoltare şi creştere profesională. Studiul a fost realizat pe un eşantion principal format din adolescenţi cu vârstele cuprinse între 15 și 19 ani, baieţi şi fete, din arii urbane, utilizatori de internet.

Gala Societăţii Civile urmărește astfel o apropiere a tinerilor de ONG-uri şi acces la posibilitățile de implicare pe care acestea le oferă, dar şi promovarea unor exemple de tineri care au acţionat în folosul comunităţii, fie ca participanţi în noua secţiune „Tineri de Bine” sau ca juraţi care îşi vor asuma rolul premierii altor tineri ca ei.

 

O altă noutate a anului 2022 este „Premiul pentru Impact Social, acordat anul trecut ca un premiu special şi care acum devine parte din structura competiţiei şi completează tipurile de premii acordate. Astfel, proiectele înscrise în categoria A vor avea şansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social, în interiorul fiecăreia dintre secţiunile: Educaţie, Invăţământ, Cercetare; Artă şi Cultură; Apărarea drepturilor individuale / colective; Comportament civic şi Participare publică; Sănătate; Incluziune socială; Servicii de Asistenţă socială; Protecţia mediului; Dezvoltare economică şi socială.

Setul de criterii generale de jurizare va fi completat cu „Nivelul de Impact şi potenţialul de impact” şi un Juriu de Impact Social va fi format pentru a stabili caştigatorii Premiilor pentru Impact Social și va evalua top 5 proiecte cel mai bine notate în urma primei etape de jurizare GSC.

 

La finalul competiţiei, câştigătorii GSC vor beneficia de acces gratuit la Impact Academy, un masterclass ce urmărește obţinerea impactului colectiv cu ajutorul reprezentanţilor societăţii civile şi evidenţiază importanţa trecerii de la heropreneurship (antreprenoriatul eroic) către acţiunea colectivă prin dezvoltarea de relaţii şi încercarea de a găsi soluţii pentru cauzele problemelor sociale şi nu pentru manifestările lor, pornind de la modul în care privim şi măsurăm impactul.

Întregul set de acţiuni ce are ca obiectiv introducerea pe agenda organizaţiilor din sectorul asociativ a necesităţii măsurării impactului social este dezvoltat alături şi prin expertiza pusă la dispoziție de Ashoka România, într-un parteneriat strategic care continuă eforturile începute în 2021.

 

Înscrierea în competiţia Gala Societăţii Civile se realizează exclusiv online, accesând site-ul Galei Societăţii Civile şi urmând paşii din Ghidul de înscriere.

Proiectele vor fi evaluate de un juriu format din peste 50 de specialişti în implementarea şi evaluarea proiectelor, sociologi, cercetători, jurnalişti, lideri şi formatori de opinie ai societăţii civile şi ai sectorului privat, consultanţi în CSR, comunicare, corporate affairs şi community affairs.

Calendarul complet al competiţiei, RegulamentulGhidul de înscriere şi descrierea secţiunilor sunt disponibile pe site.

Gala Societăţii Civile a premiat, în cele 19 ediţii anterioare, peste 850 de iniţiative care au adus schimbări pozitive majore în societate, proiecte generate de sectorul neguvernamental, care investesc în România şi în viitorul său. La ediţia din 2021, Marele Premiu a fost acordat proiectului „Code for Romania TaskForce”, implementat de organizaţia Code4Romania, înscris în secţiunea „Proiecte şi campanii de Voluntariat”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*