De Ziua Mondială a Inimii, SRC atrage atenția că informarea corectă va schimba realitatea „sumbră” despre bolile de inimă

29 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Peste 17 milioane de oameni mor anual în lume din cauza afecțiunilor inimii, iar potrivit datelor din 57 de țări membre ale Societății Europene de Cardiologie, lipsa educației este asociată unui risc cardiovascular crescut. 

 

Ziua Mondială a Inimii este sărbătorită în fiecare an, pe 29 septembrie și face parte dintr-o campanie internațională de sensibilizare cu privire la factorii de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

În lume se înregistrează, anual, 17,3 milioane de decese care au drept cauză o afecțiune a inimii – mai mult decât victimele cancerului, HIV și SIDA și malaria la un loc, iar acest număr este în continuă creştere. Mâncatul în exces, lipsa exercițiilor fizice, dietele nesănătoase și tensiunea arterială ridicată, nivelul colesterolului și al glucozei sunt factori care pot declanșa boli de inimă și care amenință viața. Dacă nu se vor adopta măsuri imediate, este de aşteptat ca, până în 2030, aproximativ 23 de milioane de oameni să moară în fiecar an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare, avertizează Fundaţia Română a Inimii.

Ziua Mondială a Inimii a fost inițiată în anul 2000, de Federația Mondială a Inimii – World Heart Organization, având ca scop informarea și conștientizarea populaţiei din întreaga lume cu privire la bolile cardiovasculare – principala cauză de deces în lume. Încă  de la prima ediție, România s-a alăturat acestui demers, din primul an fiind organizat un cros prin care se urmărește promovarea mișcării ca principal mijloc de prevenție a bolilor cardiovasculare.

 

Ziua Mondială a Inimii este marcată, anual, de Fundația Română a Inimii, în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie (SRC) care, începând cu anul 2005, este membră cu drepturi depline a World Heart Federation. În România, în luna mai se celebrează Ziua Națională a Inimii. Cele două organizații profesionale, împreună cu autoritățile și cu societatea civilă, organizează atât în mai cât și în septembrie, evenimente menite să atragă atenţia asupra factorilor de risc cardiovascular.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Inimi, Societatea Română de Cradilogie (SRC) atrage atenția asupra importanței informării corecte a populației privind prevenția și depistarea precoce a bolilor cardiovasculare (BCV), principala cauză de mortalitate atât în România cât și în lume. „Un nivel mai scăzut de educație a fost asociat, conform datelor din 57 de țări membre ale Societății Europene de Cardiologie, unui risc cardiovascular mai mare”, transmite SRC.

 

Și analiza ESC Cardiovascular Realities 2022 menționează nivelul scăzut de educație al populației între principalii factori care scad semnificativ riscul cardiovascular, nu numai în țările cu venituri mari, ci și în cele cu venituri medii, cum este România, sau în cele mici.

Un gest simplu cum este măsurarea corectă a tensiunii arteriale se poate constitui în cea mai simplă și eficientă intervenție pentru sănătate, mesaj promovat de campania «Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!» încă din 2019. Ne bucurăm că și anul acesta le putem aminti românilor, prin iluminarea în culoarea inimii a clădirii Bibliotecii Centrale Universitare București, un simbol al științei și al valorilor culturale românești, că este important, la orice vârstă, să ne măsurăm tensiunea arterială și să ne informăm din surse validate științific”, subliniază prof. univ. dr. Bogdan Alexandru Popescu, președintele Societății Române de Cardiologie.

 

Dr Bogdan A Popescu

Potrivit SRC, în pofida uriașelor progrese medicale, bolile cardiovasculare (CVD) rămân cel mai mare ucigaș din lume, reprezentând 46% și respectiv 38% din totalul deceselor la bărbați, respectiv femei, în lume.

Resursele financiare de care dispune România, o țară cu venituri medii și un sistem de sănătate puternic birocratizat și subfinanțat, sunt asociate cu un deficit procedural semnificativ în comparație cu țările cu venituri mari în ceea ce privește intervențiile coronariene, procedurile de ablație, implantarea dispozitivelor și intervențiile de chirurgie cardiacă. Salutăm, în aceste condiții, prioritizarea pe agenda autorităților a dezvoltării unei Strategii Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare, elaborată prin contribuția unor experți din cadrul societăților profesionale medicale naționale în colaborare cu societăți internaționale”, mai spune președintele Societății Române de Cardiologie.

 

Hipertensiunea arterială reprezintă cel mai important contributor la mortalitatea cardiovasculară. „În condițiile în care aproape jumătate din adulții din România au hipertensiune arterială, iar 2 din 10 dintre aceștia nu știu că au afecțiunea, nu se tratează și se expun riscurilor unor evenimente severe precum accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficiența cardiacă, insuficiența renală, etc, informarea corectă a populației are o importanță strategică. Astfel, este tot mai acută nevoia de a aduce informația medicală corectă aproape de populația generală, într-un limbaj accesibil, adaptat canalelor moderne de comunicare, arată SRC.

Prevalența HTA în România a fost estimată la aproximativ 45% ca procent general din populația adultă, fiind mai mare la bărbați (50% sau chiar peste) comparativ cu femeile și fiind mai mare în mediul rural comparativ cu mediul urban. Peste 20% din pacienții hipertensivi nu știu că au hipertensiune, așa că pot deja să aibă complicații ale acesteia fără ca măcar să conștientizeze și să ia măsuri (studiu SEPHAR III, 2016).

 

Dr Ana-Maria Vintila

SRC atrage atenția, totodată, că Hipertensiunea arterială (HTA) este înconjurată de mituri care îndepărtează populația de obiceiurile bune prin care valorile tensionale pot fi ținute sub control. „Ne confruntăm cu un «ucigaș tăcut», de cele mai multe ori fără semne sau simptome, iar atitudinea românilor față de această afecțiune face practic imposibilă atingerea țintei propuse de Organizația Mondială a Sănătății – reducerea cu 25% până în 2025 a prevalenței hipertensiunii. În țara noastră mor în fiecare an 30.000 de români din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale. Condițiile socioeconomice, îmbătrânirea populației, poluarea, urbanizarea și dezinformarea medicală, în special din mediul online, nu ne ajută să atingem obiectivul propus de OMS. Atitudinea românilor față de hipertensiunea arterială este îngrijorător de relaxată mai ales la adulții tineri, 35-55 de ani, unde remarcăm o creștere a cazurilor de hipertensiune” atrage atenția dr. Ana-Maria Vintilă, președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

 

Medicul cardiolog subliniază că mai puțin de 1% dintre români știu că hipertensiunea poate apărea fără să prezinte vreun semn sau simptom, 36% dintre subiecții de 35-55 ani cred că tratamentul antihipertensiv poate fi oprit după ce valorile tensionale revin la normal, iar 22% dintre dintre românii de aceeași vârstă ca mai sus consideră că poți trăi cu hipertensiune fără să o tratezi. În plus, trebuie știut că Hipertensiunea nu mai este o boală a vârstnicilor și că 1 din 7 români între 18-24 de ani, 1 din 5 între 25-34 ani, 1 din 3 între 35-44 de ani au hipertensiune arterială.

Dr. Ana-Maria Vintilă spune însă că, din fericire, hipertensiunea arterială este cea mai simplu de diagnosticat boală cardiovasculară, iar adoptarea din timp a unui regim de viață echilibrat și respectarea întocmai a tratamentului prescris de medic pentru menținerea sub control a valorilor tensionale dau șansa unei vieți mai lungi, ferită de evenimente cardiovasculare severe, chiar letale”.

 

SRC Congres

Ziua Mondială a Inimii a fost marcată și la cel de-al 61-lea Congres Național de Cardiologie, care a avut loc la Sinaia, în perioada 21-24 septembrie 2022, și la care s-au înscris 2.800 de participanți, medici cardiologi și din specialități conexe, studenți și rezidenți. Timp de 4 zile, aceștia au participat la conferințe și cazuri clinice comentate și la sesiunile comune organizate de SRC împreună cuSocietatea Europeană de Cardiologie – ESC, cu Asociația Europeană de Imagistică Cardiovasculară – EACVI sau cu Academia Română, un adevărat regal științific susținut de 257 de lectori, dintre care 33 de invitați străini, precum și la diferite worksop-uri tematice.

Cu aceeași ocazie a fost publicat și Suplimentul Revistei Romane de Cardiologie

Boala cardiovasculară este situată pe locul I în ceea ce priveşte cauzele de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare. Este responsabilă de aproximativ o jumătate din totalul deceselor, în Europa provocând peste 4,35 milioane de decese în fiecare an, în statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – Regiunea Europeană şi peste 1,9 milioane de decese în fiecare an, în Uniunea Europeană.

 

Conform cardioportal.ro, „grija faţă de propria sănătate şi promisiunea pe care fiecare român şi-o poate face reprezintă un element important în prevenţia bolilor cardiovasculare”. Medicii cardiologi recomandă controlul medical anual de specialitate pentru prevenţia bolilor cardiovasculare începând cu vârsta de 30 de ani la bărbaţi şi 40 de ani la femei. „Prin control medical şi o schimbare a stilului de viaţă, putem reduce riscul apariţiei şi al agravării bolilor cardiovasculare sau riscul de atac cerebral, în acelaşi timp putem îmbunătăţi calitatea vieţii atât a noastră, cât şi a celor dragi”.

Între factorii de risc pentru Hipertensiunea arterială și alte boli ale inimii medicii cardiologi enumeră: vârsta, istoricul familial, obezitatea/supraponderabilitatea, lipsa activității fizice, fumatul, alcoolul, consumul excesiv de sare, stresul, anumite afecțiuni cronice.

În perioada 21-22 mai, la a şaptea ediţie a Summit-ului Mondial al InimiiWorld Heart Summit de la Geneva, având ca temă „Cardiovascular Health for Everyone” (Sănătatea Cardiovasculară pentru Toți), s-a subliniat necesitatea implicării factorilor de decizie politică, a diplomaților, a cercetătorilor și susținătorilor sănătății din sectorul privat în crearea unor punți de legătură cu liderii inovației din comunitatea cardiovasculară globală, pentru a consolida răspunsul global la bolile cardiovasculare și pentru a ajuta oamenii să trăiască mai mult, mai sănătoși.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*