„Loc de Bine”, Marele Câștigător al celei de-a 20-a ediții a Galei Societății Civile

29 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Asciațiile Blondie, Autism Voice, Cetatea Voluntarilor, Salvați Copiii și Zi de Bine au fost câștigătoarele premiilor secțiunii „Sănătate” și au fost premiate la Gala Societății Civile 2022.   

 

A fost seară de GALĂ la Ateneul Român. Gala Societății Civile (GSC) a aniversat 20 de ani de de la înființare și a premiat câștigătorii aleși dintre cele 110 proiecte, 15 programe și 21 de campanii de comunicare înscrise în competiție. Proiectele au fost jurizate de 55 de specialişti în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanți ai sectorului privat.

La Festivitatea de premiere au fost prezenți peste 500 de invitați, printre care reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Consiliului General al Minicipiului București și Consiliului Județean Ilfov, ai Ministerelor, primarul Capitalei, Nicușor Dan și reprezentanți ai Ambasadelor din România.

În deschiderea Festivității, spectatorii s-au bucurat de un moment artistic regizat de Chris Simion, membru fondator Grivița53, și dedicat câștigătorilor Marelui Premiu al Galei Societății Civile din cei 19 ani de până acum.

Câștigătorii Galei Societății Civile 2022 au fost anunțați în cadrul Festivității de premiere de la Ateneul Român, eveniment moderat de Răzvan Exarhu, realizatorul emisiunii Morning Glory de la Rock FM.

 

Proiectul Loc de Bine, implementat de Asociația Zi de bine, este Marele Câștigător al Galei Societății Civile 2022. Beneficiarii proiectului au fost copii victime sau martori în dosare penale care se judecă în județele Costanța, Vrancea, Vâlcea, Argeș, Sibiu, Mureș și Bacău. Scopul principal al poiectului a fost crearea unui loc sigur, amenajat la standarde europene, unde să se obțină o mărturie unică de calitate, cu risc cât mai mic de retraumatizare și care să elimine nevoia reaudierii.

Pe când Asociația Zi de Bine demara proiectul, alături de Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și Ministerul Public, în România exista o singură cameră de audieri pentru copii. Într-o singură lună, Zi de Bine a realizat și inaugurat trei astfel de camere. Reușita a avut ecou imediat în mediile juridice, care s-au inspirat pentru propriile nevoi – singurul tribunal pentru minori din România și-a amenajat o cameră dedicată copiilor. Asociația Zi de Bine a avut atât de multe cereri din alte județe, încât a prelungit proiectul până în decembrie 2021, când a ajuns la șapte astfel de camere în județele menționate.

Proiectul Loc de Bine a fost în cele din urmă preluat de Ministerul Public, iar Parchetul General urmează să amenajeze 35 de camere de audieri pentru copii, în sediile a cinci Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Capitală și în 30 de sedii de Parchet din țară.

 

Loc de Bine este câștigătorul Premiului I și al Premiului pentru Impact Social oferit de Ashoka România, partener strategic GSC – în cadrul secțiunii Apărarea drepturilor individuale/ colective, dar și al Premiul I din cadrul secțiunii Premiul Special pentru Inovație.

Asociația Zi de Bine a obținut și Premiul pentru Impact Social în cadrul secțiunii Sănătate pentru proiectul TeenLine, Premiul II în cadrul secțiunii Incluziune Socială pentru proiectul Ochii care nu se uită și Premiul Special Organizația New Entry pentru proiectul Studiourile Ferentari.

Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică din Turda, Cluj, a fost multipremiată în cadrul secțiunii Tineri de Bine –dedicată proiectelor gândite și implementate de tineri cu vârste între 15 și 25 de ani. Astfel, proiectele Asociației au obținut: Suflet de CopilPremiul I, Connect:EDPremiul II și Studioul CivicPremiul III. Sectiunea Tineri de Bine a fost introdusă anul acesta în structura competitței, în baza parteneriatului strategic cu ASAP România, program de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute și susținut de Lidl România, care urmărește să educe tânăra generație cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor reciclabile.

 

La Secțiunea Sănătate au fost acordate 5 premii, iar pe prima treaptă a „podiumului” s-a aflat Asociația Blondie – împarte pentru altă parte, care aobținut Premiul I pentru proiectul Minute de zbor pentru ore de viață.

Când pandemia a blocat la sol toate zborurile de linie în martie 2020, prima realitate care ne-a lovit a fost: copiii cu afectiuni grave pe care i-am trimis noi la operații în străinătate, nu se mai pot întoarce în țară. Și am realizat, pe 27 martie, primul zbor medical pe ruta Milano – București, cu o ambulanță aeriană închiriată din Germania pentru a aduce acasă un baiețel de 7 luni, operat pe cord, intubat și ventilat mecanic”, se menționează în descrierea proiectului Asociației Blondie, care ulterior a reprezentat singura opțiune la viață pentru peste 200 de copii și adulți cu afectiuni grave care, în lipsa tratamentulio, intervenției chirurgicale sau transplantului de care aveau nevoie și care nu puteau fi efectuate în țară. Transportul medical a făcut diferența între viață și moarte. Au fost astfel efectuate 82 de zboruri medicale organizate în 21 luni (aproximativ 1/săptămână), 215 copii (din care peste 80% nou născuți) și 10 adulți au fost transportați în 25 de destinații medicale din 9 țări cu sprijinul a 45 de medici și rezidenți instruiți în cadrul zborurilor ca urmare a încheierii a 13 parteneriate cu spitale de copii din tară.

 

Tot la secțiunea Sănătate, Premiul II a fost obținut de Asociația Autism Voice, pentru proiectul Eu și copilul meu. Viață sănătoasă pentru copiii cu autism. Aceeași asociație a obținut și Premiul III la secțiunea Campanii de comunicare pe teme sociale, pentru proiectul Institutul care merită! 

Tot Premiul II a obținut și Asociația Cetatea Voluntarilor Arad, pentru proiectul Secția de Radiologie Copii Arad.

Premiul III a revenit Asociației Salvați Copiii România, pentru proiectul Programul național de susținere a sănătății copiilor.

Asociația Help Autism a obținut Premiul II al secțiunii Apărarea drepturilor individuale/ colective, cu proiectul Autismul nu are culoare politică

Asociația M.A.M.E a obținut Premiul III și Premiul pentru Impact Social la secțiunea Asistență socială, precum și Premiul II la secțiunea Proiecte și campanii de voluntariat pentru proiectul Centrul steluțelor – centru de suport și recuperare psiho-socio-medicală destinat copiilor grav bolnavi.

 

Trofeul GGSC

În baza parteneriatului cu Ashoka România, GSC reia și anul acesta masterclass-ul Impact Academy dedicat câștigătorilor competiției. În cadrul acestui masterclass, organizațiile se vor concentra asupra modului în care pot urma în activitățile lor o abordare orientată spre impact sistemic.

Premiile pentru Impact Social, dezvoltate alături de Ashoka România, au mers către Asociația Casa Bună pentru proiectul Lecții online la Casa Bună – secțiunea Educație, Învățământ, Cercetare; Asociația Q-Arts pentru proiectul Muzeul Abandonului. Muzeu forum digital și participativ. – secțiunea Artă și Cultură; Asociația Zi de Bine pentru proiectul Loc de Bine – secțiunea Apărarea drepturilor individuale/ colective; Asociația Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși pentru proiectul Casa Cavalerilor – Centru de tineret în satul Ruși – secțiunea Comportament Civic și Participare publică; Asociația Zi de Bine pentru proiectul TeenLine – secțiunea Sănătate; Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială pentru proiectul Aplicația See You – secțiunea Incluziune socială; Asociația M.A.M.E. pentru proiectul Centrul Steluțelor – centru de suport și recuperare psiho-socio-medicală destinat copiilor grav bolnavi – secțiunea Servicii de asistență socială; și către Asociația The Social Incubator pentru proiectul LUCREZ DIN NOU – secțiunea Dezvoltare economică și socială.

Câștigătorii Premiilor I din cadrul competiției au fost premiați de către partenerul principal al GSC – Rompetrol cu vouchere de carburant în valoare totală de 72.000 lei, contribuind astfel la eforturile organizațiilor pentru a-și putea susține cauzele.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE. Lista câștigătorilor Galei Societății Civile poate fi consulată pe website.

 

Sursă foto: GSC/Roald Aron/Claudiu Popescu

 


Adaugati un comentariu


 

*